I over 25 år har Søren Ryge Petersen underholdt danskerne med originale haveprogrammer og portrætter af mennesker på landet.

Vi er mange, der har en følelse af, at vi kender Søren Ryge Petersen sådan helt personligt, selv om vi aldrig har mødt ham.

Hvis vi løb ind i ham på gaden, ville vi sandsynligvis nærmest pr. refleks hilse med et ’Hej, Søren’. Han ville nok kigge lidt desorienteret, men mon ikke at han, der er et af landets mest kendte tv-mennesker, ofte har været ude for den situation?

Søren Ryge Petersen – manden med fugleredehåret, piben og den dæmpede, lidt nasale sønderjyske stemme – har i mere end 25 år lavet tv på DR fra sin skønne have på Djursland. Udsendelserne, der sendes direkte, optages med ét kamera og er blevet kaldt en slags dogme-tv. Hertil kommer hans mange tv-portrætter af mennesker – som oftest ganske originale skæbner – fra landet, f.eks. hans uforglemmelige udsendelse om landmandsbrødrene Anders og Julius, programmerne fra Island, Svalbard, Skotland og Færøerne og hans udsendelse om mesterkringlebageren Anne Margrethe fra Hirtshals (hemmeligheden ved hendes kringle var, at hun brugte margarine og endelig IKKE smør).

Taler direkte til os

Når Søren Ryge laver direkte tv hjemme fra haven, følger kameraet – og hans ruhårede foxterrier – i hælene på ham og standser op, når han graver kartofter, børster hyldeblomster af bilens forrude, beskærer frugttræer eller plukker georginer. Han taler direkte til os seere, og vi får en fornemmelse af selv at stå der midt i bedet iført gummistøvler og arbejdstøj, ligesom Søren Ryge Petersen himself.

Skal man karakterisere hans tv-programmer, er nogle af de centrale ord sanselighed, musikalitet og ægte interesse for de mennesker, han portrætterer. Man kan næsten dufte mulden og grøntsagerne, når han sætter spaden i jorden.

Hans programmer er fulde af musik – ikke kun i overført forstand, men også helt konkret med særligt klassisk musik – gerne Schubert, Brahms og Carl Nielsen, som han elsker. Og så kan man mærke, at han er dybt interesseret i de mennesker og miljøer, som han sætter sig for at beskrive. Han kan have en tendens til det sære, salvelsesfulde og romantiserende, men det er i den store sammenhæng en detalje. Vi seere holder af hans programmer.

En dannet mand

Søren Ryge Petersen er ikke alene have- og tv-mand. Han er også en dannet mand, cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Han behandler sproget med omhu og fik for et par år siden Modersmål-Prisen bl.a. med begrundelsen, at ’han er en historiefortæller i særklasse’.

»Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Han møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed. Han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den. Han taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde.

Stort og småt i hverdagen

Søren Ryge har aldrig travlt i sine sproghandlinger. Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller han os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende. Ofte smager han på ordene. Vi kan se, at han kan lide dem,« lød Modersmål-Selskabets rammende ord.

Fødselaren er også en flittig skribent. Han har i 30 år skrevet om have og natur i dagbladet Politiken, og han er forfatter til en lang række have-, børne-, mad- og portrætbøger.

Søren Ryge Petersen, der er lærersøn fra Sønderjylland, er far til to voksne børn, og han har i en årrække boet sammen med lærer Cathrine Becher.

Fritiden, når han ikke er i haven, går bl.a. med at se film og læse bøger, bl.a. er han glad for den engelske forfatter John le Carré, hvis sprog han finder unikt. Og så er han overhovedet ikke bymenneske. Når han er i byen, vil han, som han har sagt det, »dælme gerne hurtigt hjem igen«.

»Jeg bor midt i naturen, og det er nok noget af det vigtigste i mit liv. Tænk, hvis ikke jeg kunne det,« sagde han for to år siden til Berlingske.