I tre år har en døgnbemandet overvågningscentral i Aalborg konstant kunnet holde øje med kriminelle via hundredvis af kameraer. Den model kan være på vej flere andre steder i landet.

Forestil dig et kamera, der kan zoome direkte ind på en gruppe brandstiftere, mens de er ved at sætte ild til en forretning, så politiet med det samme kan alarmeres og sætte ind. Eller forestil dig, at en tyverialarm går på en skole, og et kamera med det samme kan sende livebilleder til en overvågningscentral, der kan slå alarm til politiet i det sekund, en indbrudstyv registreres på billederne.

Sådan har virkeligheden set ud i Aalborg i de seneste tre år. Den nordjyske by har nemlig en døgnbemandet overvågningscentral, der henter billeder fra 300 kameraer forskellige steder i byen, skriver Jyllands-Posten. Og yderligere 200 kameraer er på vej.

Ser personalet på Beredskabscentret noget mistænkeligt, kan de med det samme alarmere politiet, og via kameraerne kan der indhentes livebilleder, som samles på overvågningscentralen. Og politiet kan også selv ringe til centralen, hvis de har behov for data fra et af kameraerne.

»En konkret situation kan være, at vi skygger en flok unge, som vi tror vil sætte ild til noget. Vi holder os lidt på afstand og ved, at der hænger et kamera lige over hovedet på dem. Så ringer vi til centralen, og de kan zoome ind på drengenes ansigter og tøj. Her kan de på centralen se, hvem der står med lighteren, og vi kan anholde med det samme,« siger politiassistent Preben Klitgård fra nærpolitiet i Aalborg til Jyllands-Posten.

Gevinsten ved de mange kameraer er blandt andet, at politiet hurtigere kan opklare sager, mens der samtidig også sker mindre hærværk.

Ifølge Beredskabscentret sparer Aalborg Kommune årligt syv millioner kroner i lavere forsikringspræmie, fordi der bliver begået mindre hærværk.

Vi har omkring 500.000 overvågningskameraer i Danmark, men centralen i Aalborg er angiveligt den første af sin slags, hvor man kan sidde og følge med live. Modellen kan dog være på vej flere steder i landet, skriver Jyllands-Posten.

Efter terrorangrebet i København 14.-15. februar fortalte Københavns Politi, at det var svært at skaffe hurtige overvågningsbilleder af gerningsmandens færden - blandt andet fordi det var weekend. Det har blandt andet fået regeringen til at afsætte flere penge til videoovervågning i den terrorpakke, der blev fremlagt i kølvandet på attentatet.

Politiet er blevet bedt om at lave en analyse af behovet for videoovervågningen, og den afventer regeringen.