Afsavnet var stort, da Rachel Ellebyes storebror var på udveksling i Brasilien, mens hun selv tilbragte sidste skoleår på Askov Efterskole i Vejen. Men efter ét års adskillelse er 15-årige ’Årgang 0’-Rachel i den grad kommet tæt på storebror David igen, efter at de er begyndt i samme gymnasieklasse. Det fremgik af sæsonens fjerde afsnit af ’Årgang 0’, der blev sendt tirsdag aften.

Siden optagelserne til programmet, der fandt sted sidste år, har meget dog forandret sig for de to søskende. De er ikke længere klassekammerater, og det passer Rachel Ellebye ganske glimrende, fortæller hun til BT.

»Jeg har lært, at selvom ens søskende betyder rigtig meget for én, har man indimellem brug for lidt plads. Det var lidt mærkeligt at gå i klasse med min bror og skulle lave gruppearbejde sammen nogle gange,« siger Rachel Ellebye, der siden august sidste år har gået i 1.g. på et internationalt gymnasium i Sønderborg.

Mange danskere har fulgt med i Rachel Ellebyes liv, siden hun blev født ind i TV 2s seersucces ’Årgang 0’. Det er en dokumentarserie, som siden efteråret 1999 har fulgt fire familier i Danmark, der har det til fælles, at de alle fik et barn i år 2000. Serien, der har til formål at dokumentere danmarkshistorien, følger børnene, til de bliver voksne.

I den seneste sæson af den populære serie har op mod én million seere fulgt 15-årige Rachel Ellebye, for hvem 2015 bl.a. bød på afslutningen på et oplevelsesrigt efterskoleår, mens storebroderen, David Ellebye, søgte nye udfordringer ved at tage på udveksling i Brasilien.

Efter sommerferien vendte begge dog hjem til familiens villa i Aabenraa for at begynde i 1.g. i Sønderborg – endda i samme klasse. Men ’glæden’ ved at dele klassekammerater blev kort, for efter seks uger besluttede børnenes forældre at lade David springe 1.g. over. En beslutning, der bl.a. blev truffet med udgangspunkt i sønnens ophold i Brasilien, fortæller Theresia Treschow-Kühl, der er mor til de to unge.

»David var for langt fremme, og han havde jo sådan set gået i det, der svarer til 2.g. i Brasilien, og derfor valgte vi at gøre det,« siger hun.

Skiftet har dog givet ham sved på panden, fortæller hun, da han reelt set er ét år bagud med lektierne i forhold til sine øvrige klassekammerater:

»Jeg vil sige, at det ikke bare er noget, man lige skal gøre, og samtidig tro, at det er nemt. Han skal arbejde rigtig hårdt,« konstaterer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hos familien Ellebye bliver børnene opdraget med en udstrakt grad af frihed, så de kan lære at klare sig selv, når de bliver voksne. Rachel er selv ansvarlig for at styre sin egen økonomi og købe sit eget tøj, og indimellem laver hun også mad i familiens køkken.
Hos familien Ellebye bliver børnene opdraget med en udstrakt grad af frihed, så de kan lære at klare sig selv, når de bliver voksne. Rachel er selv ansvarlig for at styre sin egen økonomi og købe sit eget tøj, og indimellem laver hun også mad i familiens køkken. Foto: Palle Peter Skov
Vis mere

Det er ikke første gang, at Apoteker-børnene i ’Årgang 0’ afviger fra det sædvanlige. Selv begyndte Rachel ét år tidligere i skole end sine jævnaldrende, og selvom Apoteker-parret udadtil kan virke ambitiøse på deres børns vegne, er der intet pres for parrets to børn i forhold til at skulle præstere og opnå nogle bestemte karakterer, understreger Theresia Treschow-Kühl, der er gift med apoteker Lars Ellebye.

»Vi kører ikke karakterræs. Jeg har det sådan, at de skal lave deres opgaver, og de skal lave dem så godt, som de kan. Men hvis man får et firtal, og man har gjort det bedste, man kunne, så er det dét,« siger hun og tilføjer, at hun i langt højere grad foretrækker og tror på det hele menneske frem for de såkaldte ’tolvtalsbørn’.

Selv betegner hun i øvrigt parrets opdragelsesstil som en ’tårnspringerfamilie’, der i modsætning til curlingforældre skubber deres børn ud fra 10 meter-vippen for at se, om de kan løse problemerne på egen hånd. Kan de ikke, bliver de selvfølgelig ’hjulpet op fra bassinet igen’, forsikrer hun.