Det er som om, den folkekære Per Pallesen altid har været her - og som om dansk underholdning ville være utænkelig uden ham. Selvom det var tæt på at være slut for 13 år siden.

Der er selvfølgelig rollen som hele Danmarks tjener Boldt i ‘Matador’, samt et hav af tv-, film- og teaterroller og hans mangeårige virke som iværksætter i den danske teaterverden.

Blandt folk med hang til sort, surrealistisk humor huskes Pallesen som en af de danske pionerer, især i samspil med Jesper Klein, Flemming Jensen og Tommy Kenter.

I biografien ‘Eventyret venter om det næste hjørne’, der udkommer på fredag, beskriver 75-årige Pallesen en på sin vis 70 år lang karriere, eller i hvert fald drøm, der begyndte med et besøg i et teater i fødebyen Aars i Nordjylland.

»Jeg besluttede at blive skuespiller som femårig, da jeg så ‘Den skønne Helena’ med mine forældre i Aars Teater,« siger Pallesen. Og sådan blev det.

Da BT møder Pallesen ved det foretrukne stamborg i Grøften i Tivoli kommer han næsten direkte fra optagelser til den nye ‘Klovn’. Hvor han, meget aktuelt, må indkassere en skideballe af Frank Hvam på den københavnske 80ercafé Victor efter at have sexchikaneret Mia.

Den populære danske skuespiller er stadig på farten. Dog i et mindre hektisk tempo end tidligere. I 2004, da han var dirketør på Nørrebro Teater fik han en alvorlig advarsel.

»Jeg har været utrolig tæt på at tage billetten. Hovedpulsåren, aorta sprang, og blodet strømmede ud i bughulen. Jeg var igennem to operationer, som i alt varede ni timer. Den første mislykkedes, så de måtte begynde forfra. Jeg lå i koma. Overlægen sagde, at hvis jeg var kommet bare fem minutter senere, havde de ikke kunnet redde mig. Jeg var enormt heldig,« siger Per Pallesen, der som han tidligere har fortalt i Børsen ovenikøbet nåede at læse sin egen nekrolog efterfølgende.

Første held: at sekretæren var til stede på sit kontor og så ham falde om. Andet held, at der tilfældigvis passerede en lægeambulance forbi i Rantzausgade, da hun ringede til alarmcentralen.

»Jeg blev trukket ud til ambulancen på en presenning. Stadig bevidstløs. Birgit kørte med mig i ambulancen for fuld udrykning, og min trofaste økonomichef Lone Rysgaard løb efter ambulancen helt ud til Rigshospitalet. Det viste sig, at min aorta var sprunget, og at blodet fossede ud i bughulen. Jeg kom på operationsbordet med det samme. Den første operation mislykkedes, men anden gang lykkedes,« skriver Pallesen i 'Eventyret venter lige om hjørnet'.

Pallesens døtre blev tilkaldt. Trine Pallesen var højgravid og havde en måned til termin. Hun og søsteren Sofie fik at vide, at hvis faderen vågnede, kunne han risikere at vågne op som en grøntsag.

»Pressen sad samlet nede i foyeren og ventede blot på, at jeg skulle dø. Flere af dem havde allerede skrevet min nekrolog. Jeg har senere læst en af dem; det er nok den flotteste anmeldelse, jeg nogensinde har fået. Jeg var blevet indlagt under et hemmeligt navn og nummer, som man skulle opgive, hvis man skulle besøge mig, så var jeg og familien fri for det rend af journalister og fotografer. Informationerne blev naturligvis givet videre til familie og venner. En af dem, Jørn Larsen, ringede til mig og spurgte, om der var noget, jeg havde lyst til. 'Ja tak, et godt glas rødvin vil gøre underværker!'. Jørn kom lidt senere med en herlig flaske Bordeaux i den rigtige årgang, og han fik lov af sygeplejersken til at skænke mig et glas, men kun ét. Efter tre uger blev jeg udskrevet til en uges rekreation i Skodsborg. Trine sov hos mig den første nat. Ud på natten fik hun veer, men da hun ikke ville vække mig, hviskede hun blot: „Far, jeg er ved at føde,« skriver Pallesen i sin bog.

»Der har heldigvis ikke været nogen følger, udover at jeg efterfølgende måtte slappe af og skrue ned. Jeg går til en test en gang om året. Jeg går rundt med et rør her et eller andet sted ved hjertet, som er sat ind i stedet for blodåren,« siger Pallesen til BT.

Men en ting er at skrue ned for tempoet, selvom det vist egentlig ikke helt ligger til den lattermilde nordjyde. Noget andet erkendelsen, der ramte ham kort efter han vågnede efter fem dages koma. Pallesen er for fint et menneske til at hænge sine fjender til tørre i sin biografi. I stedet for at bære nag, fik oplevelsen ham til at opsøge dem.

»Da jeg lå på hospitalsstuen tænkte jeg meget over, om jeg havde været på kant med nogle mennesker i mit liv. Og det havde jeg da. Da jeg følte mig klar til det, opsøgte jeg dem alle og spurgte, om ikke vi skulle tale ud. Ikke fordi jeg er et dydsmønster, men jeg bryder mig bare ikke om at være på kant med andre,« siger Pallesen.

Per Pallesen om Søren Pilmark:

»Jeg har for længst erkendt, at jeg ikke bliver husket for mine alvorlige roller. Og selvom det kan ægre, må jeg også sige: sådan er det. Jeg er glad for at have fået så mange mennesker til at le. Folk husker mig for Pallesen Pilmark, 'Dansk Naturgas' (tv-satire med bl.a. Tommy Kenter), Gøngehøvdingen (tv-serie) og ‘Matador’,« siger Per Pallesen.

Som iværksætter kan Pallesen huske tilbage på succes på succes. 25 år i Hjørring Revyen, fire år på Lorry, seks år på Nørrebro Teater, hvor han øgede overskuddet fra tre til ti mio. kr. og bragte morskabsteatret tilbage til Nørrebro.

»Det største har været mit samarbejde med Søren Pilmark i Pallesen & Pilmark, trods vores aldersforskel. Vi var sammen i 13 - 14 år - hver eneste dag. Vi stoppede, da vi havde lavet fire show sammen. Søren ville gerne videre, hvad jeg sagtens kunne forstå. På et tidspunkt indfandt der sig en vis metaltræthed. Set i dag var det helt rigtigt at stoppe. Søren er min allerbedste ven i dag. Vi vil gå igennem ild og vand for hinanden. Vi har samme form for humor. Som Søren siger, er årsagen til vores fælles sprog, at vi har en god, tryg barndom til fælles,« siger Pallesen.

Per Pallesen skulle ryge i 'Matador'. 'Jeg hadede det. men Erik Balling var ubøjelig'.
Per Pallesen skulle ryge i 'Matador'. 'Jeg hadede det. men Erik Balling var ubøjelig'. Foto: Svend Aage Mortensen
Vis mere

Per Pallesen om sin rolle som Tjener Boldt i Matador:

»Jeg har aldrig glemt, da Erik Balling ringede og fortalte at han og Nørgaard skulle bruge en lidt anløben tjener til en ny serie: ‘Vi tænkte på dig med det samme’, haha. Og når Balling ringede sagde man javel og gjorde, hvad der blev sagt,« siger Pallesen om rollen i den mest populære tv-serie nogensinde i Danmark.

»Boldt var inspireret af tjener Vagn Pedersen i min barndomsby Aars. En meget servil tjener med et glimt i øjet. Balling sagde, ‘Per, kender du en tjener?’. ‘Ja, Pedersen’. ‘Prøv ham’. Så spillede jeg lidt. Det glimrende det der. Bare bliv ved,« sagde Balling.

Egentlig var det meningen, at Boldt skulle have sympatiseret med nazisterne. Men både Balling og Lise Nørgaard blev så glade for Pallesens version af tjeneren, at bolden i stedet gik videre til John Martinus’ Holger.

»Balling havde en særlig metode. En morgen mødte jeg uforberedt op. Efter et stykke tid sagde han, ‘Jeg tror vi tager et kvarters pause, undtagen Per’. Så vidste jeg, at jeg skulle stramme op. Han behøvede ikke sige noget.«

Blå bog:

Per Aaby Pallesen født 30. april 1942 i Aars[

Han blev uddannet på skuespillerskolen ved Aalborg Teater 1962-1966.

Eddie Skoller, der havde overtaget Hjørringrevyen i 1977 efter Thøger Olesen død, hentede i 1978, Pallesen til revyen, og i 1979 blev Pallesen leder.

Humoren fra Hjørringrevyen blev taget med over til tv-satireprogrammet 'Dansk Naturgas' som udsendtes i 1980erne. Fra dette tv-program huskes han for figuren Mathiesen og fru Christoff, spillet af Tommy Kenter.

Mange husker det musikalske flygelshow Pallesen Pilmark Show med makkeren Søren Pilmark fra 1984 og hans tjener Boldt fra serien Matador.

På teatret har han bl.a. optrådt i musicalerne Styrmand Karlsens flammer, Spillemand på en tagryg og Les Misérables.

Han har også haft roller på Det kongelige Teater og på Aveny Teatret.

Pallesen var gift med sin kollega og medspiller Kirsten Peüliche fra 1966-1991. De har sammen to døtre – skuespillerinderne Trine Pallesen og Sofie Pallesen. Herefter dannede han i mange år par med den 25 år yngre koreograf og skuespillerinde Jeanette Binderup-Schultz. Nu er han gift med tandlægen Vivian Dencker.