Siden 2009/10-sæsonen er tredjepladsen i Champions League-grupperne røget over i Europa League-slutspillet. Nogen vil mene, at de ikke har noget at gøre i denne turnering, da det ikke er fair mod de hold, der har været med fra start. Men hvordan har de tilstødte hold klaret sig rent historisk?

Finalen i 2009-10 stod mellem spanske Atlético Madrid og engelske Fulham. Spanierne var endt som treer i deres CL-gruppe og var derfor røget med i Europa League jævnfør det nye format. Fulham havde omvendt været med i turneringen helt fra start. Det var dog Atlético Madrid, der trak det længste strå, da Diego Forlán scorede det eneste mål i forlænget spilletid.

Champions League 1-0 Europa League

 

I 2010/11 var der tale om en ren portugisisk finale, da Porto var oppe imod Braga. Noget overraskende var det Braga, der havde spillet Champions League i efteråret, og Porto, der havde været med i Europa League fra start. Porto var uhyre stærke i denne sæson, hvor man anført af Falcao og Hulk gik ubesejret igennem sæsonen i den hjemlige liga. Det var da også Porto, der løb med trofæet, da Falcao scorede kampens enlige mål et minut før pausefløjtet.

Champions League 1-1 Europa League

 

I 2011-12 var det for første gang to hold, der begge havde været med fra start, der krydsede klinger i finalen. Det var igen en ren iberisk finale, men denne gang var det to spanske hold, da Atlético Madrid var oppe imod Athletic Bilbao. Madrilenerne havde købt matchvinderen fra den forrige finale, Falcao, og han stjal da også showet i en kamp, hvor baskerne var chanceløse. 3-0 vandt Atlético Madrid, hvoraf to af scoringerne kom fra Falcao.

Champions League 1-2 Europa League

 

I 2012-13 var det lige omvendt, da det var to hold, der var tilstødt fra Champions League, som skulle dyste om EL-trofæet. Benfica var den ene af finalisterne, mens det engelske storhold Chelsea var den anden. Sidstnævnte var i Champions League-gruppe med Juventus, Shakhtar Donetsk og selveste FC Nordsjælland. Danskerne var mildest talt hjælpeløse i gruppen, men noget overraskende var det, at Chelsea måtte nøjes med tredjepladsen på grund et en negativ indbyrdes statistisk med ukrainerne. Chelsea kunne dog finde en lille trøst i Europa League-trofæet, der blev sikret i tredje minuts overtid af Branislav Ivanovic.

Champions League 2-2 Europa League

 

I 2013-14 var der igen tale om iberisk dominans, da det forrige års finalister Benfica var oppe imod Sevilla. Portugiserne var tilstødt fra Champions League, mens Sevilla havde været med fra start. Kampen blev dog noget af en fuser, da den endte 0-0 i ordinær spilletid. Heller ikke i den forlængede spilletid lykkedes det de to mandskaber at åbne scoringen, så det var nødvendigt at få afgjort kampen fra ellevemeterpletten. Her blev det til en våd klud i ansigtet på portugiserne, da de tabte deres anden finale i træk efter 4-2 på straffespark.

Champions League 2-3 Europa League

 

Lande repræsenteret i finalerne:
4 * Spanien (3 sejre)
4 * Portugal (1 sejr)
2 * England (1 sejr)

Finalisternes startturnering:
5 * Europa League (3 sejre)
5 * Champions League (2 sejre)