Hans arbejde er så interessant, at pressen sender kameraudstyrede droner op i luftrummet for at fange et glimt af, hvad han og kollegerne foretager sig. Danske Nikolaj Coster-Waldau spiller en af hovedrollerne i TV-serien »Game of Thrones«, hvis sjette sæson i øjeblikket bliver sendt på HBO.

I Belfast i Nordirland er der visse områder, hvor det er blevet forbudt at flyve med droner. Det er en nødvendig foranstaltning i byen, hvor dele af HBO-serien »Game of Thrones« bliver optaget.

Paparazziernes uvelkomne kameralinser var nemlig begyndt at invadere optagelserne fra luftrummet, og det kunne blive kompromitterende for en serie, hvis varemærke er at skabe spænding og holde den i live for de millioner af fans verden over, der hungrer efter svar.

Opmærksomheden omkring TV-serien er helt vild at være vidne til, fortæller den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau.

Den seneste måned har han brugt på at rejse rundt og promovere seriens sjette sæson, der for bare tre uger siden fik premiere på HBO. Han kommer da også direkte fra en TV-optagelse, da Berlingske møder ham på et hotel i København få hundrede meter fra Øksnehallen, hvor der i weekenden bliver vist en »Game of Thrones«-udstilling.

Som indehaver af en af hovedrollerne ved Nikolaj Coster-Waldau om nogen, hvad det vil sige at være med i en af verdens mest hypede TV-serier.

»Hemmelighedskræmmeriet har været helt absurd i år. Især om hvorvidt den centrale karakter Jon Snow er død eller ej. Folk spørger mig selvfølgelig hele tiden, om han er i live. Nogle gange svarer jeg, om de virkelig vil vide det, og det vil de selvfølgelig ikke. Så er det sjove jo ødelagt.«

Danskeren er især efter rollen som ridderen Jaime Lannister blevet et så kendt ansigt i Hollywood, at han har utroligt svært ved at slippe ubemærket og selfie-frit igennem lufthavne og andre offentlige områder rundt omkring i verden.

Alle navne fjernet fra kalenderen

»Game of Thrones« er berømt for sine vilde plot­twists og cliffhangers. Den massive hype og de mange spekulationer er med til at holde serien i live, og derfor tager holdet bag også deres klare forholdsregler for at holde så meget som muligt hemmeligt.

Under indspilningerne af de første sæsoner blev alle skuespillernes navne fjernet fra de daglige planer og kalendere, for at intet skulle slippe ud.

Men forvirringen var total, da det blev svært at holde styr på, hvem der overhovedet var til stede på optagelserne, fortæller Nikolaj Coster-Waldau.

Fordi han spiller en af hovedrollerne, får han alle manuskripter at se på forhånd, men de er altid digitalt kodede. Indimellem bliver castet endda bedt om at skifte mailadresser for at undgå, at noget bliver lækket. Det er alt sammen nødvendigt, hvis seriens store fanbase ikke skal have ødelagt oplevelsen.

»Det er spændende at være vidne til, hvor detaljeret fansene går ned i historien, og hvor meget det betyder for dem. Det er jo ikke kun med »Game of Thrones«, men med alle serier. Streaming og online communities er virkelig med til at puste liv i TV-serier. Det er blevet folks hobby at se serien og diskutere den bagefter. Jeg tror, det er med til at skabe sammenhold.«

På en tur til Dubai for få uger siden oplevede han for alvor, hvad det ville sige at være med i en verdenssucces. Og netop fordi »Game of Thrones« ikke foregår i et bestemt land, men i et parallelt univers, bliver den tilgængelig for alle, lige meget hvor man kommer fra, mener Nikolaj Coster-Waldau.

Ser ikke sin rolle som hverken god eller ond

»Jeg var overrasket over at se, at serien også er vildt populær i Mellemøsten. Vi lever jo i vidt forskellige samfund med meget store kulturforskelle og kulturelle værdier, men grundlæggende set er vi jo bare mennesker, der elsker at få fortalt en god historie. Det er stort at opleve.«

Hans karakter, Jaime Lannister, lægger i første afsnit af serien ud med at forsøge at have sex med sin søster og forsøge at slå en uskyldig dreng ihjel.

»Så det er jo et enormt skønt sted at starte for en karakter,« siger han med et grin.

For »Game of Thrones« er en ekstrem verden, og karakterernes handlinger kan være ret voldsomme, men Nikolaj Coster-Waldau prøver altid at forstå, hvad motivationen er.

»Jeg har aldrig set Jaime Lannister som hverken god eller ond. Hans motivation er klar for mig, og den handler om kærlighed til familien og de mennesker, som er tættest på ham. For dem vil han gøre alt,« siger han og fortsætter:

»Med TV-serier har man tid til at komme rundt om nogle personer. De bliver mere tredimensionelle. I film putter vi lynhurtigt folk i kasser, han er helt, hun er skurk. I »Game of Thrones« skifter det hele tiden. Det er med til at gøre det interessant.«

At universet i »Game of Thrones« er komplekst, hersker der ingen tvivl om. Serien har 44 bærende karakterer og over 100 navngivne biroller.

Når man har med et univers at gøre, der er så stort og gennemført med drager og kampe, som bliver blodigere, større og mere brutale sæson for sæson, koster det en del dollar at få i kassen.

Ifølge magasinet Entertainment Weekly ligger prisen på hvert enkelt afsnit af sæson 6 på den nette sum af mere end ti mio. dollar eller over 65 mio. kroner.

Så Nikolaj Coster-Waldau går angiveligt en del ned på både løn og udstyr ved at have sagt ja til at medvirke i en film som den danske »3 ting«, der får premiere til efteråret. Filmen er instrueret og skrevet af Jens Dahl og har et budget på 2,9 mio. kroner, og Nikolaj Coster-Waldau spiller rollen som sprængstofeksperten Mikael, der vidner mod en gruppe serbiske kriminelle, som han har hjulpet med at stjæle 60 mio. kroner.

»Det er helt modsat »Game of Thrones«, og det tiltrak mig. Det er et nutidigt, meget intensivt drama med nogle få karakterer, og handlingen foregår stort set kun i ét rum. Det var som et eksperiment. Vi optog den på tre uger.«

Det er film som »Locke« fra 2014, hvor Tom Hardy sidder i en bil filmen igennem, som har gjort Nikolaj Coster-Waldau interesseret i, hvor enkelt man kan fortælle en historie, uden at den mister spændingen.

»Hvor meget skal man vise, og hvor meget er det nok bare at fortælle? Det er det, vi leger med i »3 Ting«. En historie kan sagtens være spændende, uden at den er actionpræget. Faktisk kan historien blive stærkere, når publikum får lov til at skabe billederne selv. Det er helt anderledes end de store amerikanske film, hvor man har en tendens til at overfortælle.«

Har takket nej til ridderfilm

Det kan være svært at se den røde tråd, når man kigger på listen over projekter, som Nikolaj Coster-Waldau har medvirket i. Siden premieren på første sæson af »Game of Thrones« i 2011, har han spillet alt fra trussetyv i den romantiske komedie »The Other Woman« til den egyptiske himmelgud Horus i »Gods of Egypt«.

Det er nemlig ikke sjovt at gentage sig selv for meget, mener han. Derfor har han takket nej til ridderfilm, der skal lokke »Game of Thrones«-fans i biograferne. For det bliver for kedeligt i længden at spille den samme type rolle igen og igen.

»Sidste år indspillede jeg både et fængselsdrama og »Gods of Egypt«. Det var en kæmpe Hollywood-produktion med greenscreen og special effects. Filmen blev ikke en stor succes, men det var en fantastisk spændende oplevelse. Det sjoveste ved at være skuespiller er at lave forskellige ting. Jeg prøver at finde det relaterbare i alle karakterer lige fra egyptiske falkeguder og riddere i fantasiuniverser til gennemsnitlige, danske mænd«.

Hvis ventetiden på næste afsnit af »Game of Thrones« bliver for lang, kan alle danske »Game of Thrones«-fans opleve udstillingen »The Hall of Faces« i Øksnehallen 7.-10. maj.