For 101. gang køres det traditionsrige Liège– Bastogne–Liège, der siden 1978 har haft 14 forskellige nationaliteter som vinder.

Blandt forårsklassikerne er dagens Liège-Bastogne-Liège som en gammel slikbutik. Gammel, fordi det er det ældste af alle forårsmonumenterne med første udgave holdt i 1892. Og en slikbutik, fordi du møder alverdens farver, når du skuer over listen af vindere i årets sidste forårsklassiker – ganske som i en farvestrålende sukkerbutik.

Siden den belgiske dominans af løbet definitivt sluttede i 1978, har 14 forskellige nationaliteter vundet det prestigefyldte løb. Og selvom de andre forårsklassikere også kan byde på en farvelade af flag på vinderlisten, er Liège-Bastogne-Liège alligevel noget særligt i forhold til de andre, da det vel nok udgør sæsonens mest alsidige udfordring, hvor flere typer ryttere kan byde sig til.

Både bakkespecialisterne, de udholdende bjergryttere og de mere eksplosive klatrere kan byde sig til over den 253 kilometer lange rute, som byder på stigning efter stigning.

Det bedste bevis på, at løbet favner bredt, kan ses ved at kigge på de seneste vindere. Kontrasten bliver tydelig, hvis man for eksempel kigger mellem den eksplosive australier, Simon Gerrans, som vandt sidste år, og den luxembourgske bjergslider, Andy Schleck, som vandt i 2009.

Løbet markerer samtidig en overgang i sæsonen, hvor man går fra de mange klassiske endagsløb til de store etapeløb. Det er med andre ord sidste chance for de hold, der ikke har fået det ud af forårssæsonen, som målsætningerne og forventningerne ellers kræver.

Og netop dér er det oplagt igen at hive Tinkoff-Saxo-holdet frem. Et hold, der økonomisk burde være i toppen, men som bare ikke har ramt niveauet i foråret, selvom en rytter som Peter Sagan ellers kunne have gjort sit.

Tinkoff-Saxo sætter deres lid til Roman Kreuziger i Liège-Bastogne-Liège, mens danskerne Chris Anker Sørensen og Michael Valgren får en hjælperolle. Men holdets sportsdirektør, Sean Yates, mener, at holdet lige mangler det sidste for at kunne konkurrere med de bedste hold.

»For os handler alt om Roman i forhold til kaptajnrollen, og så har vi et godt støttehold til ham. Roman har udset Liège ud af de tre Ardennerklassikere. Overordnet set som et hold lige nu, så mangler vi måske nogle procenter for at være på niveau med de bedste hold. Men jeg tror på, at et topresultat for Roman i Liège er muligt,« siger Sean Yates til Tinkoff-Saxos hjemmeside.

Blandt løbets absolutte favoritter finder man i stedet den formstærke spanier, Alejandro Valverde, og ikke mindst den polske verdensmester, Michal Kwiatkowski. Netop Valverde er uden tvivl klar til de mange kilometer, efter han for nylig vandt Flèche Wallone og fik andenpladsen i Amstel Gold Race, hvor Kwiatkowski vandt.

TV2 kl 14.00