Der har de seneste uger været heftig kritik af dommerne i Superligaen på grund af fantom-straffespark og udeladte røde kort.

Senest søndag, hvor Randers langt fra var tilfreds med, at dommer Anders Poulsen dømte straffespark til FC Københavns Tom Høgli i 1-0 nederlaget. Også i Silkeborg-lejren var der utilfredshed med det straffespark som FC Midtjyllands Pione Sisto blev tildelt af dommer Peter Kjærsgaard-Andersen, da 'Ulvene' vandt med 2-1.

Og det kan være svært for dommerne at få alle kendelser korrekte. Derfor har BT kigget på, hvilke tiltag der kan gøre arbejdet lettere for Superliga-dommerne.

Mållinjeteknologi:

En allerede kendt opfindelse, der hjælper dommeren med at afgøre, om bolden har krydset mållinjen. FIFA indførte det under sommerens VM-slutrunde i Brasilien, hvor det fungerede godt og var med til at redde dommerne ud af suppedasen et par gange.

England og Premier League indførte systemet allerede i sidste sæson til stor glæde for dommerne.

- Det er fantastisk. Det er noget, fodboldverdenen har skreget efter. Mange mål er blevet givet eller ikke givet over de seneste tre sæsoner, og jeg tror derfor, vi vil ønske det meget velkomment, sagde den engelske dommer Andre Marriner forud for sidste sæson.

En håndgribelig regel, der er afprøvet, og som kunne indføres i Superligaen med et effektivt afkast.

Video challenge:

Hvis du ser basketball eller amerikansk fodbold fra USA, er du måske stødt på udtrykket 'en challenge'. Kort fortalt giver det trænerne en mulighed for at kunne få set en situation igennem på video for at sikre, dommeren tager den rigtige beslutning.

I Holland har man allerede forsøgt sig med at indføre det i ungdomsrækkerne for at afprøve systemet. Derfra lyder planen, at hver træner får en challenge pr. halvleg, som de kan bruge, hvis de føler sig snydt for et straffespark, eller hvis dommeren ser et fantom-straffespark.

- Vi forsøgte i sidste sæson med 24 kampe, hvor en video-dommer så episoder igennem, som trænere ville have ønsket at få undersøgt nærmere, forklarer Koen Adriaanse, talsmand for det hollandske fodboldforbund til The Mirror.

Fra Holland lyder det, at FIFA ser positivt på forsøget med, at en dommer sidder på tilskuerpladserne og kan se kendelser igennem på tv.

- Vi vil gerne prøve det af på officielle kampe, og vi har modtaget et positivt svar fra FIFA, fortæller Dick van Egmond fra det hollandske fodboldforbund til The Mirror.

Et tiltag, der virkelig effektivt ville kunne udrydde dommerfejl i moderne fodbold, men som nok har lang vej til at blive indført.

Effektiv spilletid:

Kampen nærmer sig de sidste ti minutter, og det ene hold har en føring, som de bare skal holde hjem. Derfor går de i gang med at trække tiden til stor frustration for tilskuere og modstanderholdet.

Et scenario, der konstant udspiller sig på stadions i Superligaen. Dommerne kan straffe det med et gult kort for tidstræk, men hvor går grænsen helt præcist, og hvor længe skal de have lov at trække tiden? Her kunne dommerne også sagtens få lidt hjælp ved, at man indførte effektiv spilletid, som vi kender det fra basketball for eksempel.

Når bolden er ude af spil, skal tiden stoppes og først sættes i gang, når bolden bringes tilbage i spil. På den måde kunne man komme uden om tidstræk. Undersøgelser har vist, at der i en normal fodboldkamp blot spilles omkring 65 minutter. Resten af tiden er bolden uden for banen.

Så med en indførelse af effektiv spilletid kunne man også sætte en kamp ned fra 90 minutter til for eksempel 65 minutter.

Hvidt kort:

Det er blot et par dage siden, at UEFAs præsident Michel Platini kom på banen og foreslog, at man indførte et hvidt kort som supplering til de allerede kendte gule og røde.

Kortet skal komme spillere, der løber hen til dommeren og brokker sig, til livs. Efter planen skal det hvide kort give ti minutters udvisning, som vi kender det fra serie 4, når en spiller får et gult kort.

Platini vil særligt gerne slippe af med situationerne, når tre-fire spillere stormer hen til dommeren og brokker sig og forsøger at fortælle dommeren, hvordan der skal dømmes.

Der er dog ikke nogen tidsplan endnu for, hvornår det hvide kort skulle introduceres.