Københavns Politi blev for nylig kaldt ud til en usædvanlig sag, da to unge nordafrikanere blev opdaget under en lastbil, der kom fra Tyskland. Hos Nordsjællands Politi er man vant til problemet ved færgeovergangen til Sverige, hvor børn helt ned til 12-årsalderen for nylig blev pågrebet.

To unge blev tilbageholdt på stedet. Havde man set rigtigt? Var de kravlet ud fra undersiden af anhængeren til en af lastbilerne hos transportfirmaet DHL på Kystvejen 24 i Kastrup? En håndfuld politibetjente var til stede denne blæsende og regnfyldte tirsdag eftermiddag 28. februar.

Jo, overvågningskameraet bekræftede mistanken.

»Henvendelsen fra vagtcentralen til os gik på, at man havde set et mistænkeligt forhold, fordi man havde set to mænd gemme sig under en lastbil derude på Kystvejen. Lastbilen kom fra Tyskland og er kørt over ved Rødby, men vi ved ikke, hvor de to 17-årige er hoppet på,« fortæller politikommissær ved Københavns Politi, Kjeld Farcinsen.

Hvor drengene var på vej hen, kan politiet ikke oplyse, men de er begge 17 år gamle og kommer fra Algeriet og Marokko. Og deres fingeraftryk afslørede, at de allerede har søgt asyl i flere EU-lande heriblandt Sverige.

Begge blev pågrebet og sigtet for ulovligt ophold i Danmark, og de blev efterfølgende kørt til Sandholmlejren, der er modtagecenter for asylansøgere. Berlingske har indtil nu ikke haft held til at komme i kontakt med drengene eller få yderligere informationer om dem via Røde Kors, der driver Center Sandholm.

Hos Københavns Politi erindrer man ikke tidligere sager om udlændinge, der har rejst ved at hænge fast under lastbiler, sådan som man kender det fra andre steder i EU eksempelvis ved grænseovergangen fra Calais i Frankrig til Storbritannien, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Men hos Nordsjællands Politi behandler man jævnligt sager om børn og unge, der forsøger at snige sig om bord på færgen fra Helsingør til Helsingborg i Sverige ved at kravle ind under lastbiler, fortæller pressekoordinator Henrik Suhr.

Politiet kan ikke oplyse, hvor ofte det sker, men en gennemgang af den seneste måneds døgnrapporter viser, at politiet har behandlet fem sager med børn og unge, der har forsøgt at snige sig om bord på færgerne. I to af sagerne blandt andet ved at kravle ind under lastbiler.

Om aftenen den 25. februar fik politiet en anmeldelse fra færgehavnen om, at »man havde tilbageholdt tre personer, der havde forsøgt at kravle ind under lastbiler på stedet for at snige sig til Sverige. De tilbageholdte var tre drenge i alderen 12, 13 og 14 år, der alle blev taget med på stationen«, lyder det i rapporten.

Natten til 7. marts fik politiet en anmeldelse fra Scandlines om, at man havde tilbageholdt en dreng, »der forsøgte at gemme sig under en lastbil på opmarchområdet. Patrulje til stedet, hvor de sigtede en 15-årig dreng fra Give for forholdet«.

Adspurgt om, hvad der skete med de tre drenge på 12, 13 og 14 år, fortæller Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi:

»Jamen, der kan jo ikke ske så meget. Hvis vi ikke kan få nogle af de sociale myndigheder til at tage sig af dem, så løslader vi dem til gaden. De er jo ikke anholdt, de er bare tilbageholdt, for de er ikke fyldt 15 endnu, som er den kriminelle lavalder.«

Han afviser at undersøge, hvad der skete i det konkrete tilfælde, og hvem det konkret er, politiet tidligere har taget kontakt til i sagerne.

Der laves ikke udrejsekontrol i Danmark, men der bliver lavet indrejsekontrol i Sverige, og svensk politi genkender problemet.

»I Helsingborg har vi set, at nogle forsøger at gemme sig i lasten og sidde bagpå lastbilen, men også at man hænger sig under lastbilen. Det er noget, vi er urolige for, for der er jo risiko for, at man kan falde ned på asfalten og komme til skade, hvis ikke man dør,« siger talsmand for det svenske politi i Region Syd Ewa-Gun Westford.

Hun fortæller, at der ikke føres statistik på området, men at det sker »ret sjældent«. Svensk politi behandlede dog en sag i Helsingborg så sent som denne weekend, lyder det.

Ved Øresundsbroen, hvor migranter og flygtninge flere gange er blevet taget i at forsøge at krydse farvandet ved at bevæge sig til fods gennem togtunnellen, kender svensk politi ikke til sager, hvor nogen har hængt under lastbiler.

Også i Danmark føres der grænsekontrol for indrejsende, og Udlændinge- og Integrationsministeriet offentliggjorde for nylig tal, der viser, at 2.901 personer i 2016 er blevet afvist ved grænsen i Sønderjylland og ved færgelejet på Lolland-Falster. Men grænsekontrollen har ikke ført til talrige sager, hvor migranter og heriblandt mulige flygtninge har hængt sig fast under lastbiler.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi oplyser kendskab til en enkelt sag for halvandet år siden, mens Syd- og Sønderjyllands Politi ikke erindrer at have haft sådan en sag overhovedet.

Hos Unicef, der arbejder for at beskytte børn i hele verden, er man overrasket over, at der overhovedes findes børn og unge, som hænger sig fast under lastbiler i Danmark. Kommunikationsdirektør Line Grove Hermansen fortæller, at der har været fokus på det i andre EU-lande, men det kommer bag på hende, at dansk politi behandler flere af disse sager.

»Det er dybt tragisk, at vi har en situation, hvor børn kommer i så desperat en situation, at de udsætter sig selv for livsfare på deres flugt. Der er brug for en styrket indsats – både i de lande, hvor børn og familier flygter fra, og hvor de uledsagede flygtningebørn bliver modtaget,« skriver hun i en mail.

Kommunikationsdirektøren vil nu dele oplysningen med kolleger i Genève, så de sammen kan følge op på området og komme med anbefalinger på politisk niveau.