I de kommende dage og uger får tusindvis af unge landet over besked på, at de er optaget på deres drømmestudie. Men så kommer næste udfordring: Hvor skal man bo?

Der er rift om lejlighederne og værelserne i studiebyerne, og det er der opportunistiske svindlere, der udnytter på det groveste. Det Kriminalpræventive Råd går nu sammen med Københavns Politi ud og opfordrer de nye studerende til at tænke sig godt om, når de går på boligjagt.

»Det kan være svært at have is i maven, når lejligheden byder sig, men det er vigtigt aldrig at overføre penge, før man som minimum har fået en underskrevet lejekontrakt,« siger forebyggelseskonsulent Anders Young Rasmussen fra Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

Hos Københavns Politi har man flere grelle eksempler på studerende, der er blevet snydt for store beløb af svindlere, der udlejer værelser og lejligheder på falske vilkår. En af de seneste sager handler om en 28-årig kvinde, der indbetalte et depositum på 18.000 kroner for en lejlighed, som hun aldrig fik. »Udlejeren« har beholdt pengene.

»Man skal altid sørge for at se lejlighed og udlejer fysisk og få en lejekontrakt. Man skal aldrig handle penge under bordet,« understreger vicepolitiinspektør og efterforskningsleder Tommy Keil fra Københavns Politi.

Politiet og Det Kriminalpræventive Råd opfordrer blandt andet lejerne til at bruge professionel hjælp, når de skal leje en bolig. De kan for eksempel være en advokat eller Lejernes LO.