Her er 16 tidlige tegn på, at du er gravid. Har du hverken ømme bryster, kvalme eller rygsmerter, kan du ånde lettet op – den prævention, du bruger, har virket. Men mens du sandsynligvis bruger p-piller, spiral eller kondom, er en ny metode til at undgå at blive gravid blevet populær. Kvinder har længe brugt denne metode til at finde ud af, hvornår der er størst chance for, at de kan blive gravid. Nu er nogle også begyndt at benytte den til at finde ud af, hvornår de kan dyrke ubeskyttet sex uden risiko for at stå med en nyfødt i armene ni måneder senere.

App'en holder styr på din cyklus
Metoden har fået betegnelsen FAM. Det er en forkortelse af de engelske ord Fertility Awareness Method. På dansk: en metode, der gør dig bevidst om din egen evne til at blive gravid.

"Ifølge Center for Disease Control and Prevention, bruger kun mellem en og tre procent af alle kvinder FAM som prævention. Men en undersøgelse fra University of Iowa har vist, at hvis flere kvinder kendte til det, ville en ud af fem kvinder overveje det som en mulighed," skrev CNN om metoden i starten af 2015.

Kort fortalt går metoden ud på, at du skal holde øje med, hvor mange dage din cyklus varer, hvornår du har menstruation og, hvornår du får ægløsning. Det kan gøres ved at du måler din temperatur hver morgen, så snart du vågner, og taster dine resultater ind i en app. Når ægløsningen nærmer sig, stiger din kropstemperatur: Det er her, der er størst risiko for at blive gravid.

Der findes flere app's på markedet, der kan hjælpe dig med at holde styr på din cyklus og fortælle dig, hvornår det er sikkert at dyrke sex. Bl.a. app'en Daysy, der påstår at være 99,3 procent sikker – den kan du i øvrigt købe et termometer til, som kan sluttes til din telefon – og app'en Kindara, du ikke bare skal oplyse om temperatur, men også om karakteren af dit udflod.

Ingen hormoner men større risiko
Der er dog ikke nogen af de danske eksperter ALTfordamerne.dk har snakket med, der vil anbefale metoden, hvis du vil undgå graviditet.

- Vi har vist i mange år, at temperaturen stiger en halv grad omkring ægløsningstidspunktet. Det er primært de, der gerne vil være gravide, der har brugt det, for det er en sindssyg usikker metode, siger Charlotte Wilken-Jensen, der er overlæge ved Gynækologisk-obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Christine Felding, der er gynækolog, er enig med Wilken-Jensen. Hun kender til metoden og fortæller, at man længe har kunnet købe en såkaldt cykluscomputer herhjemme, der lige som app'sne holder øje med, hvornår du er ude af farezonen.

- Det kræver, at du har en regelmæssig menstruation, ellers duer metoden ikke, for så ved både app'en og computeren, at du har ægløsning omkring 13.-14. dag efter første menstruationsdag. Ægget kan overleve et døgn i livmoderen, sædcellerne kan leve op til fem døgn, og så kan app'en eller computeren ud fra det regne ud, hvornår du kan blive gravid, siger hun.

Jeppe Hald, der er projektleder ved Sex og Samfund og bl.a. arbejder på Sexlinien, der rådgiver unge om prævention, vil heller ikke anbefale metoden:

- Hvor sikker metoden er, er afhængigt af, hvem du er. Vores budskab er, at metoden overordnet er mindre sikker. Den giver ikke lige så god beskyttelse som f.eks. p-pillerne eller nogle af de andre præventionsformer, man kan bruge.

Ifølge ham er der ganske få fordele ved at benytte sig af at tælle dage og måle kropstemperatur.

- Fordelen er, at du ikke tager hormoner, men det er også den bedste fordel. Ulempen er, at du skal huske at bruge anden prævention, hvis du har samleje i perioden omkring ægløsningen. Det er svært for nogle, siger han og tilføjer:

- Man lærer sin cyklus at kende og får en bedre kropsfornemmelse, men det er ikke rigtig det, der tæller i forhold til præventionsformålet. Det er også en meget omstændig metode, der kræver, at du har en regelmæssig livsførelse, og at du måler din temperatur på samme tid af døgnet hver dag.

Kun for kontrollerede hausfraus
Selvom du husker at stikke termometeret i munden, så snart du slår øjnene op, og er en flittiglise til at nedfælde detaljer om din menstruation, så kan du ifølge eksperterne ikke vide dig sikker på, at metoden virker. For eksempel kan din temperatur snyde, hvis du er ved at blive forkølet eller har fanget en influenza.

- Det er en metode, der kan anvendes af meget kontrollerede tyske hausfraus, der står op hver eneste morgen i samme hus, i samme temperatur og fra samme seng. Så kan det bruges til noget, og ellers er det altså en meget vanskelig metode at stole på, siger Charlotte Wilken-Jensen.

- Ægløsning er påvirkelig af mange ting: Hvordan du har det psykisk, hvordan du svinger vægtmæssigt. Hvis du rejser til nye omgivelser, kan du opleve påvirkning af din cyklus, så det er altså noget, der kræver meget stabile udenomsomstændigheder, siger overlægen.

Ifølge hende er der heller ingen garanti for, at du ikke bliver gravid, når du har sex på første menstruationsdag.

- Jeg ser rigtig mange, der kommer for at få en abort, og fortæller, de ikke troede, de kunne blive gravide, fordi de havde menstruation. Så kunne de jo ikke have ægløsning. Man skal ikke regne så sikkert med den, siger hun.

Derfor mener hverken overlægen, gynækologen eller præventionsrådgiveren, at du bør stole på hverken ægløsning, temperatur eller smarte nye app's.

- Hos Sex og Samfund mener vi selvfølgelig, at kvinder skal have mulighed for at vælge forskellige former for prævention og skal kunne træffe et informeret valg, men denne metode er mindre sikker, og derfor må det ikke må være en katastrofe, at man bliver gravid. Så metoden egner sig måske bedst til par, som allerede har stiftet familie og ikke til unge kvinder uden en fast partner, afslutter Jeppe Hald fra Sex og Samfund.

LÆS OGSÅ: Få god sex med den rette timing

LÆS OGSÅ: 7 veje til sikker sex

LÆS OGSÅ: "Hjælp, jeg har fortrudt – jeg vil ikke være mor"

Artiklen er oprindeligt bragt hos Altfordamerne.dk