Stop nu krigen, mor og far
TV2 onsdag 20.50

***** (5 stjerner)

800 gange om året fratager myndigheder et barn retten til at se enten far eller mor, fordi deres skilsmisse er kørt helt af sporet. Voksne og ellers fornuftige mennesker kan pludselig ikke længere tale sammen og fører i stedet en ondsindet skyttegravskrig. En kamp for børnene, der først og fremmest skader selvsamme børn.

Det så vi allerede alt for rystende eksempler på i TV 2's reportageserie 'Med børnene som våben', der løb over skærmen i maj og gjorde så stort indtryk, at et enig folketing i sidste måned vedtog en ny skilsmissepakke. Pakken afhjælper vigtige symptomer, men den ændrer ikke på det helt væsentlige, at Statsforvaltningen kan afgøre en tvist juridisk, men sjældent stoppe konflikten. Ofte forværrer de den blot.

Men nu foreslår TV2 en nærliggende løsning. 'Vi vil hjælpe', siger speakeren i seriens premiereafsnit, og læg mærke til den formulering. Normalt undersøger og synliggør tv-programmer af denne type. De rejser spørgsmål, eller følger en tredje persons projekt som Lisbeth Zornig i 'De brændte børn' eller Xinxin i 'Xinxin og de fortabte indvandrere'. Men her handler TV2 selv og tager ansvar i eget navn. Det kan være en farlig sti at bevæge sig ned ad, fordi det let kan blive politisk, men når det gælder noget så vigtigt som vores børns fremtid, er det prisværdigt at melde klart ud og anvise svar.

TV2 har overtalt tre fastkørte forældrepar til at gå i familieterapi, i første afsnit sygeplejersken Mette og forsikringssælgeren Kristian, hvis fire år lange skilsmissekrig er ved at give deres to sønner livsvarige mén. Begge drenge taler alt for voksent til at være henholdsvis 9 og 8 år, og ingen af dem kan fastholde blikket.

Svaret er altså terapi, og famileterapeuterne forsøger først og fremmest at få forældrene tilbage til en værdighed, hvor de kan lytte til hinanden og acceptere, at der er andre sandheder, end deres egne.

Som tv betragtet er det langt mindre kontroversielt og slagkraftigt end de programmer, der udstiller svigt og taler til vores retfærdighedsfølelse. Men det er mindst lige så væsentligt. Sobert og afdæmpet fortalt med Janus Nakrawi som en empatisk vært og mediator.

Efter fire terapibesøg er Kristian og Mette i stand til at lave gensidige aftaler, og med omgangstonen normaliseret kommer sønnerne frem af deres skildpaddeskjolde.

TV2's hjælp hjælper, konstaterer 'Stop nu krigen, mor og far' og lader det være op til andre at drage konklusionerne, der fx kunne være tvungen familieterapi og tilbud om hjælp, inden konflikter bliver til slåskampe, der skal afgøres af Statsforvaltningens jurister. Det er tv, der rent faktisk kan gøre en forskel. Lad os håbe Christiansborg kigger med.