Politisagen mod Aller Media og Se og Hør vokser. Datatilsynet har sendt en sag videre om mulig overtrædelse af persondataloven til politiet, der i forvejen er i færd med at undersøge, om koncernen har overtrådt straffeloven.

Sagen mod Se og Hør og koncernen bag ugebladet, Aller Media, vokser nu fra udelukkende at være en sag om overtrædelse af straffeloven til også at indeholde en mulig overtrædelse af persondataloven.

Københavns Vestegns Politi bekræfter, man har modtaget en sag fra Datatilsynet om, at Se og Hør muligvis også har overtrådt persondataloven ved at behandle kendte og kongeliges kreditkortoplysninger fra Nets.

»Rigsadvokaten har besluttet, at alt vedrørende Se og Hør-sagen skal samles hos Vestegnens politi, så er der ganske rigtigt tale om en udvidelse af sagskomplekset. Datatilsynet har fremsendt os sagen, og vi vil nu kigge på den og vurdere den sammen ved vores jurister,« siger efterforskningschefen ved Københavns Vestegns Politi, Bent Isager-Nielsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Politiken skriver fredag, at medier via en særlov kan blive undtaget fra persondataloven, men så skal de aktivt anmelde deres såkaldte redaktionelle databaser til Datatilsynet. Det har Se og Hør ikke gjort, og derfor skal politiet nu vurdere, om loven er blevet overtrådt i sagen.

»Vi rykker ikke på det lige nu. Vi venter til vi har styr på hele sagen, og vi mangler stadig en afgørelse fra Højesteret, før vi kan komme til det beslaglagte materiale. Men det kommer til at indgå i den samlede sag, og det kan da godt være, at der kommer nogle konsekvenser for Aller på baggrund af dette forhold,« siger Bent Isager-Nielsen.Persondataloven beskytter helt konkret privatlivets fred, og en virksomhed må ikke registrere følsomme oplysninger om privatpersoner uden deres accept, medmindre det sker af hensyn til »vigtige samfundsmæssige interesser«.

Politiken skriver, at Aller har argumenteret for, at det vil være i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 10 om retten til presse-og ytringsfrihed, hvis ugebladet omfattes af persondataloven på grund af en manglende formel anmeldelse af sine databaser. Men det argument køber forskningschef og mediejurist ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen ikke:

»Se og Hør har ikke anmeldt sine redaktionelle databaser og er derfor omfattet af persondataloven, og det er ret oplagt, at loven er blevet overtrådt i sagen. Aller henviser i sit forsvar til ytringsfriheden, men det holder ikke, fordi menneskerettighedsdomstolen forsvarer alene ytrings-og pressefriheden, når der er tale om seriøs journalistik,« siger Oluf Jørgensen til Politiken.

Aller Media er sigtet for forskellige overtrædelser af straffeloven med en strafferamme på op til seks års fængsel. Det samme er flere involverede journalister og redaktører.

En overtrædelse af persondataloven kan give en supplerende bødestraf og i yderste tilfælde fængsel i op til fire måneder.