Den danske Skype-milliardær Janus Friis sagsøger sin eksforlovede - sangerinde Aura Dione. Men sagen holder næppe i retten.

I går tirsdag den 1. september skrev BT, at den 39-årige Janus Friis har sagtsøgt sangerinden Aura Dione, 30, som han dannede par med fra 2011 og frem til foråret.

I retsdokumenterne, som BT har fået tilsendt af Friis' pressemedarbejder, fremgår det, at it-milliardæren vil have den forlovelsesring, som han gav Aura, tilbage. Ringen har en værdi på over tre millioner kroner, og Friis hævder, at hans eks nægter at aflevere den tilbage.

Derudover kræver han også at få over seks millioner kroner tilbage for kontanter og andre dyre gave, som han gav sin daværende forlovede med henblik på ægteskab.

Endelig er der en lejlighed i Indre København, som Friis hævder, er hans, selvom Aura står registreret som ejer.

For at nå sit mål har Janus Friis startet retsprocessen 9.000 kilometer væk fra Danmark - i Los Angeles ved byens Superior Court.

Godt nok har Aura på et tidspunkt boet i Los Angeles. Og i forbindelse med sine forretninger (sammen med partneren Niklas Zennström udviklede Friis computerprogrammet Skype) har Friis også opholdt sig i byen på den amerikanske vestkyst. Men begge parter i en eventuel fremtidig retssag er danske.

Og det er netop dette faktum, der får den amerikanske advokat David Christensen, der også er æreskonsul i Detroit, USA til at tvivle på sagens holdbarhed:

»Jeg kan selvfølgelig ikke forudsige, hvad der vil ske. Men når jeg hører om sagens omstændigheder, får jeg mine tvivl,« fortæller han til BT.

»Jeg kunne forstå det, hvis han måske gav hende ringen i USA. De slår i dokumenterne heller ikke helt fast, hvem, der slog op med hvem. Og hvis han ifølge amerikansk lovgivning vil have den slags gaver tilbage på grund af ægteskabsløftebrud, skal det stå helt klart, at det var hende og ikke ham, der gjorde det forbi,« understreger han.

Han tilføjer, at de danske myndigheder også skal være med til at gennemtrumfe en eventuel afgørelse:

»Og hvis retten i Los Angeles endelige afgjorde, at han skulle have lejligheden i København tilbage, så tvivler jeg på, at de danske myndigheder ville rette sig efter den beslutning. Den slags kræver vel et dansk afgørelse,« siger David Christensen, der fortsætter:

»Man skal også huske på, at det kun koster små 200 dollars (ca. 1.300 kroner, red.) at starte processen. Så lad os se, hvor langt de når. Endelig kunne en sådan retssag ikke finde sted i Danmark, hvor reglerne er helt anderledes. Så det er vel også en del af forklaringen.«

Heller ikke herhjemme giver advokater meget for Friis' sag. Advokat Monica Kromann fra Kromann advokatfirma fortæller, at det ikke er normalt i Danmark, at man forsøger at få sine gaver tilbage.

»Det er meget sjældent, man ser det i Danmark. Jeg har ikke gennemgået al retspraksis, men det er ikke sædvanligt, at man søger at få ting som f.eks. en ring igen. Det er kun i de mest konfliktfyldte sager, at man ser en part vil have de mere personlige ting tilbage.«

Nu foregår retssagen ikke i Danmark, men i Los Angeles, Californien. Monica Kromann fortæller, at eftersom Janus Friis og Aura Dione ikke er gift, men kun forlovet, så ville man ikke kunne forlange noget tilbage herhjemme.

»Du kan ikke gøre krav gældende bare som følge af en forlovelse i Danmark, for så er du er jo sådan set bare ugifte samlevende,« siger Monica Kromann og tilføjer at der heller ikke gælder særlige regler, selvom den ene part skulle have været utro:

»Man lægger ikke vægt på utroskab. Det gjorde man i visse tilfælde førhen, men det gør man ikke længere i dag.«