Det var så den Europa League-sæson. Med AaB’s nederlag på 0-3 ude mod Club Brugge fik den danske deltagelse en alt andet end mindeværdigt ende.

At nordjyderne ikke kvalificerer sig til Europa Leagues ottendedelsfinaler, er næppe overraskende eftersom belgierne havde vundet de to klubbers første opgør i Aalborg 3-1.

Til AaB-spillernes ros skal lyde, at de i den silende regn forsøgte at spille deres chance.

Således indledte de kampen fint og kunne have bragt sig foran i det femte minut på Kenneth Emil Petersens scoringstilbud tæt inde foran mål efter et hjørnespark.

I stedet gik det galt i den anden ende af banen. Andreas Bruhn tabte en løbeduel til Club Brugges Boli Bolingoli-Mbombo. Bolden havnede efterfølgende hos Victor Vazquez, der smart trillede den forbi målmand Nicolai Larsen.

AaB, der måtte undvære influenzaramte Frederik Børsting, trak sig heller ikke i anden halvleg tilbage på banen. Men score kunne de ikke.

Det kunne Club Brugge derimod.

Efter en kontraangreb gjorde 19-årige Obbi Oularé med sin sæson-fuldtræffer nummer fem det til 2-0 i det 64. minut på et veltimet skud fra udkanten af straffesparksfeltet, mens Boli Bolingoli-Mbombo 10 minutter senere fra nært hold scorede til 3-0.

For dansk fodbold har deltagelsen i de europæiske klubturneringer de seneste år været én lang nedtur.

Siden succes-sæsonen 2010/2011, hvor FC København spillede sig videre fra Champions League-gruppespillet, er man droslet fra 12. til 22. pladsen på UEFA’s rangliste.

Fortsætter nedturen vil man om et år være placeret på 24. pladsen - side om side med klubber fra fodboldmæssige lilleputnationer som Finland, Moldova og Albanien.

Bliver dette tilfældet, vil Danmarks antal af hold i såvel Champions League- som Europa League-kvalifikationen blive reduceret, ligesom man vil tangere den dårligste placering i 28 år.

»Det kan vi naturligvis ikke være tilfreds med,« siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen og tilføjer:

»Målet og ambitionen må være, at vi indenfor den nærmeste fem-års-periode spiller os tilbage i top-15. Skal det lykkes, må vi optimere områder som talentudvikling og faciliteter. Det synes jeg, at vi allerede er godt på vej til.«

Claus Thomsen angiver 'finanskrisen' i slutningen af sidste årti som hovedårsagen til nedturen.

»Den var hård ved flere klubber. Frem til 2009 var vækstraten flot, men herefter fulgte nogle problematiske år, hvor ikke mindst de østeuropæiske klubbers finansielle forudsætninger var bedre end vores. Det fik negativ indflydelse på vores resultater,« siger Claus Thomsen, der roser klubberne.

»De seneste år har de fået bragt orden i økonomien, og hvad angår det sportslige niveau i Superligaen mener jeg, at der er grund til at være optimist,« siger Claus Thomsen.

Det giver AaB's direktør Stephan Schors ham ret i.

»Takket være vores DM-guld, pokaltitel og deltagelse i Europa Cup'en har vi meddelt Fondsbørsen, at vi kommer ud af seneste regnskabsår med et overskud på mellem 40 og 50 mio. kroner. Hermed står vi godt rustet til fremtiden,« siger han.

FAKTA: Danmarks placering på UEFA’s klubrangliste