Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Eksperter skønner, at 50.000 danskere har glutenallergi - de fleste uden at vide det. Kun en skrap diæt uden gluten sikrer dem, at de ikke får det dårligt.

I Danmark ved man med sikkerhed, at 10.000 har glutenallergi. Det er en sygdom, hvor gluten nedbryder tarmene. Men tallet er formentlig meget højere, vurderer overlæge og professor ved Odense Universitetshospital Steffen Husby. I Sverige er der op mod 750.000 mennesker med glutenallergi, og derfor kan man købe mange flere glutenfri varer derovre end i Danmark -  men de danske supermarkeder er ved at følge godt med!

I min kostklinik møder jeg mange, der døjer med mave-/tarmproblemer. De fleste ved ikke, om de kan eller ikke kan tåle gluten - et proteinstof, der findes i alle danske kornsorter som hvede, rug, byg og havre og som en slags ”skjult” fyld i flere færdigvarer.

Har man glutenallergi eller -intolerance, er der også risiko for, at man heller ikke kan tåle laktose, der findes i mejeriprodukter, og endda at man har decideret mælkeallergi eller intolerance. Her er der tale om proteinerne i f.eks. mælk og skyr m.m., som man ikke kan fordøje.

De to grundsten i kosten er for mange danskere netop mejeriprodukter og kornproduker. Men de to skal ud af kosten, enten for evigt (hvis der er tale om en allergi) eller i en længere periode (hvis der ”kun” er tale om en intolerance).

Mange er bange for at komme til at lide af en mangel, f.eks. på kalk og fibre (fra kornet), men der er absolut ingen grund til panik. Man får rigeligt af begge dele ved at følge en diæt, der er rig  på nødder, kerner, grøntsager, frugt og andre typer korn end de, der indeholder gluten. Du kan få lagt en kostplan, så du er helt sikker på, om du får nok nærring. Det kan være en god idé, særligt hvis dine tarme og selve optagelsen af næringsstoffer har lidt under allergien eller intollerancen. Et kosttilskud kan også være godt, men det skal ordineres af en professionel, der har forstand på at dosere til netop dig.

Glutensensitivitet kan føre til glutenallergi - og kaldes også for cøliaki. Dette kan på sigt medføre, at du kan komme i underskud af forskellige vitaminer og mineraler m.m. Her kan du se hvilke og hvad du kan spise for at modvirke det:

  • E-vitamin: mandler, avocado, broccoli, gulerødder, tomat
  • B-vitamin: fisk, mælkeprodukter, grønsager
  • Calcium: mælkeprodukter, kerner, nødder, citrusfrugt, grønne grøntsager
  • Jern: grøntsager, tørrede frugter
  • Kostfibre: frugt og grøntsager

Hvorfor er problemet med gluten blevet så stort, kan man spørge sig selv om. Jeg tror, at vi gennem de seneste 20 år har øget vores indtag af kornprodukter væsentligt, uden måske egentlig at være klar over, hvad det kan betyde for vores fordøjelsessystem.

Da hvede er verdens billigste fødevare, ser industrien også sit snit til at anvende hvedemel, som erstatning for f.eks. kød (i pølser), der så både er billigere – man kan stadig kalde pølsen for en kødpølse, og samtidig er mel er også et godt bindemiddel, der får konsistensen til at blive mere ”behagelig”.

Hvad er gluten?

Gluten er kornproteiner i hvedemel, som sammen med stivelse findes i frøhveden på kornsorter som hvede, rug og byg. Disse kornproteiner har den specielle bage egenskab, at de danner et sammenhængende elastisk netværk, når hvedemel æltes med vand og salt og får dermed brødet til at hæve.

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi kaldes også for cøliaki og skyldes overfølsomhed over for gluten i tyndtarmen. Glutenallergi er en kronisk sygdom og kan være genetisk bestemt. For personer med glutenallergi skader et indtag af gluten slimhinden i tyndtarmen, og det bliver derfor umuligt at fordøje maden og optagelsen af næringsstoffer nedsættes.

Tyndtarmen reagerer på gluten med en betændelsesreaktion, der fører til, at de små villi  (tarmtråde) i tarmen forsvinder eller bliver overbelastet og derved ikke kan optage vitaminer og andre næringsstoffer.

Symptomer:

Typiske symptomer og gener ved gluten allergi er:

  • øget tarmluft
  • oppustet mave
  • mavesmerter
  • diarré
  • kvalme
  • forstoppelse
  • blod- og/ eller vitamin- og jernmangel.

Hvis sygdommen har stået på i længere tid, kan mangel på vitaminer og vigtige næringsstoffer i værste tilfælde føre til skader på nervesystemet og osteoporose (knogleskørhed).

Nogle har mange og tydelige symptomer, mens andre næsten ingen symptomer har. Mange får aldrig stillet diagnosen cøliaki, fordi de kun har få eller slet ingen symptomer på glutenallergi. Cøliaki hos børn kan ligeledes komme til udtryk ved oppustet mave, tynde afføringer og dårlig trivsel, men også hvis de vokser mindre og vejer mindre end de bør. Hvis væksten hæmmes kan det være tegn på, at de optager for få næringsstoffer fra maden.

Hvad er glutensensitivitet?

Man kan dernæst godt reagere på gluten uden at have cøliaki. Det kaldes glutensensitivitet og er det, de fleste oplever. Tyndtarmen er ligeledes overfølsom overfor gluten, men i mildere grad end hos gluten allergikere. Derfor går mange personer også rundt med glutensensitivitet i flere år før, det opdages.

Symptomer:

Symptomerne er ofte de samme som hos glutenallergikere, men i mildere grad.

Hvordan finder du ud af om du kan tåle gluten?

Lægen stiller diagnosen dels ved hjælp af blodprøver, som kan vise om man har gluten antistoffer i blodet. Den endelige diagnose stilles ved, at man tager en vævsprøve af slimhinden øverst i tyndtarmen. Sygdommen diagnosticeres oftest i barne- og ungdomsårene, men kan dog også ses hos ældre. I mildere grader kan man have sygdommen i mange år inden den opdages.


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet:

Eksperter skønner, at 50.000 danskere har glutenallergi - de fleste uden at vide det. Kun en skrap diæt uden gluten sikrer dem, at de ikke får det dårligt.

I Danmark ved man med sikkerhed, at 10.000 har glutenallergi. Det er en sygdom, hvor gluten nedbryder tarmene. Men tallet er formentlig meget højere, vurderer overlæge og professor ved Odense Universitetshospital Steffen Husby. I Sverige er der op mod 750.000 mennesker med glutenallergi, og derfor kan man købe mange flere glutenfri varer derovre end i Danmark -  men de danske supermarkeder er ved at følge godt med!

I min kostklinik møder jeg mange, der døjer med mave-/tarmproblemer. De fleste ved ikke, om de kan eller ikke kan tåle gluten - et proteinstof, der findes i alle danske kornsorter som hvede, rug, byg og havre og som en slags ”skjult” fyld i flere færdigvarer.

Har man glutenallergi eller -intolerance, er der også risiko for, at man heller ikke kan tåle laktose, der findes i mejeriprodukter, og endda at man har decideret mælkeallergi eller intolerance. Her er der tale om proteinerne i f.eks. mælk og skyr m.m., som man ikke kan fordøje.

De to grundsten i kosten er for mange danskere netop mejeriprodukter og kornproduker. Men de to skal ud af kosten, enten for evigt (hvis der er tale om en allergi) eller i en længere periode (hvis der ”kun” er tale om en intolerance).

Mange er bange for at komme til at lide af en mangel, f.eks. på kalk og fibre (fra kornet), men der er absolut ingen grund til panik. Man får rigeligt af begge dele ved at følge en diæt, der er rig  på nødder, kerner, grøntsager, frugt og andre typer korn end de, der indeholder gluten. Du kan få lagt en kostplan, så du er helt sikker på, om du får nok nærring. Det kan være en god idé, særligt hvis dine tarme og selve optagelsen af næringsstoffer har lidt under allergien eller intollerancen. Et kosttilskud kan også være godt, men det skal ordineres af en professionel, der har forstand på at dosere til netop dig.

Glutensensitivitet kan føre til glutenallergi - og kaldes også for cøliaki. Dette kan på sigt medføre, at du kan komme i underskud af forskellige vitaminer og mineraler m.m. Her kan du se hvilke og hvad du kan spise for at modvirke det:

  • E-vitamin: mandler, avocado, broccoli, gulerødder, tomat
  • B-vitamin: fisk, mælkeprodukter, grønsager
  • Calcium: mælkeprodukter, kerner, nødder, citrusfrugt, grønne grøntsager
  • Jern: grøntsager, tørrede frugter
  • Kostfibre: frugt og grøntsager

Hvorfor er problemet med gluten blevet så stort, kan man spørge sig selv om. Jeg tror, at vi gennem de seneste 20 år har øget vores indtag af kornprodukter væsentligt, uden måske egentlig at være klar over, hvad det kan betyde for vores fordøjelsessystem.

Da hvede er verdens billigste fødevare, ser industrien også sit snit til at anvende hvedemel, som erstatning for f.eks. kød (i pølser), der så både er billigere – man kan stadig kalde pølsen for en kødpølse, og samtidig er mel er også et godt bindemiddel, der får konsistensen til at blive mere ”behagelig”.

Hvad er gluten?

Gluten er kornproteiner i hvedemel, som sammen med stivelse findes i frøhveden på kornsorter som hvede, rug og byg. Disse kornproteiner har den specielle bage egenskab, at de danner et sammenhængende elastisk netværk, når hvedemel æltes med vand og salt og får dermed brødet til at hæve.

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi kaldes også for cøliaki og skyldes overfølsomhed over for gluten i tyndtarmen. Glutenallergi er en kronisk sygdom og kan være genetisk bestemt. For personer med glutenallergi skader et indtag af gluten slimhinden i tyndtarmen, og det bliver derfor umuligt at fordøje maden og optagelsen af næringsstoffer nedsættes.

Tyndtarmen reagerer på gluten med en betændelsesreaktion, der fører til, at de små villi  (tarmtråde) i tarmen forsvinder eller bliver overbelastet og derved ikke kan optage vitaminer og andre næringsstoffer.

Symptomer:

Typiske symptomer og gener ved gluten allergi er:

  • øget tarmluft
  • oppustet mave
  • mavesmerter
  • diarré
  • kvalme
  • forstoppelse
  • blod- og/ eller vitamin- og jernmangel.

Hvis sygdommen har stået på i længere tid, kan mangel på vitaminer og vigtige næringsstoffer i værste tilfælde føre til skader på nervesystemet og osteoporose (knogleskørhed).

Nogle har mange og tydelige symptomer, mens andre næsten ingen symptomer har. Mange får aldrig stillet diagnosen cøliaki, fordi de kun har få eller slet ingen symptomer på glutenallergi. Cøliaki hos børn kan ligeledes komme til udtryk ved oppustet mave, tynde afføringer og dårlig trivsel, men også hvis de vokser mindre og vejer mindre end de bør. Hvis væksten hæmmes kan det være tegn på, at de optager for få næringsstoffer fra maden.

Hvad er glutensensitivitet?

Man kan dernæst godt reagere på gluten uden at have cøliaki. Det kaldes glutensensitivitet og er det, de fleste oplever. Tyndtarmen er ligeledes overfølsom overfor gluten, men i mildere grad end hos gluten allergikere. Derfor går mange personer også rundt med glutensensitivitet i flere år før, det opdages.

Symptomer:

Symptomerne er ofte de samme som hos glutenallergikere, men i mildere grad.

Hvordan finder du ud af om du kan tåle gluten?

Lægen stiller diagnosen dels ved hjælp af blodprøver, som kan vise om man har gluten antistoffer i blodet. Den endelige diagnose stilles ved, at man tager en vævsprøve af slimhinden øverst i tyndtarmen. Sygdommen diagnosticeres oftest i barne- og ungdomsårene, men kan dog også ses hos ældre. I mildere grader kan man have sygdommen i mange år inden den opdages.