Balkan-veteranen Lars Kragh var psykotisk og handlede i nødværge, da han sidste år tæskede sine forældre ihjel med en økse. Det forklarede den tidligere udsendte soldat tirsdag, da nævningesagen mod ham begyndte ved Retten i Randers.

Familietragedien skete efter forældrene i årevis havde forsøgt at få den tidligere udsendte soldat tvangsindlagt på psykiatrisk hospital. Og det havde skabt et anstrengt forhold mellem forældrene og den nu drabstiltalte Lars Kragh. Han følte sig forfulgt af dem, at de blandede sig for meget i hans liv. Det forklarede han i retten.

»De havde en idé om, at jeg var PTSD-soldat og skulle have pension og sådan noget. Det begyndte at gå helt galt, fordi min mor skrev om det på Facebook til alle mulige foreninger, der har noget med PTSD at gøre. Jeg bad hende om at lade være,« sagde Lars Kragh.

Det er første gang, at offentligheden får indblik i den 41-årige eks-soldats forklaring i sagen, hvor han er tiltalt for at have dræbt sine forældre, 74-årige Jørgen Kragh og 69-årige Kirsten Kragh, med adskillige økseslag i forældrenes fritidshus i Uggelhuse øst for Randers i dagene mellem 7. og 9. juli sidste år.

Han er også tiltalt for usømmelig omgang med lig, da han i dagene efter drabet kørte rundt med ligene af forældrene i deres koksgrå VW Golf, inden han tirsdag 12. juli blev stoppet og anholdt af politiet i den lille østjyske landsby Vonge vest for Horsens.

Blodstænk over det hele

41-årige Lars Kragh afviste over for anklager Birgitte Ernst, at han er PTSD-ramt. Han medgav dog, at udsendelserne som soldat til Bosnien og Kosovo i årene 1997-99 havde påvirket ham.

Lars Kragh sad roligt ved sin forsvarer Mikkel Nielsen og stirrede ud i luften, da Birgitte Ernst opremsede de grusomme omstændigheder i sagen ved retsmødets start. Hun fortalte blandt andet, hvordan obduktionsrapporten viser, at Jørgen og Kirsten Kragh døde efter henholdsvis to og ni voldsomme slag i ansigtet med en stump genstand.

Værelset på førstesalen i huset blev som følge af øksevolden dækket af blodstænk på en måde, som kun kan fremkomme, når der har været anvendt ’stor kraft’ og ’ekstrem stor kraft’, forklarede politiets ekspert i retten.

Handlede i nødværge

Lars Kragh erkender de faktiske omstændigheder, men han fastholder ligesom ved grundlovsforhøret sidste år, at volden skete som nødværge.

Han fortalte, at forældrene havde overrasket ham i huset i Uggelhuse. Han var netop vendt hjem til Danmark efter en længere rundrejse i Østeuropa på motorcykel. Og han blev vred, da moderen begyndte at rode i hans tasker, forklarede han. Det understregede for ham, at han blev forfulgt af særligt sin mor.

Kirsten Kragh havde i flere år forsøgt at råbe politikere op omkring forholdene for krigsveteraner, bl.a. på Facebook.

»Jeg tager fat i hende og skubber hende væk og siger: 'Så er det godt',« forklarede Lars Kragh.

Økseslag som vejrmøller

Han forklarede i retten, at faren kom med en økse for at få ham til at slippe moren, og der opstod tumult. Det var Lars Kragh, der fik fat i øksen, og han slog ud i panik.

»Det var som vejrmøller, jeg slog bare. Jeg ramte vel far to gange, bang, så min mor to gange, bang, og så min far igen to gange til sidst,« forklarede Lars Kragh, tydeligt følelsesmæssigt påvirket af at genfortælle de makabre detaljer om drabene.

Lars Kragh fortalte også, hvorfor han slog sin far igen, selvom 74-årige Jørgen Kragh allerede lå ned på gulvet i værelset.

»Han var ved at rejse sig. Han sagde nogle lyde, og det var meget uhyggeligt.«

Lars Kragh forklarede efterfølgende, at han i dag kan se, at han handlede forkert, men at han var psykotisk på gerningstidspunktet.

Nedtur efter skilsmisse

Forud for det voldsomme dobbeltdrab havde Lars Kragh i flere år oplevet en personlig deroute. Han havde været udsendt til Bosnien og Kosovo to gange i årene 1997-1999 og forlod Forsvaret som oversergent med fine papirer og var efterfølgende selvstændig i en periode, men i 2010 mistede han sit arbejde som lagerchef hos Kohberg.

Efterfølgende skred eks-konen fra ham, og hun fik forældremyndigheden over deres to børn.

»Jeg var hjemløs, og min familie faldt fra hinanden,« fortalte han tydelig rørt.

I september 2014 fik forældrene ham tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling mod hans vilje. Midt- og Vestjyllands Politi havde assisteret med indlæggelsen, fordi Lars Kragh var truende over for sine forældre og lægerne. Lægerne vurderede dengang, at han var skizofren og PTSD-ramt. Han blev udskrevet dagen efter.

Det var sidste gang Lars Kragh så sine forældre inden det skæbnesvangre møde mellem dem.

Går efter anbringelsesdom

Lars Kragh har siddet varetægtsfængslet i surrogat på den psykiatriske afdeling Sikringen i Slagelse siden grundlovsforhøret 13. juli sidste år. Han er blevet mentalundersøgt, og lægerne har konkluderet, at han er sindssyg og formodes at have været det på gerningstidspunktet.

På baggrund af mentalundersøgelsen og retslægerådets vurdering går anklager Birgitte Ernst efter en anbringelsesdom på ubestemt tid. Forsvarer Mikkel Nielsen mener omvendt, at hans klient ikke er til fare for andre længere, nu hvor han får anti-psykotisk medicin.

Retssagen mod Lars Kragh fortsætter på torsdag. Skyldsspørgsmålet ventes at blive afgjort på ved fredagens retsmøde.