Det var ren underholdning, da programvært Jasper Ritz i aftes i DR3-programmet 'Menneskeforsøg' gjorde sig selv til offer for, hvordan det er at blive udsat for 'waterboarding'. Det mener Dignity - Dansk institut mod tortur.

I programmet i aftes så man, hvordan Jasper Ritz af maskerede mænd først fik en tøjpose over hovedet, blev spændt fast på et bræt liggende fladt på ryggen, hvorefter et håndklæde blev lagt stramt hen over hans hoved.

Og så gik 'torturen' i gang ved, at der blev hældt vand udover håndklædet og ned i hans mund. Men i modsætning til virkelighedens torturofre, kunne Jasper Ritz signalere, hvornår han havde fået nok.

- Når DR3s journalist siger, at de blev udsat for tortur, er det ikke korrekt. Det var et lille eksperiment, som måske kan fortælle lidt om, hvad waterboarding er. Men han var ikke magtesløs og under et ekstremt pres, som torturofrene er, fordi de ikke ved, om de overlever eller ej , siger Anders Bernhoft, pressechef i Dignity - Dansk institut mod tortur, der i stedet kalder dét Jasper Ritz blev udsat for, for en meget mild form for waterboarding.

Er du på mobil kam du se DR3s torturindslag HER

Han lægger ikke skjul på, at Dignity er meget imod, at DR3 tager fat i et så alvorligt emne, og så omdanner det til underholdning. Derfor valgte instituttet også, at man ikke ville deltage i DR3 programmet.

- Vi synes ikke, man bør lave underholdning ud af så alvorligt et emne. Vi har til daglig folk gående herinde, der har været udsat for tortur, som har ødelagt dem på krop og sjæl. De går rundt med nogle åbne og dybe sår, der varer hele livet, som vi bidrager til at blive helet, forklarer Anders Bernhoft og uddyber:

- Vi kæmper jo for at øge modstanden mod tortur, og synes, at det er et meget voldsomt overgreb mod mennesker. Og det ville vi rigtig gerne have bidraget til programmet med. Men også hvad tortur gøre ved mennesker og konsekvenserne ved tortur, siger pressechefen.

Han fortæller, at klienterne hos Dignity har mareridt og får flashback til tortursituationen. Og at de fysiske konsekvenser er smadrede skuldre, ødelagte fødder efter at være blevet slået under tæerne og hovedskader.

- Og så alle de andre følgeskader som diabetes og hjerte-kar sygdomme, ekstrem stress og undvigelsesadfærd. De kan ikke altid fungere optimalt i familiesituationer, de har en kort lunte og det går ud over familien. Derfor synes jeg, at emnet fortjener en følsom behandling, siger han.

Det støder også pressechefen, at man i programmet siger, at tortur er noget terrorister bliver udsat for.

- Men det er det bare ikke særlig ofte. Ofte er det helt almindelige, fattige mennesker fra slumområderne, der kommer i klammeri med politiet, og får et ordentligt lag tæsk, fordi politiet vil have en tilståelse ud af dem. Det er det, vi ser i de lande, vi arbejder i, lyder det fra pressechefen.

På trods af kritikken om at lave underholdning ud af et alvorligt emne, der skader mennesker på krop og sjæl, så har Dignity dog ros til 'Menneskeforsøg'.

- Men jeg var meget glad for, at deres konklusion var, at tortur er frygtelig. Men jeg synes, programmet var blevet stærkere, hvis det havde været ægte torturofre, der var med. For der findes så meget materiale, at man kunne have lavet et rigtigt godt, journalistisk program om følgerne og konsekvenserne af tortur, fastslår Anders Bernhoft.