Efter at have foretaget et eksperiment på sin Instagram-profil var TV 2-værtinden Camilla Nørgaard ikke længere i tvivl: Folk kunne bedre lide billederne af hende, når de var retoucherede. Nu spørger hun om, hvorfor vi foretrækker smukke mennesker på filtrerede billeder, og hvordan vi fremstiller os selv på sociale medier.

Det hele startede, da Camilla Nørgaards søster viste hende det såkaldte 'fremhævet'-filter i billeddelingstjenesten Snapchat, fortæller hun til Eurowoman.

Ved et enkelt tryk, fik hun med det samme udglattet sin hud, forstørret sine øjne og gjort næsen mindre. Og det satte noget i gang i hende pludseligt at se, hvor nemt hun kunne redigere sit udseende fuldstændigt, uden at ændre personen på billedet. Først blev hun henrykt over, hvor godt hun så ud, men så begyndte hun at spekulere.

»Jeg prøvede også at tage et billede uden filter, hvor jeg sad på samme måde bare for at sammenligne. Og jeg fik det jo med det samme sådan: Hov, er min næse egentlig for bred? Virkeligheden blegner jo helt i forhold til det andet billede. Det er da lidt uhyggeligt at tænke på,« siger hun til magasinet.

Iværksatte et eksperiment på sin profil

Camilla Nørgaard lagde efterfølgende et retoucheret billede af sig selv på sin Instagram-profil for at tilfredsstille sin nysgerrighed om, hvad folk synes bedst om - den ægte vare eller den redigerede virkelighed.

Ikke nok med at billedet fik flere 'likes' end nogensinde før - det nåede endda den personlige rekord på kun fire timer, hvilket også var hurtigere end sædvanligt.

Efter oplevelsen tænkte hun over, hvad tilgængeligheden af fotofiltre mon gør ved folk, ligesom hun heller ikke kunne lade være med at overveje, hvad hun skulle lægge i, at folk tydeligvis synes bedre om hendes udseende, når det ikke var 'ægte'.

Efter at have gennemført sit fotografiske forsøg skrev hun i et opslag på sin Facebook-profil:

'Jeg tror, at de fleste så et pænt billede og derfor likede det. Ligesom jeg ofte selv gør. Og hvorfor er det så et problem? Det ved jeg egentlig heller ikke, om det er. Det fik mig bare til at tænke rigtig meget over alt det her med den glansbilledeagtig måde at fremstille sig selv på, på sociale medier. For selvom min mor siger noget andet, kan jeg da godt se, at det polerede billede er langt smukkere end et, jeg kan tage uden filter. Og det er da rart at kunne præsentere sig selv fra sin pæneste side. Men der er bare alligevel noget ved de mange likes, der har givet mig en mærkelig følelse. Måske fordi det var så nemt. Måske fordi resultatet var så vildt. Eller måske fordi jeg er bange for, at virkeligheden ikke kan leve op til filterudgaven?'