Jan Fogs ønske om at få sin aske spredt over Øresund deles af flere og flere i forbindelse med bisættelser. Ikke mindst af sejlere eller personer, der har boet nær vandet.

»Det er i stigende grad populært at få asken spredt på havet på den måde. Det kræver dog, at der ikke er tale om en sø eller en fjord, men eksempelvis Øresund eller Kattegat accepteres som åbent hav,« forklarer bedemand Christian Uldahl fra Hornbæk i Nordsjælland.

»Siden 2009 har det også været en betingelse, at den afdøde i levende live udtrykkeligt har ønsket at få spredt sin aske over havet. Ellers skal de pårørende underskrive en tro- og love-erklæring om, at det var den afdødes eget ønske. Det skal begravelsesmyndigheden – typisk den kirkebogsførende sognepræst – så godkende,« tilføjer bedemanden.

Læs også:

Han vurderer, at godt 10 procent af de afdøde, som han kommer i kontakt med, får deres aske spredt over havet.

De fik også deres aske spredt

Neil Armstrong

Neil Armstrong var den første mand på månen. Han blev verdensberømt for sin enkle sætning ’et lille skridt for et menneske, men et gigantisk spring for menneskeheden’ tilbage i 1969, da han steg ud af Apollo 11, som det første menneske på månen. Ved hans død i 2012 blev Neil Armstrongs aske spredt ud over vandet fra et amerikansk hangarskib.

Robin Williams

Robin Williams blev allerede dagen efter han tog sit eget liv kremeret og fik sin aske spredt ud i San Francisco Bugten i Californien. Det skete under overværelse af Robin Williams’ nærmeste familie.

Mahatma Ghandi

Mahatma Gandhi var kendt som frihedshelten fra Indien. Han blev slået ihjel i 1948 af en fundamentalistisk hindu. Efterfølgende blev Gandhis aske fordelt i en række urner, som blev sendt ud til hans tilhængere rundt om i Indien for at kunne blive vist frem ved mindehøjtideligheder. Og det er en af disse urner, som 60 år efter Gandhis død blev strøet i havet mellem den arabiske halvø og Indien efter ønske fra Gandhis efterkommere.

Oluf Gyrd Löfquist

Oluf Gyrd Löfquist eller Gyrd Löfquist var en dansk skuespiller kendt fra adskillige biroller i danske film som bl.a. ’Familien Gyldenkål sprænger banken’, ’Nattevagten’, ’Adams æbler’ og ’Drømmen’, og tv-serier som ’Matador’, ’Strisser på Samsø’, ’Taxa’ og ’Hotellet’. Efter Löfquists død i 2012 fik han strøet sin aske over havet.

Kaptajn Carlsen

Kaptajn Carlsen blev verdenskendt i 1952 som kaptajnen på Flying Enterprise, der ikke ville forlade den synkende skude. Alle andre passagerer og besætningsmedlemmer var af Carlsen blevet beordret til at forlade skibet. Men kaptajn Carlsen selv forblev på sit synkende skib i to uger, indtil det sank helt, og han blev reddet. Da den tapre katajn døde i 1989, skulle hans aske – selvfølgelig – spredes ud over havet, præcis der hvor Flying Enterprise gik på grund.

Jakob Ejersbo

Jakob Ejersbo var en dansk forfatter, der blandt andet stod bag romanen Nordkraft. Han fik sin aske spredt fra toppen af det afrikanske bjerg Kilimanjaro. Det var der en helt bestemt årsag til. Forfatteren var nemlig i gang med en trilogi om Afrika, da han blev klar over, at hans tid var ved at rinde ud. Derfor bad han sin ven Morten Alsinger om at sprede sin aske ud fra bjerget. Og sådan blev det.