Drengenavnene Børge og Aage er døde. Vi har fundet 30 navne, der slet ikke er populære længere – men måske bliver det.

Medmindre du helt fra begyndelsen var overbevist om, at dit barn skulle hedde Alvilda eller Absalon, har du sikkert siddet og kigget diverse navnelister igennem.

End del falder i ”ej, det kunne da være meget sødt”- kategorien, og der er en stor bunke ”det føles ikke helt rigtigt”. Så er der de navne, som du under ingen omstændigheder kunne finde på at kalde din baby. Som i aldrig. Og så alligevel – en af de nye trends er bodeganavne, som du måske alligevel ville ende med at hoppe på, hvis du skulle give dit barn et navn inden længe.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mærkeligste navne

Kigger man på det overordnede billeder er der dog en række navne, som engang var super hotte, men som i dag virker håbløst forældede og ikke ser ud til at blive populære lige med det samme. De passer ligesom bare ikke til nogen navnetyper, og ifølge navneforsker Eva Meldgaard kommer der til at gå lang tid, inden vi igen se dem på listerne over de mest populære navne.

– Det værste, der kan ske for et navn, er, at det bliver alt for populært. Så vil forælde ikke have det, for de skal endelig ikke hedde det samme som alle andre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Krusemynte eller Kastanje? Find det perfekte blomsternavn

– De allermest upopulære navne er ens forældres generations navne. Hvis de har været alt for almindelig skal der måske noget nyt. Og det gør der også hele tiden. Se bare et navn som Liam, der har taget et kvantespring.

Fire faser før forsvinding

En tysk forsker har tidligere opstillet en model over, hvad der sker, når et navn forsvinder helt væk fra vores navnelister.

Først er der opståelsesfasen, hvor navnet er sjældent og måske kommer udefra. Dernæst kommer udbredelsesfasen, hvor navnet bliver mere og mere almindeligt, inden det rammer adoptionsfasen. På det tidspunkt er det så populært, at mindst to procent af børnene på en årgang skal hedde det. Så kaldes det også et modenavn.

Hverken Peter og Marie, der ligger jævnt på listerne år efter år, eller Dennis og Brian er modenavne, for de når ikke op på de to procent.

LÆS OGSÅ: Babynavne: De her 20 navne er amerikanerne vilde med

Til sidst rammer navnet restriktionsfasen, hvor det går tilbage eller simpelthen forsvinder.

– Børge og Erik var lige almindelige omkring 1910, men mens Erik blev ved med at være det mest almindelige navn i 45 år, forsvinder Børge lynhurtigt igen, siger navneforsker Eva Meldgaard som eksempel på et af de navne, der nok vil gå lang tid, inden vi ser – og måske aldrig.

– Jeg synes, at Børge er sådan et forfærdeligt navn. Engang var alting en ”Børge”. Men så mødte jeg en folkeskolelærer, der hed Børge, og så syntes jeg faktisk, det var ret pænt, siger Eva Meldgaard.

LÆS OGSÅ: Babynavne: Disse navne hitter i USA

Engang var det også fedt at hedde Aage, men ser man på de nye navnelister, var der kun en enkelt dreng, der fik navnet sidste halvår.  I dag kan Aage kun være en gammel bedste- eller oldefar, og de færreste kan forstille sig at sidde med deres nyfødte i favnen og nynne ”sååå, lille Aage.”

– Jeg har en teori om, at navne med æ og ø går skidt – bortset fra Søren, der klarer sig meget godt. Jeg tror ikke, at vi nogensinde får hverken Aage eller Børge at se. Jeg tror, løbet er kørt, siger hun og får opbakning fra har navneforsker ved Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen.

LÆS OGSÅ: Babynavne: 14 råd til at finde det helt rigtige navn

– Hvis ikke Børge var dødt i forvejen, så blev det det i hvert fald efter Olsen-Banden-filmene. Børge er faktisk et navn, som burde være kommet igen, fordi mange navngiver deres børn efter deres olde- og tipoldeforældre. Men jeg tror ikke, Børge kommer igen. Det blev lidt et skældsord på samme måde som Brian, har han tidligere sagt til Information.

Sofus-princippet

Bortset fra lige Børge og Aage har Eva Meldgaard svært ved at give et bud på navne, der aldrig vil komme igen. Måske lige Adolf. Men tiden går, og pludselig ser nye generationer med friske øjne på navne, der førhen var helt forfærdelige.

LÆS OGSÅ: Drengenavne: 23 (næsten) unikke valg

Tag for eksempel et navn som Sofus (som denne forfatters søn faktisk hedder). Da navneloven blev lavet om i 1961, måtte man gerne slette sit gamle navn men skulle beholde sit gamle, ”medmindre det var så helt utrolig grimt, at det ville være en byrde”, og embedsmændene opkaldte undtagelsen efter det værste navn, de kunne tænke på: Sofus-princippet.

– Et navn som Theodor syntes man også var forfærdeligt ligesom Sofus, fortæller Eva Meldgaard, men det er da virkelig kommet igen – især i sin forkortede form, Theo.

LÆS OGSÅ: Navne: A i enden vinder over e

Også Hugo og Otto var kiksede navne, og Oscar blev tidligere fuldstændig tabuiseret, da man fandt ud af, at forfatteren Oscar Wilde var homoseksuel.

– Man kan ikke sige, at noget er grimt. Jeg synes selv, Hugo er grimt, men jeg kender flere, der hedder Hugo, siger Eva Meldgaard.

Vi har studeret listerne over godkendte navne og har fundet 30 navne, som vi spår en meget lang vandring op ad listen, inden de igen kommer på mode. Det første tal står ud for, hvor mange der fik navnet i sidste halvdel af 2014, og det andet tal det samlede antal i Danmark i 2015.

Allan: 1, 17.494

Arne: 3, 12.965

Bent: 0, 23.327

Bjarne: 0, 17.184

Bo: 1, 11.356

Børge: 0, 6.066

Carsten: 1, 18.896

Claus: 1, 22.041

Finn: 5, 17.174

Preben: 0, 12.181

Helge: 0, 3.3838

Henning: 0, 18.018

Ib: 1, 7.360

Jørgen: 1, 35.608

Johnny: 2, 8.945

Kurt: 0, 15.129

Leif: 2, 15.943

Mogens: 0, 14.503

Ove: 1, 6.600

Poul: 2, 25.938

Steen: 0, 14.815

Stig: 1, 5.026

Tage: 0, 3.996

Torsten: 0, 1.114

Vagn: 0, 5.064

Aage/Åge: 1, 4.219

Henrik: 2, 42.775

Per: 2, 32.576

Jimmi/y: 3, 5.627

Erling: 2, 6.424

Kilde: Danmarks Statistik

LÆS OGSÅ: Jylland og Sjælland har forskellige favoritter til babynavne

LÆS OGSÅ: Prøv Vores Børns navnemaskine

LÆS OGSÅ: Her er din navnetype

Artiklen er oprindeligt publiceret på www.voresborn.dk