En regnfuld aften i starten af november sidste år blev 32-årige Louise Borglit brutalt knivdræbt i Elverparken i Herlev. Politiet har haft udsædvanligt få spor at gå efter, og snart står sagen til at blive lukket.

32-årige Louise Borglit var gravid i 7. måned og netop flyttet ind i kælderen i sin storesøster og svogers villa i Herlev, hvor hun så frem til at blive mor. Efter aftensmaden fredag aften 4. november ville hun lufte søsterens golden retriever, så hun lånte svogerens grønne regntøj og gik mod Elverparken.

Her blev hun kort før kl. 19.14 fundet liggende blødende i græsset af en forbipasserende. Hun døde på stedet af adskillige stik med det, politiet formoder er en kraftig kniv.

Der er gået knap et år, siden drabet fandt sted, men trods massiv efterforskning med over 700 afhørte personer har politiet ikke haft et gennembrud i sagen. Gerningsvåbnet er stadig ikke fundet, og der er ingen mistænkte.

»Vi efterforsker stadig sagen, men det er klart, at håbet svinder med tiden. Der er ikke meget mere at gå efter. Jeg vil tro, at når året rinder ud, så rinder timeglasset også ud for den her sag,« siger efterforskningsleder ved Københavns Vestegns Politi, Ole Nielsen.

Politiet afventer i øjeblikket svar på enkelte undersøgelser, og derudover mangler man at holde nogle af de sparsomme spor op imod andre for at se, om de sammen kan give et nyt billede.

»Det er sjældent, vi har en efterforskning kørende, hvor vi har så lidt medvind. Vi har gjort et rigtig solidt stykke arbejde, men vi har ikke fået den hjælp fra gerningsstedet, som vi har behov for. Så vi har stået på bar bund i meget af det, vi har foretaget os, uden mulighed for at målrette efterforskningen. Det gør det en smule frustrerende. Hvor søren skal vi lede henne?,« siger 57-årige Ole Nielsen, der har cirka 20 års erfaring som efterforsker.

Centralt vidne fortsat efterlyst

Tre måneder efter drabet fortalte Louise Borglits storesøster til Ekstra Bladet, at 4. november var første gang, Louise gik tur med hunden Maggie om aftenen. Det kunne lige så godt have været hende selv eller hendes mand, der havde taget turen.

»Det er en meget syg mand, der kan finde på det her. Det er en meget syg mand, der har ødelagt en hel familie. Jeg ville ønske, jeg havde 500.000 kroner til at betale den person, der vil tale over sig. Det vil ikke bringe os Louise tilbage. Men det vil holde en syg mand væk fra gaderne. Det er så grumt, det han har gjort. Hvad hvis det sker for andre?« sagde søsteren til Ekstra Bladet.

Et vidne fortalte efter drabet, at vedkommende hørte to skrig i området og kort efter så en mand komme løbende ud fra parken. Her fik manden øje på vidnet, løftede armene opgivende, vendte om og løb tilbage ind i parken og væk. Manden blev beskrevet som 28-30 år gammel, tynd og spinkel af bygning, cirka 180 centimeter høj med et smalt, markeret ansigt. Han var iført sort jakke med hætte, sorte bukser og mørke sko, og under hætten bar han en sort kasket.

»Ham har vi aldrig talt med. Vi har talt med rigtig mange, men netop den unge mand har aldrig henvendt sig til os trods utallige opfordringer. Han kan være gerningsmanden, men han kan også »bare« være et vidne,« siger efterforskningsleder Ole Nielsen.

I jagten på en gerningsmand har politiet afhørt mange lokale og mange mænd, men også enkelte kvinder. Manglen på beviser og tekniske spor gør det imidlertid svært at finde vedkommende.

Politiet kan have hilst på gerningsmanden

Adspurgt om, hvorvidt politiet kan have besøgt gerningsmanden uden at vide det, når der ikke er efterladt flere spor, svarer Ole Nielsen:

»Det tør jeg næsten ikke at sige. Selvfølgelig har vi snakket om det mange gange, for det kunne vi sagtens have gjort. Men det er en grim tanke at have.«

Har I overhovedet noget, I kan holde gerningsmanden op imod? Har I fundet DNA-spor?

»Jeg er ikke meget for at sige, hvad vi har. Vi har noget, og vi forsøger nu at vride alt ud af de spor,« siger han.

Trods intensiv efterforskning med blandt andet hunde, metaldetektorer, dykkere og en gennemgang af teledata og videoovervågning fra mindst 20 steder i området er få ting lykkedes i efterforskningen.

Ole Nielsen opremser: Politiet har ikke fundet gerningsvåbnet, spor på liget har endnu ikke ledt politiet frem til gerningsmanden, der er endnu ikke fundet en gerningsmand med spor fra Louise Borglit, og politiet har heller ikke fundet gerningsmandens tøj smidt væk et sted med blod på.

Foreløbig er 47 knive blevet undersøgt, og over 700 personer er blevet afhørt i sagen. Der kommer stadig nye henvendelser fra borgere, men antallet er faldende. Adspurgt om, hvorvidt efterforskningslederen selv tror på, at sagen bliver opklaret, svarer han:

»Jeg håber stadig meget på, at vi får sagen opklaret. Den fylder meget i os, der stadig er på den.«

Hvis de sidste undersøgelser og spor ikke giver noget resultat, bliver sagen lukket eller sat i bero, indtil der dukker noget nyt op. Og så kan det være, at en efterforskningsleder fra en anden politikreds bliver bedt om at se sagen igennem i håbet om, at der er noget, efterforskningsholdet har overset.

»Der er mange sager, der ikke bliver opklaret. Men drabssager er noget særligt. Det er de værste sager at lægge væk. Og det er frustrerende især med en sag som den her, hvor det er en fuldstændig uskyldig, det går ud over,« siger Ole Nielsen.