Advarselslamperne begyndte at blinke hos både Finanstilsynet og fondsbørsen i København over en nu tidligere Mærsk-direktørs stærkt usædvanlige adfærd på aktiemarkedet.

Men selv regnede den 61-årige mand angiveligt med, at bankernes systemer nok skulle stoppe ham, hvis han begik noget ulovligt. Det skete dog ikke, og nu er han tiltalt for grov kursmanipulation og risikerer fængsel.

Da straffesagen mod aktiespekulanten tirsdag blev indledt ved Retten i Lyngby, nægtede han sig skyldig i samtlige anklager og forsvarede sig blandt andet med, at han ikke havde den ringeste ide om, at han gjorde noget ulovligt, når han fire år i træk på de allersidste handelsdage før nytår indtastede nogle nogle opsigtsvækkende høje købstilbud for Gyldendal-aktier på sin computer.

I forvejen havde han en stor mængde Gyldendal-aktier, og da netop forlags-aktien er kendetegnet ved en forholdsvis sløv handel, kunne han ved at byde højt på blot en enkelt eller nogle få aktier lige før nytår, få slutkursen for året til at ende på et højere niveau end ellers. Det kunne teoretisk have betydning for, hvor meget hans beholdning af Gyldendal-aktierne samlet blev værdisat til.

- Hvis der er nogen, der har tabt på det, så er det mig selv. Jeg kan ikke få ind i mit hoved, at det har ødelagt noget i markedet. Så store er mine midler jo heller ikke, forsvarede han sig foran dommeren.

- Jeg har ikke læst de finere regler. Jeg går ud fra, at dem, der designede netbanken, ville sørge for, at der kom en rød tekst frem på skærmen, som sagde, at nu var jeg i gang med at gøre noget, som man ikke måtte, tilføjede den 61-årige, der indtil starten af 2010 besad en betroet topstilling i A.P. Møller - Mærsk.

Den påståede kursmanipulation er i perioden 2009-2012 sket i både A- og B-aktierne i Gyldendal. Samlet har han ifølge tiltalen i de fire år presset aktieposten op med 3,4 millioner kroner.

Finanstilsynet blev første gang opmærksom på Mærsk-direktørens usædvanlige aktiehandelsmønster i 2010, men henlagde i første omgang sagen. Da adfærden gentog sig i slutningen af 2011, hvor også fondsbørsen i København havde fattet mistanke, blev manden politianmeldt. Og da han ydermere gentog kunststykket med uforklarligt høje bud op til slutkursen i 2012 sendte Finanstilsynet yderligere en anmeldelse til politiet.

En sagsbehandler fra Finanstilsynet forklarede i retten, at det sprang i øjnene, at han lige op til nytår tilsyneladende var parat til at betale mere for Gyldendal-aktierne end han faktisk behøvede.

Der ventes dom i sagen senere på måneden.