Københavns Vestegns Politis efterforskning af Se og Hør-sagen er blevet ’sat tidsmæssigt tilbage’, blandt andet fordi en af de mest centrale personer i sagen, den tidligere chefredaktør Kim Henningsen, mere end tre måneder efter skandalen begyndte at rulle, stadig ikke er blevet afhørt på grund af sygdom.

- Jeg har ingen kommentarer til, hvornår og i hvilken rækkefølge vi afhører folk. Der er nogle, vi mangler, og dem afhører vi, når den tid kommer. Men det er klart, at vi rent tidsmæssigt er sat lidt tilbage. Lige nu bruger vi kræfterne på andre ting, så vi har fuldstændig styr på de detaljer. Det er i den rækkefølge, vi tager tingene, siger politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, Bent Isager-Nielsen, som udtaler sig generelt om efterforskningen.



Kim Henningsen spiller en hovedrolle i Se og Hør-sagen, da han dels er den chefredaktør, der har siddet længst, mens den systematiske kreditkort-overvågning af kendte og kongelige fandt sted fra 2008 til slutningen af 2011 – og fordi han belastes af flere mail om kreditkortkilden, som BT tidligere har offentliggjort.

Han blev, som BT tidligere har beskrevet, allerede på sin første arbejdsdag på Se og Hør i juni 2009 gjort bekendt med kreditkortkilden. Han opfordrede derefter journalisterne Kasper Kopping og Ken B Rasmussen, der førte kilden, til at fortsætte samarbejdet med den i dag 45-årige it-specialist, der via sit arbejde havde adgang til de fortrolige kreditkortoplysninger, som blev solgt til ugebladet.

Tidligere Se og Hør-journalist og forfatter til bogen ’Livet, det forbandede’, som førte til afsløringerne, Ken B Rasmussen, har tidligere fortalt, at Aller Medias topchef Pål Thore Krosby i sommeren 2010 skal have bedt Kim Henningsen om at stoppe samarbejdet med kilden. Og i en mail fra 1. juli 2010 skriver Kim Henningsen en mail til ledende medarbejdere på Se og Hør om netop brugen af kilden.

Af mailen fremgår det, at brugen af kilden fortsætter, men at det skal holdes hemmeligt. I en mail fra 5. marts 2010 fra journalist Kasper Kopping opfordres Kim Henningsen og andre Se og Hør-folk til at komme med navne på personer, der skal overvåges.

Ikke afhørt eller anholdt
Alle disse forhold ønsker Københavns Vestegns Politi at tale med Kim Henningsen om, men efter mere end tre måneder er det endnu ikke sket.

Kim Henningsen har i løbet af sommeren været aktiv på Facebook, hvor han har opdateret sine ca. 1.000 venner med billeder og tekst-opdateringer fra golf-ture, Tivoli-ture og familiebesøg. Men den i dag 59-årige tidligere chefredaktør har aldrig været anholdt eller afhørt i sagen, som det ellers var planlagt tilbage i maj.

Politiets store, forkromede plan gik dengang på at skride til anholdelse af tre nøglepersoner i Se og Hør-sagen 22. maj, men det lykkedes kun at få fat i tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, som blev anholdt og afhørt.

Daværende udgiverdirektør og tidligere midlertidig chefredaktør Per Ingdal var rejst på ferie.

Kim Henningsen vurderede politiet til at være for syg til at blive anholdt og afhørt. Derfor ransagede man hans hjem i Gilleleje og sigtede ham i sagen, men udskød afhøringen af ham.

se og hør hovedpersoner


Den manglende afhøring af den tidligere Se og Hør-chefredaktør er ikke den eneste forhindring, som politiet er stødt på. Politiets efterforskning hæmmes også af slagsmålet med Aller Media, der udgiver Se og Hør, som nu skal i Højesteret.

Aller Media har med kildebeskyttelsen som begrundelse modsat sig, at efterforskerne frit kan kulegrave beslaglagte computere, mobiltelefoner og bladgigantens ’redaktionelle bogholderi’ i forbindelse med efterforskningen af den aktuelle sag. Bent Isager-Nielsen afviser dog, at efterforskningen er gået helt i stå.

- Det er en stor sag, men det er ikke en drabssag, hvor tingene skal gå hurtigt. Det, der er foregået, ligger flere år tilbage, og jeg er helt sikker på, at vi finder en løsning, så vi kan få lejlighed til at se det materiale, som vi gerne vil se, siger han.

’Vi finder en løsning’

Men hvad hvis I ikke får mulighed for at se det materiale?

- Jeg er sikker på, at vi finder en løsning. Vi vil gerne have mulighed for at se det materiale, som vedrører den her sag. Vi er jo ikke interesserede i at se, hvem der har fået 1.000 kr. for et billede i en helt anden sammenhæng. Men indtil der er fundet en løsning, så har vi andre ting, vi kigger på.
Hvad er det?

- Vi har noget andet materiale, som vi lige nu kigger på – det kan være mobiltelefoner – og så afhører vi løbende Se og Hør-ansatte. Både nuværende og tidligere, siger Bent Isager-Nielsen.

Han oplyser, at der ikke er rejst nye sigtelser i sagen. Hvor længe hans efterforskere kommer til at sidde med sagen, inden den bliver sendt over til juristerne, som skal tage stilling til, om der skal rejses tiltaler, er uvist.

BT var tirsdag i kontakt med Kim Henningsen, men han ønsker ikke at udtale sig, før han har været til afhøring hos politiet. Hvornår det sker vides ikke.