En episode i kampen mod Vejle og et rygte betød, at både Hvidovres tidligere træner og klubbens formand havde en mistanke om urent spil i klubben. Fire tidligere Hvidovre-spillere er mistænkt.

Kenneth Brylle lagde taktikken og guidede spillertruppen fra sidelinjen, da Hvidovre i 2010 spillede de to kampe, som politiet nu mistænker for at være udsat for aftalt spil. Den tidligere Hvidovre-træner og landsholdsspiller, der særligt huskes for det udlignende mål mod Belgien ved EM i Frankrig i 1984, der i dag er bosat i Belgien, et blevet afhørt af politiet i den sag, der kan vise sig at ændre vores syn på fodbold: Foregår alt mon i sportens ånd?

Søndag kunne Berlingske afsløre, at politiet igennem halvandet år har efterforsket en sag om matchfixing herhjemme. Centralt i politiets efterforskning står en tilståelse fra en 27-årig mand, MT, der hævder, at han sammen med fem andre mænd sørgede for at orkestrere to Hvidovre-kampe, spille på dem og dele gevinsten imellem sig. En af de fem øvrige sigtede er tidligere målmand for Hvidovre Lasse Krogh, derer søn af tidligere landsholdsmålmand Mogens Krogh. Berlingske har af hensyn til navneforbuddene mod de øvrige fem i sagen ikke beskrevet, hvor mange fodboldspillere fra holdet politiet mistænker. Advokaturchef for økonomisk kriminalitet Per Justesen bryder nu forbuddet.

»Der er tale om fire fodboldspillere fra Hvidovre IF og to andre personer, som ikke aktivt har noget med fodbold at gøre. Men de kender alle hinanden,« siger Per Justesen.

Lasse Krogh og tre andre af de sigtede nægter sig via deres advokat skyldige, mens en femte ikke ønsker at kommentere sin involvering i sagen.

Nederlag på nederlag prægede 1. divisionsholdet Hvidovre i 2010/11, fortæller Kenneth Brylle, og da han for halvandet år siden sad over for danske betjente og hørte om deres mistanke, blev han først overrasket. Men så begyndte han at tænke tilbage på kampen mod Vejle, som Hvidovre tabte 0-5.

»Jeg kan huske en episode under kampen og efter kampen omkring en person, som jeg studsede over. Når jeg hører, hvad der kan være sket, så kan jeg godt forstå, at den person på holdet reagerede, sådan som han gjorde,« siger han.

Spørgsmål: Hvad var det for en episode?

»Det vil jeg gerne holde for mig selv, indtil sagen har været for retten«.

Spørgsmål: Da du var træner, talte I så nogensinde om, at man skal holde sig fra matchfixing?

»Vi talte om matchfixing i forbindelse med, at DBUs regler blev lanceret. Men jeg har også den holdning, at det er voksne mænd, som selvfølgelig kan finde ud af at overholde reglerne. Derfor var det ikke noget, jeg brugte meget krudt på«.

Spørgsmål: Hvis det er sket, hvad er din reaktion så?

»Det er et kæmpe svigt. Både over for klubben, fans og medspillere, hvis karrieremuligheder kan være blevet forringet. Det var også skidt for min karriere, men allermest er det skidt for den sport, som vi alle har lagt så meget hjerte i,« siger Kenneth Brylle.

Heller ikke for bestyrelsesformand for Hvidovre Fodbold A/S Martin Krogh-Jensen er mistanken om matchfixing i Hvidovre ny. Han kan ikke huske, hvornår og hvorfra han i første omgang hørte et rygte om, at Lasse Krogh kunne være involveret i en sag om aftalt spil. Men han tror, at rygtet kom til hans kendskab fra spillere på holdet.

»Vi hørte et rygte, og Lasse Krogh var en del af det rygte. Rygtet kom først til mit kendskab, lang tid efter kampen var spillet, og efter han havde forladt klubben. Derfor var det svært for os at gøre noget ved det,« siger Martin Krogh-Jensen og uddyber:

»Men Lasse Krogh har måske også været ekstra udsat for rygter, fordi han var målmand, og fordi en målmand kan spille en central rolle i udførelsen af matchfixing«.

Spørgsmål: Er det ikke dit ansvar at undersøge et alvorligt rygte som matchfixing?

»Hvis jeg kunne skrue tiden tilbage med den viden, jeg har i dag, så ville vi have grebet det her anderledes an. Så ville vi have undersøgt rygtet mere. Vi mener, at Hvidovre Fodbold er ofre i denne sag, og derfor vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at komme til bunds i den,« siger Martin Krogh-Jensen.

Tidligere landsholdsmålmand Mogens Krogh var direktør i Hvidovre IF indtil udgangen af 2010, altså mens divisionsholdets kampe ifølge politiet blev fikset af blandt andet hans søn.

Mogens Krogh har ikke over Berlingske ønsket at tale om sagen.

»Jeg har ingen kommentarer til noget af det«.

Spørgsmål: Men vil du ikke lige høre spørgsmålene. Så kan du jo tage stilling?

»Nej tak. Jeg har slet ingen kommentarer«.

Dansk politi har også været i kontakt med Danske Spil, fortæller spiludbyderens pressechef, Thomas Rørsig.

»Det er cirka halvandet år siden, at politiet opsøgte to af vores oddssættere med kopier af kvitteringer. Der var tale om forholdsvis beskedne beløb, som jeg ikke vil referere af hensyn til politiets efterforskning. Vi har ikke selv via vores egne systemer haft mistanke om matchfixing,« siger han og understreger, at Danske Spil er stærkt interesseret i, at denne typer sager bliver undersøgt til bunds.

Venstre og de Konservative meldte i går, at matchfixing bør straffes med udelukkelse fra elitesport på livstid.

Kulturminister Marianne Jelved (R) fortæller, at et ekspertudvalg under ministeriet allerede er i gang med at undersøge, hvordan man skal bekæmpe matchfixing i Danmark. Arbejdet er sat i gang, fordi man konstaterede, at aftalt spil fandt sin vej til fodboldbaner i blandt andet Finland og Tyskland. Udvalgets arbejde bliver offentliggjort i september. Kulturministeren afviser at fortælle, hvad man har fundet frem til indtil nu. Men rapporten er kærkommen set i lyset af, at der nu er seks sigtede i en dansk sag, siger hun.

»Jeg synes, det er stærkt alarmerende, hvis det er nået inden døre hos os i Danmark,« siger Marianne Jelved.