Drop de »sunde« æbleskiver uden gluten og marcipanen med kunstigt sødemiddel i julen og spis af den ægte vare. Men vær bevidst om, hvor meget du spiser. Sådan lyder rådet fra en fysisk træner og en ernæringsekspert.

I morgen er det 1. december, og forude venter en tid med julefrokoster, æbleskiver, juleknas og gløgg i stride strømme. Men hvis man gerne vil have en sund livsstil og ikke tage på, skal man så ikke hellere vælge for eksempel at bage gluten- og laktosefri æbleskiver og spise dem uden solbærsyltetøj og sukker?

Nej, siger fysisk træner, coach og forfatter Krisztina Maria, der på sin blog har erklæret krig mod det »sunde« juleknas uden laktose, gluten og sukker. Den slags egner sig efter hendes mening kun til folk, der af helbredsgrunde ikke kan tåle andet.

»Der ringer nogle alarmklokker for mig, når jeg hører budskabet om at undgå for eksempel hvede og sukker,« siger hun.

»Det er rigtigt, at for eksempel sukker ikke er sundt for os i store mængder, men det er min erfaring, at det oftest er folk, der ikke kan styre deres madindtag, som griber til det her fix, som jeg kalder det, med de »sunde« ting. Og det betyder desværre ofte, at de kommer til at spise for meget af de »sunde« ting, fordi de siger til sig selv, at de godt kan tillade sig at spise lidt mere af det. Og så er de jo lige vidt.«

Krisztina Maria opfordrer i stedet til, at man vælger den »ægte« vare og spiser kvalitet i stedet for kvantitet, når det gælder julens søde sager.

»Hvis vi nu snakker æbleskiver, så lad være med at prøve at efterligne for eksempel rigtige æbleskiver. For hånden på hjertet: Hvem sidder med en glutenfri og sukkerfri æbleskive og siger »neeej, hvor smager det bare megagodt«?« spørger Krisztina Maria, der selv spiser to til tre æbleskiver, når hun bliver budt. Og ikke flere.

»Der, hvor kæden hopper af, er jo, når folk i stedet for at spise f.eks. tre æbleskiver, tømmer hele posen. Og det er i virkeligheden der, man skal tage fat og spørge sig selv, hvorfor man reagerer på den måde,« siger Krisztina Maria. Hun peger på, at hvis vægttab og en sund livsstil skal holde mere end tre uger, må man undgå at blive fanatisk.

»Jeg spørger altid folk: Kan du leve sådan her resten af dit liv? Kan du undgå vin og æbleskiver resten af dit liv? Nej, vel? Men så må du arbejde med at spise de ting med måde, og gøre det med god samvittighed. «

Ernæringsekspert: Læg en strategi

Ernæringsekspert Marie Steenberger er enig med Krisztina Maria i, at man ikke skal sige nej til den gode julemad i december. I stedet skal man lægge en strategi for, hvordan man vil spise, siger hun.

»Mange er bange for at tage fire kilo på i december måned, og derfor er der nogle, der faster en hel dag, inden de skal til julefrokost. Andre spiser på forhånd lige inden de skal af sted, men begge dele er en dårlig ide,« siger hun. »Hvis man kommer fastende til en julefrokost, er ens blodsukker lavt, og når blodsukkeret er lavt, forsvinder fornuften og man kommer til at spise for meget. Hvis man er mæt på forhånd, mærker man ikke sin mæthed, og så kommer man ofte til at overspise,« siger hun. Derfor anbefaler Marie Steenberger, at man spiser et lettere, sundt måltid nogle timer inden, man skal til julefrokost.

»På den måde går man til julefrokosten med en lille sult, og så kan man spise, til man er mæt, men ikke til man er overmæt,« siger hun. Et andet fif er virkelig at mærke efter, hvornår mæthedsfølelsen optræder, siger hun.

»Meget af julemaden er tung og kalorieholdig mad, og det betyder, at man oplever mæthed hurtigere end normalt. Det skal man være opmærksom på, og derfor skal man mærke efter, om man stadig er sulten, inden man tager en æbleskive til. Mestrer man det, kan man spise julemad hele december uden at tage på, » siger hun.

Krisztina Marias blogs kan læses på krisztinamaria.com

Marie Steenberger har lavet en guide til, hvrdan du kommer slank gennem julemåneden. Hent den her