»Min klient nægter sig skyldig«.

Med de ord bekendtgjorde advokat Anders Boelskifte fredag formiddag i Dommervagten i København, at en af de fire anholdte fra torsdagens drama på Øresundsbroen nægtede at kende noget til de to maskinpistoler, som politiet beslaglagde.

Den 25-årige mand var den første af de fire unge mænd i alderen 22-25 år, der fredag formiddag blev stillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling. Ifølge sigtelsen blev de anholdt på Peberholmen i Øresund, efter at svensk politi kort inden forgæves havde forsøgt at tilbageholde dem i en bil ved Øresundsbroen.

Den slanke, solbrændte mand på 25 år havde i Dommervagten overskud nok til hurtigt at vende sig om fra vidneskranken for at  vinke og blinke to gange til sine bekendte på tilhørerrækkerne - heriblandt en ung, mørkhåret kvinde, der græd stille, så hun måtte tørre sine øjne med en serviet.

Ved politiaktionen torsdag aften slog svensk politi alarm til deres danske kolleger, hvorefter bilen med de fire indvandrer-unge stoppede kortvarigt på Peberholmen. Her løb en af de anholdte kort efter kl. 20 ud på den kunstige ø, mens hans tre kammerater kørte videre, indtil de straks efter blev anholdt.

De fire unge mænd sigtes efter strafelovens paragraf 192 a om ulovlig våbenbesiddelse under særligt skærpede omstændigheder. Hvis de bliver dømt for paragraffen, vil det normalt udløse en straf på mindst et års fængsel - og maksimalt seks år.

Konkret sigtes de for at have transporteret »mindst to« maskinpistoler af mærket Scorpion med magasiner og 18 patroner kaliber .32.

Kort efter at sigtelsen var læst op, begærede anklageren fra Københavns Politi resten af retsmødet afviklet for lukkede døre af hensyn til efterforskningen, ligesom den 25-åriges forsvarer begærede sin klient beskyttet af et navneforbud. Begge dele besluttede dommeren at imødekomme.

På vej ud fra retten bad en af den 25-åriges pårørende bt.dk om slet ikke at omtale sagen:

»Er der ikke et sted jeg kan klage, så sagen slet ikke bliver omtalt? De er min familie, og jeg kender dem alle fire, og de er helt uskyldige. Det passer ikke, når politiet siger, at de i forvejen er kendt af politiet. De er alle fire i gang med uddannelser,« oplyste den pårørende.

Ved de lukkede grundlovsforhør nægtede alle fire sig skyldige i den alvorlige sigtelse. To af dem på hhv. 25 og 24 år blev varetægtsfængslet for foreløbig 25 dage, mens de to sidste fik anholdelsen opretholdt i tre døgn. De fire frihedsberøvede er danske statsborgere af udenlandsk herkomst.