José Mourinho lavede et taktisk svendestykke i 2-1-sejren over Liverpool, der nu får endnu sværere ved at nå Manchester United og den portugisiske manager på andenpladsen.

To skud inden for rammen. To mål. Et (selv)mål imod. Og en stilsikker 2-1-sejr over Liverpool.

Det var Manchester United, som vi har lært klubben at kende under José Mourinho. Effektivt i front i skikkelse af Marcus Rashford, der scorede to gange. Stærkt af den hårdtarbejdende midtbane med Matic som defensivt anker og unge McTominay til at tage skraldet. Og den bundsolide bagkæde, som tacklede igennem, og De Gea som sikker sidste skanse i målet.

José Mourinho fortjener anerkendelse for sit taktiske mesterværk mod Liverpool - det næstmest scorende hold i Premier League i denne sæson, der ikke blev levnet mange målmuligheder, og som kun kom på Old Trafford-tavlen ved et klodset selvmål af Eric Bailly. Ivorianeren kiksede en clearing i 2. halvleg og satte i stedet sin holdkammerat i målet, den ellers så refleksstærke David De Gea, på en for stor prøve.

Nogle vil argumentere for, at det var - og er - en destruktiv måde at tilkæmpe sig point. Kedeligt og søvndyssende, måske endda. Andre lader sig imponere over kynismen, de små rum til modstanderen på sidste tredjedel af banen og dræberinstinktet i offensiven.

Uanset hvilken fodboldideologi, man prædiker og hylder i diskussionen med vennerne, bør de fleste som minimum kunne blive enige om effektiviteten i portugiserens tilgang og lette bare en smule på hatten for den, men det virker nu ikke som om, at Mourinho bekymrer sig synderligt om andres syn på sagen.

»Hvis folk mener, at vi ikke fortjente sejren, er jeg ligeglad. Vores hold var i kontrol hele kampen igennem. Selv på dødbolde og andre farlige situationer kontrollerede vi det, så jeg mener i hvert fald, at vi fortjente sejren,« sagde Mourinho efter kampen til Sky Sports.

Mourinho mener, at kampen kan deles ind i to forskellige halvlege med United som spilstyrende i første halvleg og Liverpool mest på bolden i anden halvleg - men også dér med United i kontrol, forstås på den portugisiske manager.

»I anden halvleg var Liverpool i kontrol med bolden, og vi var det uden bolden,« sagde han efterfølgende til det britiske medie.

Sejren blev grundlagt allerede efter et kvarters spil, da Marcus Rashford spillede bolden bag om sit eget støtteben og gav Loris Karius de første ridser i emaljen. Liverpool-keeperen var helt uden chance over for den kynisme, som der var i Rashfords afslutning.

I stil var Rashfords scoring til 2-0 i den mere kluntede afdeling bare 10 minutter senere. En afslutning blev blokeret af en Liverpool-forsvarer, og så strøg bolden ud til Rashford i venstre side af banen, nogenlunde samme sted, som han bankede den ind til 1-0. Han fik via en modstander skovlet bolden i mål.

Herfra krævede det ikke en fremtidsforsker eller en doktorgrad i kvantemekanik til at regne Mourinhos gameplan ud. Den var stykket sammen af de klassiske dyder med en afventende defensiv, der skraldede igennem, når den usynlige trio Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané prøvede deres firnurlige diblinger af foran og i Manchester Uniteds straffesparksfelt.

Klopp har ellers haft fint held i sine tre første indbyrdes opgør mod José Mourinho i deres fælles tid i Premier League uden dog at vinde. Første opgør efter, at José Mourinho vendte tilbage til Premier League og Manchester United i sommeren 2016, endte 0-0 på Anfield 17. oktober. 15. januar spillede holdene 1-1 på Old Trafford, og det seneste Premier League-opgør i efteråret endte igen 0-0 14. oktober 2017.

Men Liverpool-manageren fandt aldrig den rigtige nøgle til at åbne op for Manchester United, og det skyldtes først og fremmest José Mourinhos dygtige evne til at sætte sit hold op. Sprudlende offensivt var det ikke, men effektivt, det var det, og nu er Manchester United fem point foran rivalerne fra Liverpool.

13. marts møder Manchester United Sevilla i Champions League. Første opgør endte med 0-0.