Efter en årrække, hvor mandlige danske skuespillere som Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Thure Lindhardt, Nikolaj Coster Waldau og Ulrich Thomsen har gjort sig bemærket i en række større roller i udenlandske film og tv-serier, er det blevet kvindernes tur.

Lynge A. Gemzøe, lektor på Aarhus Universitet, har fulgt de danske tv-seriers succes i udlandet og mener, at der er gode grunde til kvindernes popularitet.

- Regnestykket er jo ret enkelt. Vi har i Danmark satset hårdt på tv-dramatikken gennem en årrække og produceret serier, som stjæler priser fra selv de bedste engelske serier. Og skuespillerne gør det godt i gode velskrevne roller, som der bliver lagt mærke til, siger Lynge A. Gemzøe.

Den aktuelle efterspørgsel på danske kvinder er desto mere bemærkelsesværdig, når man betænker, at den hjemlige filmindustri har erkendt, at film med kvindelige hovedpersoner har svært ved at sælge billetter. Og at der af samme grund produceres færre film med heltinder øverst på plakaten.

Sten Hassing Møller, der står bag agentbureauet Team Players, og som blandt andet repræsenterer Benedikte Hansen, Charlotte Fich, Laura Sofia Bach og Stine Stengade har for længst taget konsekvensen af den udenlandske interesse og samarbejder med agenter i London, Berlin og Hollywood for at skaffe udenlandske filmjob til de danske ansigter.

Solid erfaring


- De danske tv-serier har gjort hele forskellen. Alle agenter og castere, som vi taler med i udlandet, har jo fulgt med i ’The Killing’ (Forbrydelsen). Serierne har gennem en årrække bevist, at kvinderne sagtens kan trække seere og løfte hovedroller. Samtidig har danske kvindelige skuespillere lavet både teater, tv og film, og fået en solid baggrundserfaring i forhold til jævnaldrende skuespillere i Hollywood, siger Sten Hassing Møller.

På trods af, at Hollywood myldrer med skuespillere på jagt efter de mindste biroller, har talentmassen i København faktisk trukket spejdere hele vejen hertil fra filmbyen. I forrige uge var den amerikanske agent Darren Boghosian fra Hollywood-bureauet United Talent på besøg på Filmskolen i København, hvor han fik hilst på unge danske skuespillere. Agenter, castere og skuespillere finder hinanden via det globale castingsite Spotlight. Typisk vil en indledende kontakt blive fulgt op ved, at filmproducerne får tilsendt en video, hvor skuespilleren demonstrerer sit skuespiltalent i den pågældende rolle. Men som Sten Hassing Møller beskriver det, er det langtfra nok at være talentfuld, hvis man skal have en chance i udlandet.

- Det er et nåleøje at komme igennem. Der sidder måske tusind castere verden over og sender navne ind til roller. Så man skal være heldig, og det er ofte et spørgsmål om timing, hvis det skal lykkes for en skuespiller og en bestemt rolle at finde sammen, siger Sten Hassing Møller.