En række forfattere bag succes-serier som 'Nikolaj og Julie', 'Rejseholdet', 'Forbrydelsen', 'Krøniken', 'Ørnen' og 'Livvagterne', mener, at den tidligere dramachef i DR, Ingolf Gabold, tager æren for den række af serie-succes'er, som de har skabt.

Dert gør de i bogen 'Drama - en biografi om Ingolf Gabold' (Forlaget Momenta), der udkom i går.

»Han kunne desværre ikke altid modstå fristelsen til at indsætte sig selv som alle succes-seriers mastermind,« siger Stig Thorsboe, der har skrevet 'Krøniken' og 'Lykke', om sin tidligere dramachef.

Også Gabolds efterfølger på posten, Den nuværende chef i dramaafdelingen, Piv Bernth, er ude med riven:

»Når Ingolf efterfølgende fortæller hvordan 'Forbrydelsen' blev til, så ser vi på hinanden og ryster på hovedet. Ingolf digter sine egne historier, som sætter ham selv i centrum, og det har vi andre vidst i mange år,« siger Piv Bernth, der inden hun blev den nye chef, var producent under Ingolf Gabold i drama-afdelingen.
Dengang fungerede samarbejdet perfekt, og den ene succes afløste den anden. Nu fem år efter Gabolds afgang, giver hun sin chef det glatte lag:

»Det handler bare om, at Ingolf vil være i fokus. Han er en gudbenådet retoriker, og er i stand til at fortælle nogle fantastiske historier om dramaafdelingens succes. Hans talent har været, at han kunne samle de folk omkring sig, som kunne løfte opgaven,« siger Piv Bernth, der ikke vil uddybe sine beskyldninger overfor BT, eller uddybe hvorfor hun er så vred.

Heller ikke Stig Thorsboe vil uddybe sin kritik af Gabold overfor BT, men siger videre i bogen:

»Jeg skal ikke kunne sige, hvad det er for forfattere, der skulle have siddet og udviklet deres tv-serier 'i måneder' sammen med Gabold. Mine tv-serier gjorde i hvert fald ikke. Begge er skabt og skrevet udelukkende sammen med Hanna Lundblad,« siger han i bogen, hvor også hans bror, Peter Thorsboe kritiserer Gabold sammen med medforfatteren Mai Brostrøm:

»Vores tre Emmy-vindende serier (Rejseholdet, Ørnen og Livvagterne. Red) er alle udviklet og skrevet uden indblanding fra Ingolf. Vi har ikke deltaget i månedlange udviklingsmøder med ham om serierne. Vi er heller ikke blevet præsenteret for indholdsmæssige krav eller retningslinjer fra hans side,« siger de to forfattere.

Ingolf Gabold mener godt han ved, hvorfor hans tidligere medarbejdere er sure, men undrer sig over, hvorfor kritikken kommer nu:

»Jeg forstår ikke, hvorfor det opgør ikke kom undervejs, mens jeg var ansat? Hvorfor brokkede de sig ikke dengang. Jeg har været den samme hele tiden. og været ligeså 'højrøvet' med et ligeså stort ego altid,« siger Ingolf Gabold, der godt ved, at han er kendt for at sætte sin hat som han vil.

Derfor har han også fået meget kritik fra Dansk Folkeparti, der mener han laver venstreorienteret propaganda.

Sidste år var den igen gal, da Gabold i et interview med Politiken sagde, at DR-succes'en '1864' havde været 'et slag mod Dansk Folkeparti.

»'1864' var et stykke politisk dramatik'. Og serien var et spejl af Dansk Folkepartis nationalisme,« sagde Ingolf Gabold, der gladeligt påtog sig ansvaret.

»Det var et stykke politisk dramatik. Det tager jeg det fulde ansvar for,« sagde Gabold, der tidligere har sagt, at flere andre af DRs serier var politiske i den forstand, at de ikke kun skulle være ren underholdning, men altid indeholde et ekstra lag, der har et socialt og et etisk sigte.

»Og på den måde kan det ikke undgå at blive politisk,« siger Gabold om det han kalder 'den dobbelte historie' i DRs dramaserier.

»Det der er faldet en del af forfatterne for brystet er, at jeg har sagt, at jeg tager ansvaret. Og det er altså for programindholdet. Det betyder jo ikke, at jeg har siddet og kreeret manuskripterne. Men at jeg tager ansvaret for indholdet. Det er jo det ansvar, man har som programchef,« siger Gabold i dag til BT.

»Jeg er overhovedet ikke interesseret i at tage æren for at have skrevet deres historier, eller for den kreative proces,« siger Ingolf Gabold, der mener, at både forfatterne og Piv Bernth er blevet skræmt af DFs voksende indflydelse og krav om censur i forhold til kommende dramatik, hvor Pia Kjærsgaard blandt andet har foreslået en kommision af historikere, der skal godkende DRs historiske serier.
DF har ofte anklaget DRs serier for at være rød propaganda fra 'de røde lejesvende på Danmarks Radio', som Søren Espersen flere gange har sagt.

Og Ingolf Gabold mener, at det er DFs store indflydelse og konstante angreb, der har fået Thorsboe-brødrene, Mai Brostrøm, Piv Bernth og også Ole Bornedal til at vende ham ryggen.

»Jeg indrømmer, at det var torskedumt af mig, at sige det med Dansk Folkeparti og '1864'. Det var en stor kortslutning og en fejltagelse. Jeg skulle have nøjedes med at sige, at det var en kritik af nationalismen.
Men siden er alle forfatterne løbet fra det faktum, at vi sammen har lavet politisk dramatik. Ole Bornedal og mange af de andre. Og Piv Bernth i allerhøjeste grad. Og det kan jeg sådan set godt forstå, fordi de er allesammen dybt afhængige af, at der er en public service virksomhed, og de risikerer at DR siger at de aldrig mere vil have noget med dem at gøre. Det er jo politisk skide farligt, for hvad skal de så leve af. De er alle løbet skrigende baglæns, og det gør mig både vred, men først og fremmest ked af det, at de har vendt mig ryggen,« siger Ingolf Gabold, der godt vil tage æren for den 'lov' om den 'dobbelte historie', som han indførte i drama-afdelingen fra starten sammen med producenterne

»Jeg har også æren for, at vi gik efter priser. Jeg havde den idé, at hvis vi kunne hente nogle priser, så kunne vi få andre stationer i Europa til at skyde penge ind, og udvikle dramatikken og lave den endnu bedre. Og så kan jeg vel godt tage æren for at have valgt forfatterne, og for at få projekterne igennem i direktionen, og måske også for at være med til at skabe et rum, hvor der blev udviklet gode manuskripter og skabt et kreativt team, der også i dag består af forfatterne, en konceptuerende instruktør, producenten og designeren,« siger Ingolf Gabold, og tilføjer:

»En succes har mange fædre. Der var mig og alle dem jeg har nævnt samt selvfølgelig en masse dygtige skuespillere og hele produktionsholdet,« siger Ingolf Gabold.

DRs nuværende dramachef Piv Bernth har ikke ønsket at uddybe sin kritik. Forfatterne Stig Thorsboe, Peter Thorsboe og Mai Brostrøm er ikke vendt tilbage efter BTs henvendelse for yderligere kommentarer.