Mandag starter en ny fodboldturnering, hvor asylansøgere spiller mod hinanden. Det er tidligere formand og direktør for Brøndby IF, Per Bjerregaard, som har taget initiativ til projektet.

Mandag trækker nogle helt særlige fodboldspillere i trøjen og løber ind på fodboldbanen i Lejre. Her lyder startskuddet nemlig til en ny fodboldturnering, der skal aktivere asylansøgere fra fem forskellige asylcentre på Vestsjælland.

Det er tidligere formand og direktør i Brøndby IF, Per Bjerregaard, der har taget initativ til projektet Asylliga.

»Meningen med projektet er at give asylansøgerne noget motion og nogle positive oplevelser. Når man ser på sådan et asylcenter, er der jo ikke mange opmuntringer i dagligdagen. Det er en trist tilværelse. Fodbold er sådan, at man kan grine, selvom man ikke rammer bolden hver gang. For mig var det en selvfølge, at fodbold kunne tilbyde de her mennesker en masse,« siger Per Bjerregaard og fortsætter:

»Det handler om integration. Gennem projektet lærer asylansøgerne det danske foreningsliv at kende ved at finde ud af, hvad vi bruger vores fritid på i den danske kultur. Næste skridt er, at nogle af asylansøgerne forhåbentlig bliver medlemmer i de klubber, som de træner i.«

Et fælles ansvar

Asylligaen støttes af Røde Kors, Trygfonden, UEFA og DBU. Ligesom Per Bjerregaard håber Røde Kors, at Asylligaen kan være være med til at integrere asylansøgerne.

»Fodbold er et universelt sprog, som giver sjove fælles oplevelser trods de sproglige udforeringer, der jo er, når asylansøgere og danskere mødes. Med det hér projekt får de nyankomne en mulighed for at møde dansk foreningsliv og lokalsamfundet via den fælles interesse, som fodbold er. Håbet er selvfølgelig også, at det kan bane vej for venskaber og netværk, som er altafgørende for en vellykket integration,« siger chef for strategi og projektudvikling i Røde Kors, Kasper Koch.

Stjernetrænere som Morten Olsen, Morten Wieghorst, Thomas Frank og Peter Bonde har allerede sagt ja til at komme og give træning til holdene i Asylligaen. Generelt er der stor opbakning til initativet, og det glæder Per Bjerregaard.

»Jeg synes ikke, at vi kan vende det blinde øje til asylansøgerne. Vi har i Danmark besluttet os for at modtage nogle flygtninge, og så må vi jo også gøre, hvad vi kan for at integrere dem så hurtigt som muligt. Det mener jeg er i alles interesse. Det er helt naturligt for mig at sige: Hvad kan vi gøre?,« siger Per Bjerregaard.

I ligaen er der otte hold fra asylcentrene i Dianalund, Avnstrup, Kalundborg, Korsør og Roskilde. Spillerne har trænet siden starten af juni måned, og afslutningsvis kulminerer turneringen i et finalestævne på Slagelse Stadion den 29. og 30. oktober.