Da et krydstogtskib formentligt tømte sine toilettanke i Øresund i sidste uge og forurenede badevandet ved Amager Strand i flere dage, konstaterede miljømyndighederne og Københavns Kommune samstemmende, at forureningen var så massiv, at skibet måtte have tømt tankene inden for den såkaldte 12-sømilegrænse.

Det må man ikke, og derfor har Verdensnaturfonden WWF nu valgt at anmelde hændelsen til politiet. Samtidig retter WWF stærk kritik af Københavns Kommune og miljømyndighederne for at være for passive i håndteringen af sagen.

»Det kommer bag på os, at myndighederne ikke griber ind. Det er for dårligt, da det er direkte ulovligt at tømme toiletaffald i de danske farvande inden for 12-sømilegrænsen, og derfor er det underligt, at myndighederne ikke håndhæver forbuddet,« siger Mette Blæsbjerg, havbiolog ved WWF.

Verdensnaturfonden håber, at politianmeldelsen vil sætte et eksempel for, hvordan kommunen og myndighederne bør håndhæve sager som denne i fremtiden.

»Dels satser vi på, at efterforskningen vil føre til en straf for det pågældende skib i den konkrete sag, men vi håber også på, at denne politianmeldelse vil skabe mere bevågenhed om konsekvenserne ved at bryde loven, og at det vil give myndighederne mere incitament til at gribe ind en anden gang,« siger Mette Blæsbjerg.

Efter fire dage med badeforbud, hejste Københavns Kommune igen det grønne flag ved Amager Strand torsdag i sidste uge, efter prøver viste, at bakterieindholdet i vandet var nede på normalt niveau.