Dyre hotelophold ved Den Franske Reviera, eksklusive Rolex-ure, kostbare familiefester og luksusprægede indkøb af bl.a. møbler til overlægehjemmet i Klampenborg og Louis Vuitton-varer i en lang række udenlandske storbyer.

Sådan brugte en 64-årig overlæge fra Hjerteafdelingen på Rigshospitalet ifølge politiet på privat hånd ulovligt en del af de penge, der egentlig burde være brugt til forskning.

Blandt andet købte han flybilletter og hotelovernatninger til de venner og familiemedlemmer, som var inviteret til
luksushotellet Garden Beach i Juan les Pins nær Nice for at fejre hans 60-års dag på behørig vis.

Derfor står hjertelægen onsdag tiltalt i Københavns Byret for bedrageri af særlig grov beskaffenhed for samlet 2,8 mio kr. Bedrageriet har ifølge det omfangsrige anklageskrift, der opregner ikke mindre end 387 forhold, stået på gennem syv år.

Først da Jyllands-Posten i sommeren 2013 begyndte at skrive om hjertelægens utraditionelle anvendelse af forskningsmidlerne til private formål, rullede lavinen. Også andre hjertelæger på samme afdeling på Rigshospitalet kom i søgelyset, så samlet fem læger siden er blevet fyret og politianmeldt.

Retssagen mod den 64-årige bliver den første i rækken. Der er afsat 17 retsdage til at få belyst sagen i retten, og lægen har hidtil benyttet sig af sin ret til ikke at svare på politiets spørgsmål. Han nægter sig dog skyldig.

Udover fyringerne af de fem hjertelæger og politianmeldelserne har en grundig gennemgang af over 1000 forskningsprojekter på sygehusene i Region Hovedstaden også udløst tjenstlige undersøgelser af yderligere 10 hospitalsansatte. Heraf er seks læger og to sygeplejersker foreløbig blevet tildelt advarsler eller skriftlige påtaler. Nogle af lægerne havde ansat deres pårørende, ladet forskningsmidlerne gå ind på private konti eller i et enkelt tilfælde betalt en rejse til sin kone for pengene.

Kulegravningen af de mange forskningsprojekter afslørede samtidig, at den administrative kontrol af lægernes forskningsmidler havde været yderst lemfældig. Ikke bare i Region Hovedstaden, men ifølge Rigsrevisionen på syv hospitaler fordelt over hele landet:  Rigshospitalet, Herlev Hospital, universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense samt Sygehus Lillebælt og Roskilde Sygehus.

I alt får hospitalerne årligt over 800 mio. kr. fra private fonde og medicinalfirmaer som støtte til forskning.