Lækkede mails med kyniske overvejelser og vrede over ikke at have fået en adelstitel ridser alvorligt i billedet af den britiske berømthed. Nu prøver han at få fokus over på, at han er et offer for hacking, der modstod pengeafpresning.

Nogle har spået, at det kan være afslutningen på stjerneglansen for »Brand Beckham«.

Det er efterhånden en del år siden, at fodboldstjernen David Beckham gav prøver på sit særlige sparketalent, men selv om der er mange muligheder for at få øje på berømtheder i Londons gader som en af verdens stjerner-mødes-storbyer, kan synet af den 41-årige englænder i fødebyen fortsat få det til at krible over selfie-muligheden hos de fleste. Millioner verden over, der måske aldrig har set Beckham på en fodboldbane, vil kunne genkende det drengede smil og glimtet i øjet overalt.

Nu følger mange af dem med i »Beckileaks«, mens de kan vælge side mellem at betragte Beckham som beregnende, selvoptaget og ubehøvlet. Det er det, som kan skade hans image alvorligt. Eller man kan se ham som det seneste ulykkelige offer for den omsigsgribende computer-hacking af berømtheders privatliv og påskønne, at han afviste at lade sig pengeafpresse.

Den første opfattelse har de seneste dage domineret den britiske presse. Mails er blevet offentliggjort med en rasende Beckham i korrespondance med sin PR-kontakt, hvor berømtheden bander og svovler over ikke at være slået til ridder af dronningen og har benyttet – eller udnyttet - godgørenhed for Unicef til at fremme sin sag.

»Hvem beslutter de hædersbevisninger. Det er ærlig talt en skændsel, og hvis jeg var amerikaner, ville jeg have fået noget i den retning for ti år siden,« har blandt andet Daily Mail gengivet suppleret med den slags engelske kraftudtryk, der begynder med »c«, »f« og »p«, som de britiske medier aldrig skriver fuldt ud, men som alle kender betydningen af eller hurtigt kan få forklaret på den nærmeste pub.

Beckham sviner i sine mails dronningens rådgivere til, generer groft en sangers hædersbevisning, og bruger bandeord om FNs børneorganisation, som han er goodwillambassadør for, fordi de angiveligt er ude efter et millionbeløb af hans »egne penge«.

Nu bliver han i hvert fald aldrig »Sir Beckham«, lyder kritikernes vurdering. PR-værdien af smilet og alt det andet, der er mange reklamefolks hede drøm og fortsat forøger hans formue på flere milliarder kroner, kunne også lide skade.

Det generelle billede af Beckham er den drengede og lidt naive englænder »helt nede på jorden«, som han ifølge lækkede mails er opmærksom på og dyrker i balance med sin enorme rigdom og berømmelse.

Fra TV-værten Piers Morgan lød et tweet »RIP Brand Beckham« efter offentliggørelsen af de lækkede mails, og han fortsatte:

»Hackingen af Beckhams emails er skammelig, men det er indholdet af dem også. Tiden er inde for folk til at vågne op til virkeligheden omkring »Sankt« Dave.«

Beckham har valgt at reagere ved, at folk omkring ham har udtalt sig som anonyme kilder og sagt, at nogle af de lækkede mails er forfalskede, mens andre er skrevet i et øjebliks ophidselse og taget ud af sammenhæng.

Men nu prøver Beckham at flytte opmærksomheden over på, at han har været udsat for et overgreb. Angiveligt frygter han, at endnu mere afslørende og potentielt mere skadelige mails også kan være i hackernes hænder og blive offentliggjort, og han har ansat eksperter til at opspore bagmændene.

»Beckhams stab tager det hele virkelig seriøst og har fået fat i de bedste i branchen,« siger en anonym kilde til Daily Mirror.

Hackingen er ifølge flere britiske medier foregået via russiske servere, og et krav om en »donation« på mellem »en halv og en hel million euro« blev afsendt til Beckhams PR-firmas kontor i Portugal, hvor politiet har efterforsket sagen et stykke tid. Nu er politi i Storbritannien, Spanien, Ungarn og måske Tyskland også inddraget, skriver Daily Mirror.

Det er ikke blevet afsløret, hvem der er ansvarlig for hackingen. Tilsyneladende er Beckhams personlige mails tilfældig kommet med i en større hacking-operation, hvor »18,6 millioner dokumenter« er i hjemmesiden »Football Leaks« besiddelse og videresendt til udvalgte medier i stil med »Wikileaks'« læk af dokumenter.

»Det største læk i sportshistorien afslører lyssky finansielle transaktioner i europæisk professionel fodbold og afdækker skattefiduser, som nogle af kontinentets største stjerner benytter,« hedder det på hjemmesiden til Football Leaks, der afviser forbindelse til afpresningsforsøget mod Beckham.

Beckham skal ifølge de lækkede mails være blevet vraget til en adelstitel i 2014 på grund af en skattesag. Men skurk eller offer er den gråzone, som han befinder sig i, og berømtheder bør måske overveje at gå offline.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien