Manden, der ifølge sigtelserne står bag bombetruslerne i København og på Bornholm, blev lørdag v. middagstid fremstillet i Københavns Dommervagt

Den 26-årige mand, der blev anholdt i Nykøbing Falster fredag, er sigtet for at have sendt emails med bombetrusler Københavns Hovedbanegård, samt flere hoteller og banker på Bornholm.

Han blev lørdag formiddag fremstillet i Københavns dommervagt, hvor han beredvilligt svarede på de spørgsmål, han kunne:

Ja, det var ham, der onsdag kl. 11.15 sendte mail til DSB om, at Københavns Hovedbanegård ville blive jævnet med jorden mellem kl. 13 og 15. Han var utilfreds med DSB og mente, Hovedbanen skulle jævnes med jorden, så noget nyt kunne opstå.

- Hvorfor, spurgte anklager Rikke Lundby Jensen.

- Det faldt mig bare ind. Jeg har været udsendt som soldat i Afghanistan og jeg savnede 'suset'. Det var spændende, sagde den 26-årige, hvis identitet blev beskyttet af navneforbud.

Hvor fik du ideen fra?, ville anklageren vide.

- Jeg havde set i TV2/News, at der var bombetrusler mod banker på Bornholm og synes, det kunne være spændende. Det var tilfældigt at det blev DSB, sagde den 26-årige.

Ja, det var også ham, der et par timer senere havde skrevet bombetrusler til Hotel Fredensborg i Rønne, Hotel Griffen i Rønne og Hotel Radisson Blue i København.

- Det andet kom jo ikke i nyhederne og jeg var utålmodig, gav han som forklaring.

- Var du sur på dem ?, spurgte anklager Rikke Lundby Jensen.

- Nej, overhovedet ikke. Jeg kendte Hotel Fredensborg, fordi jeg har arbejdet der, svarede den 26-årige.

Hotel Fredensborg og Hotel Griffen modtog først bombetruslerne torsdag aften på grund af en serverfejl.

Den unge Afghanistan-veteran var også sigtet for bombetrusler mod Danske Bank på Bornholm meget tidligt onsdag morgen, men det kunne han ikke huske noget om.

Da han fik læst pågældende email op, sagde han, at han med sikkerhed kunne sige, at det ikke var ham. Han ville ikke bruge de formuleringer, der var brugt i emailen.

Den 26-årige unge mand blev udsendt til Afghanistan i 2010 som menig soldat. Sammen med to kammerater kørte han på en vejsidebombe i en pansret lastbil og derefter blev han sendt hjem efter fire måneder.

Lægerne konstaterede, at han led af posttraumatisk stresssyndrom, som han har fået beroligende medicin for.

Forsvaret har også betalt hans psykologbehandling frem til 2012. Indtil da klarede han sig fint.

Men da psykologbehandlingerne ophørte, savnede han mere og mere det adrenalinrus, han havde oplevet i Afghanistan.

- Det er rigtig farligt. Vi kan dø hvert øjeblik. Jeg savnede 'suset' og prøvede både at køre stærkt, hoppe bungy-jump og springe ud med faldskærm. Men jeg fik ikke 'suset'.

Den 26-årige bor sammen med sin kæreste, som han har kendt 1 år. Han går på grundforløbet på elektrikeruddannelsen og er på SU.

Anklageren krævede ham varetægtsfængslet i 12 dage.

Det fik den tydeligt psykisk sårbare unge mand til at bryde sammen.

- Det kan jeg ikke klare. Jeg er nødt til at have min kæreste at tale med. Det har været forfærdeligt det her døgn i det lille rum med væggene, græd den 26-årige.

Dommeren afbrød derefter grundlovsforhøret, for at få undersøgt, om han eventuelt kan varetægtsfængsles i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Derfor afgør dommervagten først senere lørdag, om Afghanistan-veteranen skal varetægtsfængsles.