Annette Heick fortalte mandag om, hvordan hun fik stjålet 28.580 kroner fra sin privatkonto, efter hackere havde angrebet hendes ITunes-konto. IT-ekspert giver gode råd til, hvordan du undgår at blive offer for samme ubehagelighed.

En stor del af danskerne færdes hjemmevante på nettet. Vi henter apps og spil til vores smartphone og betaler også gerne penge for det.

Det har ondsindede hackere desværre også opdaget. Mandag gik Annette Heick på Instagram og fortalte, at det var lykkedes ukendte hackere at stjæle 28.580 kroner fra hendes privatkonto via hendes konto på ITunes.

Peter Kruse, der er partner og IT-sikker­heds­ekspert i firmaet CSIS Security Group, giver her fire råd til, hvordan du sikrer dig mod hackere, når du henter spil, musik og programmer til din computer eller smartphone.

Det gode password

»Det bedste råd er, at man bør vælge et password, der er svært at gætte. Det er helt afgørende. Ellers sidder der folk derude, som med lidt kreativitet er i stand til at gætte dit password og logge sig på. Et godt password er upersonligt og en kombination af store og små bogstaver - og gerne specialtegn og tal,« siger Peter Kruse.

Pas på 'fiskerne'

»Man skal være påpasselig med, hvor man indtaster sit password. Du bør kun indtaste dine brugernavne og passwords de steder, hvor du er vant til at færdes på nettet. Vi ser mange, der får fisket deres brugernavn og password. Det sker blandt andet ved, at hackere skriver til folk og udgiver sig for at være Apple. De lokker en til at klikke på et link, og så bliver man udsat for det fænomen, der hedder 'fishing',« siger Peter Kruse.

Vær kritisk

»Får man et spionprogram på sin computer eller smartphone, kan personerne bag spionprogrammet se dit brugernavn og password, hver gang du logger på. Derfor skal du være kritisk over for, hvilke programmer du installerer. Du bør også være kritisk over for, hvilke links du modtager i mails,« siger Peter Kruse.

Hold øje med applikationerne

»Vær også kritisk over for de apps, du overvejer at installere. Kig på, hvor mange gange app'en er installeret, på brugervurderingerne, og om der er kommentarer, der indikerer, at app'en er farlig. Samtidig er det også vigtigt, at du ser på, hvem der har produceret den,« siger Peter Kruse.