Det er ikke sikkert, at den 25-årige afghaner Samayullah Asef skal forlade landet, selvom han i går blev idømt 12 års fængsel med efterfølgende udvisning for bestandig for at have dræbt sin fire år yngre ekskæreste Kamilla Hantusch i Padborg sidste år.

Det kan nemlig vise sig, at man ikke kan tvinge ham til at udrejse af Danmark, hvis det for eksempel er for farligt for ham at vende tilbage til sit hjemland, hvor han måske kan risikere forfølgelse.

Dermed kan ’tålt ophold’ i Danmark blive aktuelt. Det betyder, at man skal udrejse af Danmark, men at man ikke aktuelt kan udsendes tvangsmæssigt af de danske myndigheder.

Det fortæller Samayullah Asefs forsvarsadvokat Erbil Kaya.

»Jeg vil ikke udelukke, at det kan gøre sig gældende. For hvis han risikerer dødsstraf eller kan risikere repressalier, fordi han er drabsdømt, så er det klart, at vi ikke udviser folk til dobbeltstraf.« siger han og fortsætter:

»Vi udviser ikke folk til lande, hvor de kan risikere noget, og det er en reel risiko, der kan ligge i at blive udvist til Afghanistan.«

’Han er dansker’

Udlændingestyrelsen har over for Folketinget tidligere oplyst, at der i 2014 var 64 personer på tålt ophold i Danmark.

Af dem var 46 udvist ved dom.

Erbil Kaya håber dog ikke, det kommer så vidt. Derfor valgte han i går at anke dommen, især med henblik på at få omstødt udvisningen.

»Samayullah kom til Danmark i en alder af ni år. Han er dansker. Han har fået sin opdragelse her, han er velintegreret og har arbejdet i otte år på en træfabrik,« siger Erbil Kaya og fortæller, at Samayullah Asef kun har været i Afghanistan i sammenlagt tre en halv uge, siden han kom til Danmark for 16 år siden.

»Alle hans søskende bor her i Danmark, hans forældre bor her. Han har intet familie, han kender til, som bor i Afghanistan. Han kan ikke huske meget fra sine første år i Afghanistan,« siger Erbil Kaya.

Advokaten understreger, at udvisningsdommen ikke er endelig, før den har været forbi landsretten.

»Men hvis det var en endelig dom, så er det klart, at der godt kunne blive tale om tålt ophold,« siger Erbil Kaya.