En ny form for afpresning er tilsyneladende ved at vinde indpas i Danmark. Det drejer sig om pengeafpresning gennem de sociale medier - og politiet er umiddelbart ude af stand til at gøre noget i sager som disse.

Fremgangsmåden er som regel, at personen bliver lokket til en intim videochat med en fremmed person over nettet. Efter noget tid fortæller personen i den anden ende, at hele episoden er blevet optaget, og kræver penge for ikke at lægge videoen ud på Facebook og YouTube.

Så sent som onsdag morgen modtog Midt- og Vestsjællands politi en anmeldelse fra en mand fra Regstrup. Han havde tidligere på morgenen chattet med en letpåklædt kvinde fra Chile, først via sociale medier og derefter Skype. Ifølge politiets døgnrapport havde manden under video-chatten indvilliget i at foretage diverse erotiske berøringer på egen krop, indtil kvinden fortalte ham, at han var blevet optaget på en video, og at hun nu ville uploade videoen på forskellige sociale medier. Af døgn-rapporten fremgår det desuden, at kvinden ville undlade at udbrede videoen, hvis manden overførte et pengebeløb til hende.

Da manden nægtede dette, kunne han efterfølgende konstatere, at videoen var blevet offentliggjort på forskellige sociale medier.

Politikommissær Richard Olsen fortæller onsdag til BT.dk, at politiet har svært ved at komme videre i den konkrete sag.

- Vi har en del problemer med at komme videre i sagen. Det er formentlig en del af de mange bedragerisager, som vi ser rundt omkring. Vi ser jo mange forskellige former for, at folk bliver bedraget for penge på nettet. Men det her er en forholdsvis ny måde - i hvert fald herhjemme, siger han og påpeger, at flere lignende sager er begyndt at dukke op hos politiet.

- Vi har haft ét tilfælde mere i vores politikreds, men det er begyndt at florere i de forskellige politikredse. Vi har dog ikke mulighed for at gøre noget i sager som disse. Det er som sagt stadig meget nyt for os, så vi skal finde ud af, hvordan vi skal forholde os til dem. Vi undersøger selvfølgelig, om der er noget, der peger i en bestemt retning efterforskningsmæssigt sammenlignet med de andre sager. Men det er utrolig svært, og personerne bag sidder formentlig i et andet land. Så det er desværre meget vanskeligt at komme til livs.

Richard Olsen opfordrer folk til at optræde med omtanke, når de gebærder sig på nettet.

- Vi opfordrer folk til at være meget varsomme med, hvem man falder i snak og deler oplysninger med på nettet. Man skal ikke lade sig lokke til nogle ting, som man ikke kan stå inden for bagefter, udtaler han.

Den unavngivne mand, der onsdag morgen anmeldte sagen til politiet, blev efterfølgende rådet til at tage kontakt til Facebook og YouTube for at få slettet videomaterialet.