Den psykiatriske behandling er underbemandet, og der er massiv mangel på sengepladser til det stigende antal psykisk syge. Sådan lyder det fra Lisbeth Zornig, der blandt andet står bag programmet "Stemmer på kanten", som en reaktion på det tragiske drab på bostedet Saxenhøj.

Manglen på sengepladser er efterhånden så stort, at hospitalerne er nødt til at udskrive folk, som i nogle tilfælde ville have haft bedre af at forblive indlagt. Det sker, ifølge Lisbeth Zornig, i et desperat forsøg på at have tilstrækkeligt med sengepladser til den konstante strøm af nye indlæggelser af psykisk syge.

- På nogle hospitaler har de indført såkaldte prikkerunder på ugentlig basis, hvor de indlagte med færrest problemer udskrives. Det er ikke ensbetydende med, at disse patienter er blevet raske. Hospitalerne er bare tvunget til at skille sig af med nogle, så der er plads til nye patienter, siger hun.

I onsdags gik det galt på bostedet Saxenhøj, da en beboer med diagnosen skizofreni dræbte en læge med adskillige knivstik. Derudover sårede han to andre personer, en socialrådgiver og en beboer, som blev taget til henholdsvis Rigshospitalet og Nykøbing Hospital.

Gerningsmanden er for nyligt blevet en del af bostedet, efter at være blevet udskrevet fra sindssygehospitalet Oringe i Vordingborg. Lisbeth Zornig ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men er bekymret for, om presset på hospitalerne er blevet for stort i forhold til behandling af psykisk syge.

- Det går ikke, at vi stopper behandling af disse mennesker før tid. I sidste ende kommer samfundet til at betale, når patienterne ender i nye akutindlæggelser eller eksempelvis ender i fængsel. Derfor bliver vi nødt til at få set på hele området, så der ikke er mangel på ressourcer, siger Lisbeth Zornig.