Beskrivelsen af seksuelle lege mellem søstre i en selvbiografi vakte ramaskrig i USA. Nu er den udkommet på dansk med titlen: ”Ikke den slags pige”.

Lena Dunham beskriver, hvordan hun seksuelt misbrugte sin lillesøster.

Det var de ord, den 28-årige forfatter og skuespiller Lena Dunham sidste efterår kunne læse om sig selv på det amerikanske nyhedssite Truth Revolt, der har som erklæret mål at afsløre venstreorienterede for, hvad de virkelig er.



Anledningen til de hårde ord var hendes selvbiografi "Not That Kind of Girl", der var udkommet et par uger forinden. Det var i den, hun ifølge Truth Revolt skulle have fortalt, hvordan hun som barn havde udnyttet sin søster, der på det tidspunkt var et år gammel. Nu er bogen udkommet på dansk under titlen "Ikke den slags pige".

Sex and the City – uden sko og cosmos

Der er mange gode tv-serier lige nu. Det var serien "Girls", der med et klik på play-knappen gjorde Lena Dunham kendt i sit hjemland, USA, og langt ud over det nordamerikanske kontinents grænser. I serien spiller hun både hovedrollen og har skrevet manuskriptet, og siden 2012 har "Girls"om fire veninder, der bor i New York, kunne streames via HBO. Og synes du beskrivelsen minder om en anden kendt HBO-serie, har du ganske ret. "Girls" er blevet sammenlignet med serien "Sex and the City" fra slutningen af 90'erne, der også handler om fire veninder i den amerikanske storby. Men efter mandeproblemer og venindefnidder holder sammenfaldene mellem de to serier også op.



LÆS OGSÅ FRA EUROWOMAN.DK: 15 HBO serier, der vil ødelægge din døgnrytme

Hvor Carrie, der var hovedperson i 90'ernes hitserie samlede på dyre sko, har Hannah, der er hovedkarakteren i "Girls", knap nok råd til huslejen. Og hvor Carrie og veninderne drak cosmopolitans på Manhattans dyre steder, drikker Hannah og hendes piger kaffe på mere jordnære caféer i det hippe kvarter Williamsburg. Forskellighederne til trods er "Girls" blevet kaldt en moderne udgave af "Sex and the City" og i samme sætning blevet rost for at fremstille et mere realistisk billede af kvinder – og især deres kroppe.

Hannah, der er legemliggjort af Lena Dunham, viser gerne sin bløde mave og runde lår frem i korte toppe og små shorts. Hun er heller ikke for genert til at blotte sine bryster, der øjensynligt ikke har været under en kirurgkniv, og i seriens meget eksplicitte og ofte akavade sexscenerdemonstrerer demonstrerer hun, hvor mange retninger hendes krop kan bøjes.

Slående lighed

At seriens Hannah har bemærkelsesværdigt meget til fælles med virkelighedens Lena Dunham, finder man ud af, når man læser "Not That Kind of Girl". De lider begge af tvangstanker, beskrivelserne af deres veninder er ens, de har oplevet de samme ting, de har begge læst på den prestigefyldte skole Oberlin, og ligesom Lena var indtil for nylig, er Hannah spirende forfatter.

Fjerde sæson af serien kan lige nu streames fra HBO's hjemmeside, og siden premieren i 2012 har Lena Dunham indfundet sig på magasinet Time's liste over verdens mest indflydelsesrige personer. Og selvom hun hverken har typisk modelhøjde eller -drøjde, har hun været på forsiden af mode agasiner som Vogue og Marie Clarie.

Det er ikke første gang, Lena Dunham har brugt sig selv i sit arbejde. I 2010 skrev og instruerede hun filmen "Tiny Furniture". Hun spillede også selv hovedrollen: En misforstået datter af kunstnerforældre. I rollen som mor, havde hun castet sin egen mor, der, ligesom hendes rolle i filmen er det, er fotograf. I rollen som sin søster, havde hun castet sin søster Grace. Og det er netop forholdet til denne søster, der fik højreorienterede medier i USA til at beskylde hende for at have misbrugt sin søster.

Kiggede ind i søsterens skede

De første anmeldelser var pæne. Avisen The Independent skrev, at Dunham redefinerede nutidens smalle succeskriterier om det perfekte job, den perfekte mand, og den perfekte krop, som unge kvinder ofte føler, de skal leve op til. Mens magasinet People roste hende for at sætte fokus på de effekter, der er af en livslang mentale sygdom. Og selv om bogen først i dag udkommer på dansk, er den engelsksprogede udgave blevet omtalt samt vendt og drejet i også de danske medier.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste tv-serier

I bogen beskriver hun sine første erfaringer med kærligheden, med sex, hvordan den ene psykologsamtale har overtaget den anden op gennem hendes barndom og teenageår, sine problemer i skolen og hendes had til sommerens lejrskole. Og så er der beskrivelserne af, hvordan hun som syvårig fik sin etårige søster til at kysse sig på munden, hvordan hun overtalte hende til at lægge sig oven på hende, når de så tv, og hvordan hun endda nysgerrigt tjekkede efter, om hendes søster havde en skede:

"'Ser hendes skede ud som min?'," skriver Lena Dunham, hun spurgte sin mor om sin lillesøster.

"'Det går jeg ud fra,' sagde min mor. 'Bare mindre.' "

En dag får Lena lyst til selv at se efter:

"Grace sad og pludrede og smilede, og jeg lænede mig ned mellem hendes ben og åbnede forsigtigt hendes skede. Hun gjorde ikke modstand, og da jeg så, hvad der var derinde, hylede jeg. Min mor kom løbende (...) Det blev hurtigt klart, at Grace havde proppet seks eller syv småsten derind. Min mor fjernede dem tålmodigt, mens Grace kaglede, begejstret over, at hendes spøg havde været en succes."

Virkelig fucking oprivende og ulækkert

"I hendes for nyligt udgivne samling af personlige essays, "Not That Kind of Girl", beskriver Lena Dunham, hvordan hun eksperimenterede seksuelt med sin yngre søster, " skrev Truth Revolt i oktober sidste år.

"I en særligt foruroligende passage eksperimenterer Dunham med sin seks år yngre søster skede ", stod der.

"Dunham beskriver, hvordan hun dybest set bruger sin lillesøster for at få seksuelt udløb."

Inden da havde blogger og korrespondent hos National Review også skrevet i en kommentar til Dunhams bog:

"Dunhams skriverier er ofte uklare (med vilje, tilsyneladende), men konteksten her – Grace har overhørt sin ældre søster spørge, om hendes babysøster har en livmoder – og Graces tilfredsstillelse med sin spøg antyder, at Grace forventede af hendes ældre søster, at hun ville komme og stikke hende i kønsorganerne, og stak småstenene derind med den forventning. Grace er omkring et år gammelt, da denne begivenhed finder sted. Der er ikke nogen ikke-afskyelig måde at fortolke denne episode på."

Beskyldningerne fik flere medier til at stille spørgsmål ved, om det kunne være sandt. Havde Lena Dunham virkelig misbrugt sin søster. Forfatteren selv reagerede ved at rase ud på Twitter.

"Højrefløjens nyhedshistorie om, at jeg misbrugte min lillesøster er ikke bare LOL (laughing out loud - bruges når noget er virkelig sjovt, red.) – det er virkelig fucking oprivende og ulækkert," skrev hun og fortsatte:

"Og forresten, hvis du var et lille barn og aldrig havde kigget i et anden lille barns skede, så tillykke til dig. Normalt er det her noget, jeg kan ignorere, men nedgør ikke syge, skævvrid ikke mine ord, hold jer væk. Jeg fortalte en historie om at være en mærkelig syvårig. Jeg vil vædde med, at I også har nogle, men jeg vil helst ikke høre dem."

Dunham endte med at aflyse en rejse til Europa, hvor hun skulle have promoveret sin nye bog og mødt sine fans, og selv om Dunham ikke kom med en udtalelse om, at det skyldes stormen omkring hendes bog, var det dét, flere medier konkluderede. Siden skrev hun, hvad Truth Revolt kaldte en undskyldning, i Time:

"Jeg er bestyrtet over den nylige fortolkning af de begivenheder, der er beskrevet i min bog," skrev hun.

"Først og fremmest vil jeg være tydelig omkring, at jeg ikke tolererer nogen form for misbrug under nogen omstændigheder (...) Hvis situationerne, der er beskrevet i min bog, har været smertefulde eller udløsende for folk at læse, er jeg ked af det, det var aldrig min mening."

Seksuel debut i søskendeflokken er normal

Amerikanerne tager unødvendigt på vej over Dunhams selvbiografiske skriverier. Det er i hvert fald den holdning, danske Margrethe Brun Hansen har. Hun er børnepsykolog og svarer blandt andet på spørgsmål fra bekymrede forældre på Voresbørn.dk.

- For det første vil jeg sige, at det for mig at se er helt naturligt. Hun er ved at finde ud af, at vi til dels er forskellige: Nogle har en skede, andre har en tissemand, og hvad bruger man de huller til? Nu har hun fundet ud af at næse, øre, mund, arme og ben. Det er en gryende forståelse af, at kroppen kan noget, hvilke funktioner, den har, og at man har et lystpunkt. Det er også en periode, hvor man onanere meget, fortæller børnepsykologen.

- Det er meget almindeligt mellem to søskende, der er nogenlunde jævnaldrende, at det er den første man kysser og den første, man ser nøgen. Man bader jo sammen. Den første seksuelle debut og forståelse af vores forskellige kroppe er faktisk i søskendeflokken.

Selv om det er en helt naturlig opførsel, understreger Margrethe Brun Hansen, at det stadig er vigtigt, at man som forælder holder øje med, at børn ikke overtræder hinandens grænser. De skal vide, at man kan sige fra, og at et nej skal respekteres, så større børn ikke kommer til at lave et overgreb på mindre, og ingen bliver kede af det.

- Det, der kan være svært for børn, er, hvordan vi voksne reagerer på det og vejleder dem i, at det er god følelse, og at det er helt fint, at man leger doktorleg. Vi skal lade være med at tabuisere det. Jeg kan forestille mig, man kan have svært ved at tale om tingene at mange steder i USA. I Danmark har vi det heldigvis ikke så slemt med at snakke om børns seksualitet, afslutter hun.


LÆS OGSÅ: Her er 15 ting du ikke vidste om ”Sex and the City”

LÆS OGSÅ: Numselege – hvor går grænsen?

LÆS OGSÅ: De 10 bedste tv-serier

Artiklen er oprindeligt bragt hos altfordamerne.dk.