Selv om Sepp Blatter igenem store dele af sine FIFA-regeringstid har været mistænkt for korruption og magtmisbrug, vedblev DBU at støtte den skandaliserede schweizer.

Det så aldrig helt stuerent ud. Men det anfægtede ikke Dansk Boldspil-Union (DBU), når det kom til at bakke op om Sepp Blatter, der aktuelt er suspenderet efter en ophobning af skandalesager i fodboldens verdensforbund FIFA.

Til trods for, at den 79-årige schweizer ofte blev kritiseret for sin embedsførelse, var DBU med til at holde Blatter ved magten. Og det er sket uden fortrydelse, fastslår den tidligere DBU-formand Allan Hansen overfor dagbladet Politiken.

»Jeg gør aldrig det der med at se tilbage på den måde og ærgre mig. Det nytter ikke noget. Jeg må se i øjnene, at der ikke var andre kandidater. På det tidspunkt var der ikke nogen, der reelt ville stå op imod Blatter – heller ikke i Europa«

»Alle var jo klar over, at det var halsløs gerning. Man havde ikke en kinamands chance, for han var så stærk i Afrika, Asien, Sydamerika og Caribien. Altså, man skal vælge sine nederlag med omhu«.

Allerede i slutningen af 1990erne var Blatter første gang i skudlinien for at have købt sig til støtte fra en række afrikanske lande. Siden fulgte beskyldninger om magtmisbrug, bestikkelser og billetfusk fra nogle af Blatters betroede. Men ikke desto mindre fastholdt DBU og hovedparten af UEFAs delegerede.

Ifølge Allan Hansen handlede det i høj grad om, at alternativerne til den schweiziske FIFA-præsident ikke var iøjnefaldende. Og så var det bedre at være systembevarende, så længe skeletterne endnu stod solidt placeret i skabet.

»Man skal lære at vælge sine nederlag med omhu. Hvis vi var gået på banen noget før og havde foreslået at gøre modstand, havde vi stået alene. Så havde vi tabt, og så ville de ikke have lyttet til os, som de gør i dag og dengang i 2011, da vi foreslog at oprette en undersøgelsesenhed. Den er der jo nu i den etiske komité. Man kan altid se tilbage i tiden og tænke ja, måske skulle vi have gjort mere. Men hvis vi ser på de politiske muligheder og ønsket om at bevare respekten, synes jeg ikke, at vi kunne have gjort noget anderledes«, siger Allan Hansen, der forlod tjansen som DBU-formand i 2014.

Siden har Jesper Møller taget over og problemerne i FIFA er ikke blevet mindre. Senest er Blatters »kronprins«, den tidligere storspiller Michel Platini, blev suspenderet efter at det er kommet frem, at den 60-årige franskmand har modtaget godt og vel 13 mio. kr., som ikke er bogført.

Heller ikke Platinis ageren har givet anledning til mistanke i DBU-toppen.

»Der var jo ikke noget med ham. Men jeg er da dybt skuffet over, at han nu er involveret i det her med de 2 millioner schweizerfrancs. Dybt skuffet. Og så bliver jeg nødt til at reagere,« understreger Jesper Møller.