Reservekørere får sjældent succes i Formel 1.

Kevin Magnussen har odds imod sig, når han næste weekend afløser Fernando Alonso i McLaren-Honda teamet i Formel 1-premieren i Australien. Han har fået sølle 39 testomgange, bilen virker ikke holdbar, han har ikke været tæt på teamets ingeniører i løbet af vinteren, og historien viser at Formel 1-reserver sjældent får succes.

Senest et topteam havde brug for en reserve var i Italiens Grand Prix 2012. Lotus' Romain Grosjean fik et løbs karantæne, og hans plads blev overtaget af teamets reservekører, Jerome D'Ambrosio. Belgieren, der havde kørt hele 2011-sæsonen for Marussia-teamet, kvalificerede sig på en beskeden 15. plads, otte placeringer bag teamkammerat Kimi Räikkönen. En 13.-plads i løbet var heller ikke noget at skrive hjem om, og D'Ambrosio har aldrig siden været i nærheden af en grandprix-start.

Felipe Massa flyves væk i helikopter efter en ulykke ved det ungarnske grand prix
Felipe Massa flyves væk i helikopter efter en ulykke ved det ungarnske grand prix Foto: Valdrin Xhemaj
Vis mere

I 2009 forulykkede Felipe Massa under træningen til Ungarns Grand Prix. I første omgang forsøgte Ferrari at hente ' førtidspensionisten' Michael Schumacher tilbage til teamet, men da det ikke kunne lade sig gøre, fik den mange-årige testkører, Luca Badoer, chancen. Italieneren var pinligt langsom og blev droppet efter bare to løb. Hans mere erfarne landsmand Giancarlo Fisichella overtog herefter Ferrarien, men gjorde det kun marginalt bedre, og for begge italienere blev reservetjansen hos Ferrari afslutningen på deres Formel 1-karrierer.

En tennis-skade, der var omgærdet af endnu mere mystik end den ulykke, der holder Fernando Alonso ude af Australiens Grand Prix, kostede i 2005 McLaren-køreren Juan-Pablo Montoya deltagelse i to løb. Teamets to testkørere, Pedro de la Rosa og Alex Wurz, fik hver en chance og fik begge pæne resultater. De la Rosa blev nummer fem i Bahrain og Wurz nummer tre i San Marino.

I 2004 crashede Ralf Schumacher alvorligt i USAs Grand Prix og blev i de følgende seks løb afløst af henholdsvis Marc Gene og Antonio Pizzonia i Williams-teamet, der dog kun scorede sekundære resultater, mens deres teamkammerat Juan-Pablo Montoya vandt løb.

Jan Magnussen under tidskørslen ved Pacific Grand Prix tilbage i 1995
Jan Magnussen under tidskørslen ved Pacific Grand Prix tilbage i 1995 Foto: SCAN PRESS FOTO:GLEN CAMPBELL
Vis mere

Jan Magnussen afløste Häkkinen I 1995 erstattede Kevin Magnussens far, Jan, den sygdomsramte Mika Häkkinen hos McLaren i Pacific Grand Prix i Japan. Han kørte hele weekenden lige op med sin teamkammerat, Mark Blundell, og da Häkkinen kort efter gjorde comeback efter sin blindtarmsoperation, forulykkede han voldsomt under træningen til sæsonfinalen i Australien. Hele vinteren var der lagt op til, at Magnussen senior skulle afløse Häkkinen, men i sidste øjeblik meldte finnen sig klar.

»Det var en rigtig dum situation,« fortalte Jan Magnussen senere.

»På den ene side ville jeg jo rigtigt gerne køre Formel 1, på den anden side var det synd for Mika, og jeg ønskede ikke at få chancen på hans bekostning.«.