I efterforskningen af mordet på Emilie Meng forsøger politiet at indkredse mobiltelefoner, der har været aktive på mobilnettet i både Korsør og i Borup omkring tidspunktet for den 17-åriges forsvinden.

Når du modtager en SMS, foretager et opkald eller har udfald på dit netværk, vil din mobiltelefon koble sig op på en nærliggende mobilmast og dermed afsløre, at du har været i mastens dækningsområde.

At mobiltelefoner sladrer om vores færden, har politiet allerede brugt som en del af efterforskningen af mordet på Emilie Meng. Til Ekstra Bladet fortalte efterforskningsleder ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, at man i samarbejde med teleselskaber havde fået adgang til 20.000 mobiltelefonnumre, der var koblet op på mobilmaster i Korsør omkring det tidspunkt, hvor Emilie Meng forsvandt i sommer. 200 telefoner blev d. 21. december fortsat betegnet som »interessante« af efterforskningslederen.

Med fundet af Emilie Mengs lig i et søområde ved Borup tæt på Køge, kan granskningen af masteoplysninger vise sig at blive et stærkere efterforskningsredskab.

Med teleselskabers hjælp er politiet nemlig nu i gang med at granske oplysninger fra mobilmaster i omegnen af Borup og lede efter gengangere.

»Som at kaste terninger«

Men selvom politiet nu har mulighed for at sammenholde to områders mobilmaster og de telefoner, der er registreret, så betegnes bestræbelserne stadig som »at lede efter en nål i en høstak« af IT-sikkerhedskonsulent Christian Panton.

For det første forudsætter øvelsen, at gerningsmanden har medbragt sin mobiltelefon både i Korsør og i Borup, og at der har været aktivitet på den. For det andet er det forskelligt fra teleselskab til teleselskab, hvor flittigt og finmasket registreringen sker. For det tredje søger en mobiltelefon ikke altid den mest nærliggende mobilmast. Faktisk kan en mobiltelefon springe op mod 30 kilometer.

»Det er som at kaste terninger, for der er en del ubekendte. TDC er flittigst til at registrere deres brugere og gør det mellem 50 og 100 gange på et døgn. Andre selskaber registrerer kun en gang i timen,« siger Christian Panton.

Det kræver en forbrydelse med seks års strafferamme, før politiet kan bruge et indgreb i meddelelseshemmeligheden til sin efterforskning. Det er i kategorien mistanke om mord, brandstiftelse eller handel med narkotika.

Både Korsør og Borup ligger nær motorvej E20, der strækker sig fra København skråt hen over Sjælland mod Storebæltsbroen. Det kan betyde, at personer, der har befundet sig på motorvejen i det tidsrum, Emilie Meng forsvandt, også er indehavere af mobilnumre, som politiet nu har under luppen.

»Man har set, at teknologien blev brugt med succes et par gange. Eksempelvis i efterforskningen af røveriet ved Dansk Værdihåndtering i Brøndby. Men man skal vide, at når man laver de her specifikke indgreb, så kaster man sit net ud over store mængder data, som betyder, at enormt mange mennesker bliver gransket.«