Den frihed, som penge kan købe, blev erstattet af et liv som indsat i Horserød Statsfængsel.

Nu er 48-årige Amanda Jacobsen løsladt, og hun er igen omgivet af smukke ting. En døbefont, hugget ud i massivt marmor. Et sort flygel. En fire meter høj forgyldt Jesus-figur.

Opret abonnement på PLUS og læs hele interviewet med Amanda Jacobsen, der levede i vild luksus, men nu bare er glad, hvis hun har 500 kroner til overs, når måneden er slut. Abonnement på PLUS koster 29 kr. - første måned er gratis (uden binding) - og giver dig adgang til tusindvis af artikler, longreads og guides til dit liv.


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Nu er 48-årige Amanda Jacobsen løsladt, og hun er igen omgivet af smukke ting. En døbefont, hugget ud i massivt marmor. Et sort flygel. En fire meter høj forgyldt Jesus-figur.

Hun har fået job. Som kirketjener.

»Er her ikke smukt?,« udbryder Amanda Jacobsen og lægger hovedet med de karakteristiske krøller tilbage for at se op på den stjernemalede loftshvælving i Sankt Pauls Kirke. Hun færdes hjemmevant på det blanke trægulv. Siden marts i år har hun haft sin daglige gang i den gamle kirke midt i København.

Søndag formiddag står hun klar med salmebøgerne, når de københavnske sognebørn strømmer til for at høre kendispræsten Kathrine Lilleør prædike. Hun bistår præsten under bryllupper, begravelser og højmesser, men primært indebærer jobbet som kirketjener en række praktiske opgaver som at rydde op, gøre rent, slå græs og lave kaffe.

»Rengøring er et taknemmeligt job, for du kan se resultatet med det samme. Og så er det en tilfredsstillende følelse, når man samtidig går rundt i sådan en smuk kirkesal. Jeg føler hele tiden, at jeg har en connection med ham derovre, når jeg laver mit arbejde,« siger Amanda Jacobsen og peger hen på jesus-figuren.

Amanda Nyholm Jacobsen, tidligere administrerende direktør i Gate Gourmet. Dømt for bedrageri og dokumentfalsk for et beløb på 120 mio. Nu arbejder hun som kirketjener.
Amanda Nyholm Jacobsen, tidligere administrerende direktør i Gate Gourmet. Dømt for bedrageri og dokumentfalsk for et beløb på 120 mio. Nu arbejder hun som kirketjener. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Født i Iran


Amanda Jacobsen blev født i Iran, men kom til Danmark som 16-årig. Dengang var Iran i krig med Irak. Hun fik dansk statsborgerskab nogle år senere. Amanda Jacobsen er født jøde, men i 2010 begyndte hun at få et nært forhold til den kristne kirke. Det skete, mens hun var på toppen af sin kriminelle løbebane.

Bid for bid overførte hun beløb fra Gate Gourmets konti til sin egen. For at dække over svindlen forfalskede hun kontoudskrifter og underskrifter. Pengene gik til at finansiere hendes enorme overforbrug.

»Jeg begik kriminalitet, og jeg ville gerne ud af det. Men der var nogle mennesker, som var vidende om det, og som gerne ville have, at jeg fortsatte. Man kan godt sige, der fandt en afpresning sted. Når man har den type af problemer, står man alene med det og bærer ansvaret på sine egne skuldre. Jeg var under et enormt menneskeligt pres. I Schweiz, hvor vi boede på det tidspunkt, var der nærmest en kirke på hvert gadehjørne, og jeg fandt ud af, at jeg kunne gå ind i en kirke og få ro,« siger Amanda Jacobsen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Tog sit eget liv


I 2010 valgte Amanda Jacobsen selv at fortælle Gate Gourmet om tyveriet. 26. februar tog Amanda Jacobsens mand Jesper Nyholm Jacobsen sit eget liv og efterlod hende med parrets to sønner. 3. marts meldte Gate Gourmet Amanda Jacobsen til politiet. Hun valgte at rejse til Danmark og lade dansk politi efterforske sagen.

Men i Danmark havde sagen om den danske svindler allerede fået stor opmærksomhed fra pressen. Billedet af Amanda Jacobsen i en sort cabriolet prydede aviserne, og Amanda Jacobsen blev udråbt som ‘storsvindler’.

»Jeg kom til Danmark med to børn og en taske. Vi havde ingenting. Jeg skulle forsøge at etablere mig selv og skabe en fornuftig tilværelse for børnene. Så kunne de gå i skole, og så kunne jeg tale med politiet imens. Samtidig skulle jeg prøve at leve med sorgen. Det eneste tidspunkt, jeg kunne være mig selv og have ømhed for mig selv, det var, når jeg gik ind og satte mig i en kirke. Så kunne jeg åbne mit hjerte og have ondt af mig selv. Det føltes som om, der var nogen, der så på mig på en menneskelig måde, for jeg var virkelig blevet gjort umenneskelig.«

Foto: MØLLER MAGNUS
Vis mere

Afsonede i Horserød


Amanda Jacobsen blev af landsretten idømt fire et halvt års fængsel. Hun afsonede i Horserød Statsfængsel, og der fik Amanda Jacobsen et nært forhold til fængselspræsten Hanne Storebjerg. Amanda Jacobsen blev døbt i fængslets kirke, og det var også her, hun smagte på jobbet som kirketjener. Linda Christoffersen, en medarbejder i Café Exit, satte Amanda Jacobsen i forbindelse med præsten Kathrine Lilleør og menigheden i Sankt Pauls Kirke.

Jobbet som kirketjener blev en chance for en ny begyndelse og et nyt liv for Amanda Jacobsen.

Et liv uden luksus og et liv, der passer Amanda Jacobsen fint:

»Penge giver frihed – dét skal man ikke undervurdere – men man bliver ikke lykkelig af penge. Der var store omkostninger ved at bevare det liv. Vi havde f.eks. indbrud i vores hus 20 gange og måtte hyre et vagtværn. Så blev bilen ridset, og det koster også noget. I dag er jeg glad, hvis jeg har 500 kroner til overs, når måneden er slut. Det er meget nemmere.«

Hvilket liv vil du gerne leve fremover?

»Det eneste, jeg vil, er at have en stille og rolig tilværelse under radaren, passe mit job og gå hjem og passe mine børn. De har betalt en meget høj pris for deres mors fejltagelser. Derfor gør jeg mit bedste for, at vi får så stabil en tilværelse som muligt. Jeg kan ikke ændre på fortiden. Jeg kan ikke ændre på alt, hvad der er sket. Det eneste jeg kan gøre, er at bygge en bedre og mere stabil fremtid af hensyn til mine børn og mig selv.«

Nogen kunne måske få den tanke, at du bruger det her job til at komme ud til alle dine ‘gemte’ millioner?

»Det har jeg har hørt så tit. Der var også nogen i fængslet, der sagde til mig: ’Åhr, du har jo så mange penge’. Jeg plejer at sige: ’De er ved træet med det gule kryds, så begynd du bare at grave’. Det er fordi, man ikke forstår, hvordan systemet foregår. Mange af de penge, som jeg havde stjålet, er jo ’kunstige penge’. Det er ikke 1.000-kronesedler, som du kan gå ud at bruge.«

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Jeg har lidt


Men hvor er pengene?

»De har jo faktisk konfiskeret alt. De fik alt. Rub og stub. Selv børnenes opsparingskonti. De har fået alt, og så har de solgt det. Men hvis man sælger et Rolexur, der har kostet en million, for ti tusinde kroner, så får man jo selvfølgelig ikke alle pengene tilbage.«

Så du har ikke en lille million gemt i Jesus-statuen deroppe?

»Nej, og det fornærmer mig lidt, når du spørger om det, for jeg har lidt så meget, og det har været så grusomt.«

Foreløbig er Amanda Jacobsen ansat som vikar, men hun håber på at kunne blive fastansat i i kirken.

Amanda Jacobsen blev landskendt som direktøren, der levede et luksusliv, alt imens hun lænsede sin arbejdsgiver for 130 mio. kroner. Hendes kriminelle løbebane og den personlige deroute bragte hende samtidig ud på en åndelig rejse. I fængslet fandt hun Gud. Nu har hun udstået sin straf og har fået job som kirketjener hos præsten Kathrine Lilleør.

Hun holder af smukke ting. Engang kørte Amanda Jacobsen rundt i Bentley, BMW og Lamborghini. Hun boede i en millionvilla på Strandvejen med designermøbler og opvarmet carport. Den tid er forbi. Hendes luksusliv smuldrede, da hun under stor mediebevågenhed blev idømt fire et halvt års fængsel for at have lænset virksomheden Gate Gourmet, hvor hun var ansat som direktør, for 130 millioner kroner.

Tegning fra retten af sigtede Amanda Jacobsen.
Tegning fra retten af sigtede Amanda Jacobsen. Foto: Anne Gyrite Schûtt
Vis mere