Dommerstandarden i Superligaen har aldrig været under hårdere kritik end netop nu. Senest blev Superligaens højst rangerede dommer, Kenn Hansen, kraftig kritiseret for sin præstation i kampen mellem Brøndby og FC Midtjylland – specielt fra blå/gul side.

For mens det er fuldtidsprofessionelle fodboldspillere, der løber efter bolden – Hobro undtaget – er dommerne kun ansat som amatører. Dommerne selv har længe ønsket at lade sig professionalisere, og det er nu endelig lykkedes.

Fra 1. juli 2015 sikrer en nye dommeraftale mellem DBU, Danske Fodbolddommer og Divisionsforeningen nemlig, at to dommere kontraktansættes med et honorar på ca. 250.000 ud over det almindelige dommerhonorar.

Til stor glæde for formanden hos Danske Fodbolddommere, Per Buttenschøn.

»På en glædesskala fra 1 til 100, er jeg på 100 lige nu. Vi har kæmpet for det i så lang tid, og nu er det endelig lykkedes. Det har vi virkelig savnet,« siger han.

BT bragte i november flere artikler omkring de danske amatørdommere, og her kom det frem at dommerne i gennemsnit arbejder 40 timer om ugen. Det giver ikke dommerne meget tid eller overskud til at træne og forberede deres præstationer på fodboldbanen.

Og det er det, en professionalisering skal råde bod på, fortæller Claus Thomsen, formand for Divisionsforeningen.

»Det kommer til at give de to dommere mere tid til både at forberede og efterrationalisere deres arbejde. På sigt skal det gerne udvikle vores dommerkvalitet,« siger Claus Thomsen.

Parterne har endnu ikke valgt, hvilke to dommere der skal professionaliseres, og det er ifølge Claus Thomsen ikke givet, at kontrakterne går til de mest erfarne eller højst rangerede.

»Det er ikke for dem, der er på toppen lige nu, men dem, der potentielt kan gavne Danmark og Europa mest. Dér, hvor vi ser størst forbedringspotentiale,« siger han.

I Sverige blev dommerne professionaliseret som en forsøgsordning i 2008, og i dag har svenskerne flere dommere på øverste niveau. Danmark har nul.

De to dommere, der nu skal på professionel kontrakt, er også led i en forsøgsordning, hvor parterne til jul vil diskutere virkningen.

»Det her er første skridt af mange. Vi skal høste erfaringer, inden vi tager næste skridt. Så ved vi, hvad der virker,« siger dommerformand Per Buttenschøn.

Det er klubberne, der skal betale for de professionelle dommere, men ifølge Claus Thomsen var prisen ikke et emne.

Ud over, at de to dommere skal på en professionel kontrakt, kommer den nye aftale også til at indholde en feedback-ordning af dommerne, hvor de involverede klubber vil give feedback på mændene med fløjten efter kampen. Dette vil gælde helt ned til 2. division og begynde fra næste sæson.