Indtil nu har de fire eksperter, der fungerer som matchmakere i tv-programmet Gift ved første blik, ikke villet givet en analyse af eksperimentets resultater.

Men efter det sidste afsnit af ’Gift ved første blik’ blev sendt tirsdag aften, er de to psykologer Gert Martin Hald og Annemarie Bergholt, antropologen Trine Demant og sognepræsten Michael Wagner Brautsch klar med en endelig dom over det store tv-eksperiment, som tusindvis af danskere har siddet klistret til skærmen for at følge med i.

De fire eksperter har sammen udarbejdet en dybde-gående rapport, hvor de konkluderer på kærligheds-eksperimentet.

I rapporten skriver eksperterne blandt andet, at deres mål med eksperimentet - at vise at kærlighed kan vokse ud af fornuft - lykkedes, men at eksperimentet stadig ikke er en ægteskabelig succes. For der skal ifølge eksperterne mere end et godt match til at skabe en ægteskabelig succes.

For eksempel burde man hjælpe deltagerne med at kommunikere bedre med hinanden, ligesom de bør have nogle gode råd om, hvordan de løser deres konflikter. Samtidig påpeger eksperterne, at et endnu større antal deltagere at matche ud fra ville være ideelt.

I år havde 400 danske singler meldt sig som deltagere til ’Gift ved første blik’, men 90 pct. blev sorteret fra, allerede inden de fire eksperter blev koblet på som matchmakere. Derfor havde de kun 40 deltagere at vælge mellem, da de skulle sammensætte årets fire par.

Gert Martin Hald er psykolog og forsker med speciale i psykolog og har været med til at matche parrene i denne sæson:

- Pointen med endnu flere deltagere er, at vi (eksperterne, red.) hver især ud fra vores videnskabelige metode bruger en række kriterier, når vi sammensætter parrene. Jo flere af disse der kan opfyldes, des bedre og des større chance for kærlighedsmæssig succes. Det er klart, at vi har en række ting, der skal være opfyldt for at vi overhovedet vil matche et par. Men udover det har vi en ønskeliste, og jo flere af disse ønsker vi kan få opfyldt desto bedre par bliver det, forklarer psykologen.

Tre ud af fire par fra dette års sæson af kærlighedseksperimentet er gået fra hinanden, men de fire eksperter tror stadig på, at man kan skabe et forhold mellem to mennesker, der er sat sammen på baggrund af rationelle beslutninger, skriver de i rapporten.

- Eksperimentet har over to sæsoner vist, at otte ud af 14 deltagere har været parate til at sige ja til at forblive gift og give kærligheden en chance. Men der skal andet og mere til end et godt rationelt match. På den måde spejler eksperimentet nok hverdagen, hvor mange parforhold går i stykker, det gode match til trods, fordi man ikke evner at udvikle sig i samme retning, snakke om egne behov, værdier, lyster og grænser. Eller ikke har udviklet nogle brugbare løsninger til, hvordan man udtrykker såkaldte ’negative følelser’ som irritation og skuffelse på en god måde og håndterer de konflikter, som parforholdet byder på, uddyber psykolog Gert Martin Hald.

Få et unikt indblik i eksperternes fulde rapport lige her: