Den 31-årige iranske ph.d.-studerende Hamideh Kaffash blev udvist af Norge af frygt for, at hun vil kunne bruge sin viden til at udvikle våben i Iran. Nu sagsøger hun de norske myndigheder.

Da hun så brevet første gang, troede hun, at det var en joke eller i bedste fald bare en misforståelse.

Efter at have boet et år i Norge som ph.d.-studerende blev den nu 31-årige iraner Hamideh Kaffash i foråret 2014 i en skrivelse fra myndighederne meddelt, at hun ikke længere kunne opholde sig i landet. Og så kom alvoren og følelsen af uretfærdighed snigende.

»Det var meget chokerende,« siger Hamideh Kaffash, da Berlingske fanger hende over telefon fra Iran.

Hun er én ud af en række iranske forskere og studerende, som de norske myndigheder forrige år smed ud af landet, da i alt 52 iranere ifølge Aftenposten fik afvist deres ansøgning om opholdstilladelse i 2014.

Læs også:

Begrundelsen er, at myndighederne frygter, at Hamideh Kaffash kan bruge sin forskning og viden til at hjælpe med udviklingen af Irans atomprogram. Dermed går bekymringerne på, at Norge vil bryde med de internationale sanktioner, der skal forhindre spredning af viden og teknologi, som potentielt kan bruges i udviklingen af masseødelæggelsesvåben i den islamiske republik.

Det hele begyndte i september 2013, da Hamideh Kaffash rejste mod Norge. Hun havde søgt om ph.d.-stillinger på både Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. Hun endte i Norge, hvor hun igennem et år forskede i, hvordan man reducerer CO2-udledning. Et forskningsfelt, der ifølge hende selv er meget klimavenligt. Hvordan det skulle hænge sammen med atomvåben, forstår hun ikke.

»Jeg ved ikke, hvordan man laver masseødelæggelsesvåben. Og da slet ikke, hvordan jeg kan bruge min viden om reduktion af CO2-udslip til det,« siger Hamideh Kaffash.

»Det handler ikke kun om mig«

Efter at være blevet afvist af de norske myndigheder appellerede Hamideh Kaffash og en række andre studerende afgørelsen om afslag, ifølge flere norske medier med støtte fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet.

Mens nogle fik lov at blive efter ankesagerne, blev Hamideh Kaffash dog udvist. Nu har hun sammen med en iransk medstuderende lagt sag an mod de norske myndigheder. Den skal prøves ved retten i Oslo til maj.

»Det handler ikke kun om mig, men om alle iranske studerendes rettigheder,« siger Hamideh Kaffash, der også er talsperson i foreningen SEDAI, der kæmper mod diskrimination af iranske studerende.

Den norske efterretningstjeneste PST har udtalt til den norske avis Aftenposten, at der »i disse sager er en fare for, at Norge er med til at overføre viden, som kan bruges til militære formål«. Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet har ved flere lejligheder udtryk forundring over den førte praksis.

Hamideh Kaffash er nu tilbage i Iran, hvor hun studerer på det tekniske universitet i byen Isfahan:

»Det sjove er, at jeg forsker i præcis det samme i Iran, som jeg gjorde i Norge. Det er lidt sjovt, for hvis jeg virkelig ville overføre viden og teknologi til masseødelæggelsesvåben, kan man sige, at den viden jo allerede eksisterer i Iran«.