To sosu-assistenter er fredag formiddag ved retten i Aarhus kendt skyldige i uagtsomt manddrab på en 88-årig mand.

Den 88-årige mand boede i juli 2013 på plejehjemmet Sifsgård i Aarhus-forstaden Åbyhøj. Han var få dage forinden blevet opereret og havde stærke smerter, som de to sosu-assistenter ville prøve at afhjælpe. Derfor knuste den ene af sosu-assistenterne, den i dag 33-årige kvinde, nogle smertestillende piller, som hun opløste i saltvand.

Med hjælp fra den i dag 27-årige kollega sprøjtede de væsken direkte ind i en af mandens blodårer, og han døde kort efter.

Læs også:

Den 27-årige sosu-assistent, der gav medicinen intravenøst, fik 20 dages betinget fængsel for sin rolle i det tragiske dødsfald, mens den 33-årige sosu-assistent fik 20 dagbøder á 400 kroner. Begge kvinder udbad sig betænkningstid over dommen.

Anklageren har under retssagen lagt vægt på, at de to sosu-assistenter handlede groft uagtsomt og burde have vidst, at de tilsidesatte patientsikkerheden ved at give de smertestillende piller intravenøst. Den vurdering var retten enig i.

Retten valgte dog at idømme de to sosu-assistenter en noget mildere straf, end de tre måneders fængsel som anklageren havde lagt op til.

»Jeg glæder mig over, at retten har dømt de tiltalte efter anklageskriftet og har lagt vægt på, at de handlede groft uagtsomt. Retten har idømt de tiltalte en mildere straf, end det anklagemyndigheden gik efter, og det tager jeg til efterretning,« sagde anklager Rikke Hyttel umiddelbart efter domsafsigelsen.

Anklagemyndigheden har nu - ligesom de tiltalte - 14 dage til at overveje, om dommen skal ankes til landsretten.

Læs også:

Henrik Garlik, der er forsvarer for den 27-årige sosu-assistent, der blev idømt 20 dages betinget fængsel, havde inden dommen procederet for frifindelse af hans klient. Han er trods skyldkendelsen tilfreds med dommen.

»Straffen er helt klart i den milde ende set i forhold til anklagemyndighedens påstand, men det viser også, at retten tog hensyn til de formildende omstændigheder, der er i sagen,« siger Henrik Garlik med henvisning til, at hans klient i retten har forklaret, at hun handlede på instruktioner fra den 33-årige kollega.

Henrik Garlik mener, at dommen kan få stor betydning for ansatte i sundhedssektoren.

»Dommen betyder, at man som ansat i sundhedsvæsenet skal passe meget på med fejl, for det kan få store konsekvenser,« siger han.

Anklager Rikke Hyttel har en anden udlægning af dommen.

»Det betyder, at sundhedspersoner har pligt til at sige fra, hvis de ikke føler sig rustet til at håndtere en bestemt opgave,« sagde hun.

Læs også:

For de pårørende til den afdøde 88-årige mand var dommen det foreløbige punktum i deres fars tragiske dødsfald. De har fulgt interesseret med i de forklaringer, som de to nu dømte sosu-assistenter er kommet med i retten.

»Det har været været rart at få klarhed over, hvad der førte til vores fars død. Vi har manglet svar på, hvad der rent faktisk skete og hvad personalet tænkte på. Det har vi fået nu,« siger Lars Peter Jensen, der er søn af afdøde Jørgen Jensen.