Der er for få roller til ældre skuespillere i dansk film og tv, mener Ulf Pilgaard, som bliver bakket op af mange kolleger og skuespillerforeningen. Problemet er særligt stort for kvinder.

Når danskerne samles foran TV-skærmen for at se ‘Bedrag’, ‘Arvingerne’, ‘Mercur', 'Badehotellet’ eller en af de mange andre danske TV-serier, er der ikke mange bærende roller, der spilles af skuespillere over 60 år.

I ugebladet Her & Nu retter Ulf Pilgaard skytset mod tv-stationer og produktionsselskaber, og siger, at han kan mærke, at skuespillere over 60 ikke længere på tv og film. Overfor BT uddyber han sin kritik.

»Det er simpelthen rollerne, der mangler. Jeg ved ikke om det er manuskriptforfatterne, der bliver bedt om at holde de ældre ude, fordi der er jagt efter de unge seere. Jeg ved det simpelthen ikke, men det er bare, sådan jeg tænker om det. Der er jo masser af tilbud fra teaterverden, men i medieverdenen kan man mærke det,« siger den 76-årige Ulf Pilgaard til BT.

Skuespillerforbundets formand, Katja Holm kan godt genkende kritikken fra den 76-årige tv- og revylegende.

»Man kan jo bare tælle, hvor mange ældre, der har bærende roller i de store TV-produktioner. Så vil man finde ud af, at der er tale om et fåtal,« siger Katja Holm, som dog ikke umiddelbart klan se løsningen:

»Vi har jo ikke mulighed for at diktere, hvad der skal skrives og produceres, så vi kan ikke gøre så meget mere end at skabe opmærksomhed omkring problemet.«

Kvinderne har det hårdest

Fraværet af ældre roller er allerstørst for kvindelige skuespillere. Her falder interessen fra mediebranchen allerede, når skuespillerinderne har passeret de 40.

I en undersøgelse skuespillerforbundet foretag i fjor, fremgår det, at kvinderne i langt højere grad end mændene oplever problemer med at få jobs, når man kommer op i årene.

Hele 29% af de kvindelige adspurgte oplever, at der er problemer med at få jobs, når de har rundet de 40 år. Hos mændene er tallet kun på 13%.

Vi bliver gamle, og så dør vi

Kirsten Norholt på 64 år er en af de skuespillerinder, der bakker Ulf Pilgaards kritik op.

»Et samfund består altså også af os, der er fyldt 50 og 60 år. Det vises bare ikke på tv. Der er kun roller, hvor man ser os gamle hurtigt, og så dør vi,« siger Kirsten Norholt.

Og den vurdering kan man genkende i Skuespillerforbundet. For selvom det ikke er umuligt at få roller som skuespiller over 60, så er rollerne ikke en afspejling af samfundets 60+ befolkning, mens Katja Holm tilføjer:

»Vores kunst skal jo afspejle den mangfoldighed, samfundet har, så vi skal både bruge de unge, nye og de ældre, erfarne. Vi skal kunne spejle os i et samfund, hvor man ikke nødvendigvis er dement, fordi man er over 60. Man kan sagtens have en glorværdig karriere som eksempelvis advokat både som kvinde og mand og være langt over de 60. Der er behov for den spejling.«

»Vi håber, at instruktører, produktionschefer og dramatikere kan se, at der er en mening i at caste nogle lidt ældre skuespillere,« siger Katja Holm.

Selvom skuespilforbundet vil arbejde på sagen, er Ulf Pilgaard pessimist:

»Produktionsselskaberne og tv-selskaberne er ligeglade. De siger alle sammen, det ikke passer, og så nævner de et navn eller to, der har været på skærmen i en serie. Men hvis man mener, at det er nok, at man med en eller to pensionister i en serie har dækket sig ind, så er man fuldstændig til grin,« siger Ulf Pilgaard.

Ulf Pilgaard.
Ulf Pilgaard. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Ulf Pilgaard:

“Det er ikke så ofte man bliver spurgt mere. Mængden af forespørgsler falder, og jeg kan tydeligt mærke, at der er ikke nogen interesse i at få de ældre på banen,« siger 74-årige Ulf Pilgaard, der med enorm succes er fast inventar i Cirkusrevyen hvert år. Men det er otte år siden han havde sin sidste filmrolle i 'Ved verdens Ende' og syv år siden han sidst medvirkede i en tv-serie.
Det undrer mig, for i de lande vi normalt sammenligner os med, bruger man masser af ældre skuespillere. Det er simpelthen rollerne, der mangler i Danmark.«
»Jeg ved ikke om manuskriptforfatterne bliver bedt om at holde de ældre ude, fordi der er jagt efter de unge seere, for i teaterverdenen er der jo masser af tilbud. Jeg har talt om det før, men folk i produktionsselskaberne og tv-selskaberne er ligeglade. De siger alle sammen, at det ikke passer, og så nævner de et navn, eller to der har været på skærmen i en serie. Hvis man mener, at det er nok, at man med en eller to pensionister i en serie har dækket sig ind, så er man fuldstændig til grin. Det er simpelthen komisk.”

Ghita Nørby fejrer sit 60-års skuespillerjubilæum på Foketeatret. I den anledning lader Berlingske skuespillerkollegaen Sofie Gråbøl interviewe forbilledet i Ghita's hjem i Holte.
Ghita Nørby fejrer sit 60-års skuespillerjubilæum på Foketeatret. I den anledning lader Berlingske skuespillerkollegaen Sofie Gråbøl interviewe forbilledet i Ghita's hjem i Holte. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Ghita Nørby:

«Jeg har tænkt mig bare at blive ved, så længe jeg kan huske og gå og stå. Og jeg har haft nogle pragtfulde roller i Bille Augusts film 'Stille Hjerte' og Michael Noers 'Nøgle - hus - spejl' i de sidste år. Men Ulf har da ret i, at der ikke er mange roller til os gamle. Det er jo unge mennesker, der skriver manuskripterne og hvad ved de om gamle mennesker. Ogh jeg forstår sådan set slet ikke, at Ulf ikke får flere roller. Han er jo en pragtfuld skuespiller, en af de bedste vi har. « siger Ghita Nørby, der kunne fejre 60 års teaterjubilæum for nogle måneder siden. Og selvom hun ved den lejlighdde stop, så kan hun ikke holde sig fra rampelyset.
»Ork, jeg har da planer, og jeg har noget liggende i skuffen, men om det er tv eller film får du ikke at vide - endnu,« siger Ghita Nørby med en høj latter.

Waage Sandø - 50 års skuespillerjubilæum
Waage Sandø - 50 års skuespillerjubilæum Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Waage Sandø:

Jeg kan jo ikke generalisere, men jeg er 74 år og er i øjeblikket med i ‘The Team’, og siden jeg blev 70, har jeg været med i både ‘Bedrag’, ‘Tomgang’ og ‘1864’. Så det gælder i hvert fald ikke for mig,« siger Waage Sandø, der dog giver Ulf Pilgaard ret i kritikken:
»Når det er sagt, så er det jo indlysende, at der er flere roller for den midaldrende gruppe af skuespillere, end der er for den ældre gruppe. Sådan er det jo. Det kan jo ses i enhver film eller TV-serie. Der er bare flere roller for de 30-50-årige, end der er for de, som er mellem 60 og 80, men for mit eget vedkommende kan jeg sige, at jeg ikke har mærket, at jeg ikke blev castet, selvom jeg er blevet ældre.«

Skuespiller Søren Spanning, der er aktuel i DRs dramaserie "Borgen".
Skuespiller Søren Spanning, der er aktuel i DRs dramaserie "Borgen". Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Søren Spanning:

Søren Spanning er 66 år og har haft en lang række roller i film, tv-serier og på teatret siden han blev uddannet ved Århus Teaters skuespilskole i 1976:
«Jeg kan godt forstå kritikken. Der er måske ikke så mange historier at fortælle om de gamle, som der er om de unge, og derfor er det begrænset, hvor mange roller, der er i den aldersklasse,« siger Spanning, der havde en mindre rolle i spillefilmen 'Skytten' i 2013 og første afnit af 'Forbrydelsen i 2012.
«Der er åbenbart ikke nogen, der føler sig tilskyndet til at lave film om folk i den alder. Og det kan jeg jo også mærke selv. Der er simpelthen færre roller til sådan en som mig.«

Skuespiller Kirsten Norholt
Skuespiller Kirsten Norholt Foto: Simon Knudsen
Vis mere

Kirsten Norholt:

“Det er fuldstændig rigtigt at det bliver sværere med rollerne, når vi bliver ældre, der bliver nemlig ikke skrevet noget til os,« siger Kirsten Norholt, der er uddannet på Odense Teaters skuespilskole i 1975:
»Jeg ved at serier de seneste 10-15 år har rullet på en bølge, der hedder ‘hvordan går det for dem i 30’erne’. Livet slutter jo ikke der, men man går simpelthen ud fra at alle er interesserede i hvordan unge mellem 20 og 30 år har det. Der mangler roller til os gamle, og jeg håber, at der kommer et modtryk. Hamlet siger til sin skuespillertrup; ‘Husk at skuespillere skal være et spejl for samfundet.« Det burde produktionsinstanser, instruktører og alle der har noget med det at gøre, huske. Et samfund består også af os over 50. Det ses bare ikke på tv. Der bliver kun skrevet roller, hvor man ser os gamle hurtigt, og så dør vi.“

DR's dramaserie Taxa udsendes på DVD. Her skuespilleren Margrethe Koytu
DR's dramaserie Taxa udsendes på DVD. Her skuespilleren Margrethe Koytu Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Margrethe Koytu:

“Det er synd, for der er så mange bragende dygtige skuespillere i vores alder, som ikke har noget at lave, fordi nogle synes, de er for gamle,« siger 71-årige Margrethe Koyto, der er uddannet ved Ålborg Teater i 1974, og blev folkeje som hyrevogns-mama i DRs serie Taxa i 1997:
»Problemet er, at der ikke bliver skrevet noget til dem i vores alder, eller man lader de yngre skuespillere spille ældre roller. Dem der producerer, har den angst, at ingen gider at se på sådan nogle gamle idioter som os, men de andre gamle idioter vil faktisk gerne se historier med folk på deres egen alder.«

Malene Schwartz fylder 75 år. I slutningen af 70'erne blev hun hele Danmarks Maude i tv-serien Matador. Hun har også været direktør for Aveny Teatret gennem en række år og blev senere direktør for Aalborg Teater. Senest var hun direktør for Folketeatret.
Malene Schwartz fylder 75 år. I slutningen af 70'erne blev hun hele Danmarks Maude i tv-serien Matador. Hun har også været direktør for Aveny Teatret gennem en række år og blev senere direktør for Aalborg Teater. Senest var hun direktør for Folketeatret. Foto: Christian Als
Vis mere

Malene Schwartz:

«Jeg er gammel, og der er ikke mange roller til ældre mennesker som mig, sådan er det,« siger 80-årige Malene Schwartz, der havde sin første bærende rolle i filmen 'Natlogi betalt' i 1957.
Hendes seneste filmrolle var i Ole Christian Madsens 'Flammen og Citronen' i 2008.
Sådan er livet. Jo ældre man bliver, jo færre roller får man. Og for kvinder begynder det at blive sværere i halvtredsårs-alderen. Og det skyldes blandt andet, at der generelt er færre kvinderoller. Og der bliver ikke skrevet noget nyt til ældre skuespillere.. Men jeg har jo næsten trukket mig tilbage, og synes jeg har haft en lang og god karreiere.Så jeg savner ikke noget i den sammenhæng,« siger Malene Schwartz, der til gengæld har skrevet en bog om sin barndoms by med titlen 'Mit Tisvilde', der udkommer på Gyldendal i næste måned.

 

TV2s dramachef: ‘Vi kigger sjældent på alder’

 

Det er sjældent skuespillere over 50 år, der står øverst på listen, når de store roller skal uddeles, lyder kritikken fra en række skuespillere, fordi der simpelthen ikke bliver skrevet nye manuskripter til film og tv-serier, hvor de ældre får en bærende rolle.

TV2s fiktionschef Katrine Vogelsang fortæller, at de på kanalen ikke ser et problem ved de ældres fravær. Hun erkender, at der er langt mellem roller, der handler om ældre, og er skervet til ældre skuespillere. Men det er ikke et spørgsmål om, at tv og produktionsselskaber vælger de ældre fra, men at de gode historier, simpelthen ikke bliver skrevet til dem.

»Det hele bunder i de historier, der skal fortælles. Vi går ikke sådan til værks, at vi skal have en figur, der kan det ene, og èn der kan det andet,« siger Katrine Vogelsang, der står bag serier som 'Rita, 'Norskov' og 'Badehotellet'. Hun mener at særligt den sidstnævnte viser, at ældre også beskrives.

»Generelt, så synes jeg at karakterer i alle aldre er bredt repræsenteret i tv-serierne på TV2. Et godt eksempelt er Badehotellet, der favner enormt bredt i befolkningen. Der er selvfølgelig nogle mere typiske roller for de ældre skuespillere, men det er ikke noget, vi ser som et problem,« fortæller Katrine Vogelsang.

Det betyder heller ikke noget, om skuespillerne har præcis den alder, som de skal skildre i historierne. Det handler om hvem, der kan levere den bedste præstation og fremstå troværdige i de roller, de spiller:

»Vi kigger altid på, hvem der virker troværdige, og passer til rollerne. Vi kigger sjældent kun på alderen, fordi skuespillere har et stort register i forhold til den alder de kan spille. Og med sminke og effekter kan man nemt gøre folk både ældre og yngre,« siger TV2 fiktionschef.