Antallet af klager over DR er vokset markant. Især nedlæggelse og flytning af programmer giver anledning til mange klager.

Over 100 oprørte forældre klagede, da DR ved årsskiftet flyttede sendetidspunktet for børneprogrammet 'Fjernsyn For dig' fra kl. 17.30 til 16.30. Det væltede familierutinen, når man ikke kunne nå hjem fra arbejde i tide til at placere de små foran TV-apparatet, mens far og mor lavede mad, lød det fra de fortvivlede forældre.

Og DR-ledelsen var ikke ufølsom over for forældrenes argumenter: Fra 31. januar fik 'Fjernsyn For Dig' plads på kanalen Ramasjang mellem 17.30 og 18.00, og i februar var klagestormen ophørt.

Aflysning eller flytning af programmer er det, der først og fremmest kan få DRs lyttere og seere op i det røde felt. Det fremgår af lytter- og seerredaktør Jacob Mollerups top-20 liste over de temaer, der har givet anledning til flest klager i første halvår af 2011.

Savner aktiekurser

Således førte nedlæggelsen af satireprogrammet 'Selvsving' til snesevis af klager, ligesom lukningen af Tekst-TVs side 550 med aktiekurser, som blev sparet væk i begyndelsen af januar i år, afstedkom flere end 200 henvendelser fra folk, der savnede siden og ikke kunne forstå, hvor den var blevet af.

Også lukningen af ungdomssitet 'Skum' gav en storm af henvendelser fra unge brugere, hvoraf mange ligefrem fandt det uansvarligt af DR at nedlægge sitet uden at tilbyde et reelt alternativ. At lukningerne var del af en fornyelse, bl.a. etableringen af ungdomssitet DR Mama, som der stadig arbejdes på, mildnede ikke kritikken, fremgår det af Jacob Mollerups beretning, som i sidste uge blev forelagt for DRs bestyrelse.

Ikke færre end 2.885 klager er i årets første halvdel indløbet til DR via den særlige ”klageknap” på dr.dk, mens antallet af generelle kritiske udsagn om DR er vokset til 1.206, en stigning på 34 procent.

Ifølge Jacob Mollerup skyldes det stigende antal klager først og fremmest de mange ændringer i sendefladen, som har skabt utilfredshed i de forskellige lytter- og seergrupper. Det gælder også bl.a. nedlæggelsen af de gamle DAB-kanaler i forbindelse med omlægningen af DRs radiokanaler.

Barske Blachmann

Mangel på fairness i flere nyhedsindslag, bl.a. et indslag med Anders Samuelsen og behandling af S-SF planen i TV-Avisen, gav anledning til klager. Ligesom X-factors Thomas Blachmann fik et stort antal seere til at aktivere klageknappen.

I årets første udgave af X-factor, blev Thomas Blachman så frustreret over en 17-årig piges manglende sangtalent, at han efterfølgende i hårde vendinger beskyldte pigens mor for ikke at leve op til sit ansvar. Mange seere mente, at det var en sårende og unødvendig overfusning. Sagen blev behandlet af DRs generaldirektør, som imidlertid ikke gav klagerne medhold.

Derimod blev Blachmanns kommentar i et senere program til den unge Sarah om, at 'nu mangler du bare en tissemand' beklaget af både DR's underholdningsredaktør og af Blachman selv.

Rottehalshugning

Flere end halvdelen af klagerne på Top-20 listen er gengangere fra tidligere år. De handler bl.a. om for voldsomme effekter og manglende hensyn til børn i programlægningen, f.eks. da 21 Søndag uvarslet viste halshugning af en rotte.

Også problemer med at høre, hvad der bliver sagt, underlægningsmusik i TV-Avisen, sprogfejl, forkert udtale og for mange genudsendelser er blandt de hyppigste klagetemaer.

Hele Jacob Mollerups halvårsrapport kan læses på dr.dk/etik.